Të flesh më shumë se 8 orë është e dëmshme, rrit rrezikun e sulmeve në zemër
Fjetja më shumë se 8 orë në natë nuk është aq e mirë për shëndetin tonë siç mund të mendojmë, por madje rrit rrezikun e vdekjes dhe problemeve kardiovaskulare. Kjo është mbështetur nga një studim i bërë nga Universiteti Keele i botuar në revistën American Heart Association.

Por si është e mundur kjo?

Gjumë po, por jo shumë. Studiuesit e Universitetit Keele analizuan të dhënat e mbledhura nga 74 studime të mëparshme në lidhje me vdekshmërinë kardiovaskulare dhe çrregullimet që lidhen me kohëzgjatjen dhe cilësinë e gjumit dhe, falë informacionit të marrë, zbuluan se: dhjetë orë gjumë çojnë në një rrezik të rritur të vdekjes për goditje nga 56% dhe rrezik për vdekje të lidhura me sëmundje kardiovaskulare prej 49%.

Në të njëjtën kohë, edhe shumë pak gjumë çojnë në një rritje të rrezikut të koronareve tw zemrws me 44%. Ideali, sipas ekspertëve, do të flinte midis shtatë dhe tetë orë gjumw gjatë natës.

Problemet me gjumin. Studiuesit argumentojnë se cilësia dhe kohëzgjatja e gjumit ndikon në jetën dhe shëndetin e secilit prej nesh dhe teoritë për orët e nevojshme ndryshojnë sipas kontekstit kulturor, shoqëror, psikologjik, sjelljes dhe fiziologjikut të njerëzve: e gjithë kjo ka një ndikim mbi rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve dhe problemeve fizike dhe psikologjike.

Përfundime. Studiuesit na shpjegojnë se ideja e studimit lindi nga dëshira për të kuptuar nëse ishte më e dëmshme për të fjetur nën ose përtej kohëzgjatjes së rekomanduar të gjumit nga shtatë deri në tetë orë.

"Ne gjithashtu kemi dashur të dimë se si devijimi rritës nga kohëzgjatja e rekomanduar e gjumit mund të ndryshojë rrezikun e vdekshmërisë dhe rrezikut kardiovaskular," shpjegojnë ata. Nga të dhënat e mbledhura u konstatua se nuk është mirë që ne të flemë shumë.

Nëse jemi shumë të lodhur, atëherë këshilla është të përpiqemi të kemi një ritëm më të rregullt të jetës që mund të na shtyjë të ndiejmë 7-8 orë gjumë në natë: sporti, ushqimi dhe ulja e stresit janë pra ato që duhet t’i kushtojmë vëmendje.
Shtuar më 07/12/2019, ora 22:50

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori