Çfarë do të ndodhte me botën sikur hëna të mos ekzistonte (VIDEO)
Eklipset do të ishin një gjë e së kaluarës nëse Hëna nuk do të ekzistonte. Hëna kur është e plotë mund të duket si fener që shkëlqen gjatë natës, ose thjesht një dritë e natës.

Megjithatë, është gjithmonë atje. Çfarë do të ndodhte sikur hëna të mos ekzistonte po sikur të mos kishim një hënë?

Këtu janë pesë gjërat që do të na mungonin pa të:

1. Netët do të ishin shumë, shumë më të errëta. Objekti tjetër më i ndritshëm në qiellin e natës është Venera. Por akoma nuk do të ishte e mjaftueshme për të ndezur qiellin. Një hënë e plotë është gati dy mijë herë më e ndritshme se sa Venera.

2. Pa hënën, një ditë në tokë do të zgjaste vetëm gjashtë deri në dymbëdhjetë orë. Mund të ketë më shumë se një mijë ditë në një vit! Kjo për shkak se rrotullimi i Tokës ngadalësohet me kalimin e kohës falë forcës gravitacionale - ose tërheqjes së Hënës - dhe pa të, ditët do të kalonin në një rrëshqitje pa sens.

3. Një tokë pa hënë do të ndryshonte gjithashtu madhësinë e baticave të oqeanit - duke i bërë ato rreth një të tretën më të larta se tani.

4. Harrojeni të shihni ndonjë eklips hënor - ose ndonjë eklips diellor - pa Hënën, nuk do të kishte asgjë për të bllokuar diellin.

5. Pa një hënë, pjerrësia e boshtit të tokës sonë do të ndryshonte me kalimin e kohës. Kjo mund të krijojë një mot shumë të egër. Tani, falë Hënës, boshti ynë qëndron i pjerrët në njëzet e tre pikë pesë gradë. Por, pa hënën, toka mund të përkulet shumë larg ose vështirë se do të pjerrët aspak duke mos çuar stinë apo madje stinë ekstreme.

Shtuar më 20/11/2019, ora 16:55

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori