Zv/kryeministrja Mandija e pranon: Se kam takuar Ramën…
Zëvendëskryeministrja në hierarkinë e ekzekutivit është numri dy i qeverisë, në mungesë të kryeministrit ka përgjegjësinë më të madhe. Ju gjatë ushtrimit të detyrës a keni patur akses të plotë?

- Atëherë, neni 5 i ligjit 900 për organizimin dhe funksionimin e këshillit të ministrave përcakton qartë se zëvendëskryeministri, zëvendëson kryeministrin në kuptimin të pikës 1 të nenit 34 të procedurave administrative. Do me thënë që autoriteti kryesor, drejtues dhe kontrollues është kryeministri dhe kur ai nuk është atëherë zëvendësohet nga ana e zëvendëskryeministrit.

- Dhe kryeministri nuk ka qenë gjatë gjithë fushatës?

- Kryeministri ka qenë në fushatë elektorale, por ndërkohë unë nuk kam ndjekur gjithë lëvizjet e kryeministrit.

- Ju keni patur akses të plotë për të kryer detyrën tuaj?

- Fokusi kryesor i punës time ka qenë në drejtimin e Task Forcës, në koordinimin e kësaj Task Force.

Në këtë Task Forcë janë kërkuar shumë informacione nga të gjitha ministritë, nga të gjithë titullarët e institucioneve, nga të gjitha bashkitë dhe prefekturat, ky informacion duhet të përpunohej dhe kjo nuk ishte e lehtë. Përveç të tjerave ne kemi bërë edhe monitorime në vend, pra në momentin që një qytetar më drejtohej dhe më kërkonte që të verifikohej një rast, ne e kemi bërë këtë pavarësisht se nuk kishim dhe shumë kushte.

- Më lejo ta bëj pyetjen ndryshe. E keni takuar ndonjëherë kryeministrin Rama?

- Zoti Dervishi, unë ju thashë edhe njëherë që zoti kryeministër, në dijeninë time ka qenë në fushatë elektorale, ndërsa unë kam qenë e angazhuar …

- Zgjedhjet kanë mbaruar më datë 25 qershor. Apo kryeministri vijon fushatën dhe ende nuk e keni takuar?

- Nuk jam në dijeni. Kam përshtypjen se është angazhuar me reformat pas zgjedhjeve, ndërsa…

- Pyetja tjetër: a keni komunikuar me kryeministrin?
- ..ndërsa unë po merrem me punë tjetër që do të mbaroj një punë publike, që është përfundimi i një raporti, që është detyra ime, që t’i tregoj publikut…

Neni 102 i kushtetutës thotë se kryeministri bashkërendon dhe kontrollon punën e anëtarëve të Këshillit të Ministrave, pra edhe të ministrave teknikë. A ka ndodhur kjo gjë?

- Tani, domethënë… e di kryeministri.

- Nuk ka ndodhur.

Ti rikthemi edhe njëherë këtij momenti që më duket se ju kërkoni ta shmangni, por që besoj ka një interes për publikun. Nëse nuk e keni takuar kryeministrin, a keni komunikuar me të, nga data 2 qershor deri në momentin që ne po flasim.

- Unë kam patur një bashkëpunim me sekretarin e përgjithshëm të këshillit të ministrave, i cili ishte anëtari i Task Forcës, ndërsa kryeminisrin as e kam takuar dhe as kam komunikuar…

- Nuk keni komunikuar dhe ka të ngjarë, ju po thoni se mbaroni raportin tuaj për çështje ditësh, që do të thotë se në harkun e një jave apo dy jave?

- Shumë shpejt qytetarët, duan të dinë, kanë të drejtë të dinë se cili ishte roli i këtyre ministrave teknikë, çfarë bënë ata, pse u futën aty, çfarë panë ata dhe cili është produkti që sollën, çfarë realizoi kjo Taskë Forcë dhe si mund të realizojë më mirë në të ardhmen ky model i monitorimit të administratës, pra a funksionoi si model?
-
A funksionoi TASK Forca??

A e ndihmoi TASK Forca opozitën?

Kritika e parë dhe më e ashpër ka ardhur nga Lëvizja Socialiste për integrim. Kryetari i kësaj partie, në fakt ish kryetari ka thënë: çfarë është kjo task force që ka ministra nga partia demokratike, që ka ministra nga partia socialiste, por mungojnë ministra të LSi. Keni ju një koment për përjashtimin e ministrave të LSi-së?

- Zoti Dervishi, unë i kam dëgjuar komentet. Nuk ka patur asnjë tendencë për të përjashtuar ministra të LSi-së, absolutisht, madje…

- ..Por, por fakti është që asnjëri prej tyre nuk ka qenë në Task Forcë.

- …madje, madje, bashkëpunimi ka qenë shumë i mirë gjatë procesit të monitorimit. Por në Task Forcë janë përfshirë ministra, të cilët kanë patur lidhje me zgjedhjet e më përparshme, ose kur procesi është afektuar nga përfshirja e mësuesve në fushatë elektorale apo nga përdorimi i fondeve financiare, apo edhe nga çështjet e policisë së shtetit, përfshirjes së policisë në fushatë zgjedhore, në mbështetje të subjekteve elektorale apo bashkëpunim me elementë kriminalë. Pra, probleme të ngritura më parë.

Kështu që në këtë kuptim, ministrat të cilët përbëjnë TASK Forcën janë, kryesisht ministra të Arsimit, të Financës, të Drejtësisë, të brendshëm, të Mbrojtjes, janë dy ministra shteti dhe është drejtori i DAP dhe drejtori i parandalimit të pastrimit të parave…

- Po, por këtu ka edhe ministra, që jo domosdoshmërisht i shkojnë arsyetimit që ju po thoni, psh ministri i Shtetit për Çështjet vendore, nuk është se ka ndonjë administratë nën kontroll, ministrja e Shtetit për marrëdhëniet me Parlamentin. Dikush, me të drejtë mund të pyesë: pse këto ministra dhe jo një ministër i LSi-së?

- Duke patur parasysh që monitorimi shkonte edhe në administratën e bashkive, në këtë kuadër është përfshirë edhe ministri i Çështjeve vendore, po ashtu përsa i përket marrëdhënieve me Parlamentin, duke patur parasysh kopetencat që ushtron kjo ministre, është kërkuar që të ishte pjesë e kësaj Task Force.

Në fakt është konsultuar me ekspertë të OSBE-së, dhe në asnjë rast nuk është propozuar që mund të ishte edhe një ministër tjetër. Në momentin që do të ishte propozuar me patjetër që mund të ishte kushdo, qoftë ministrja e integrimit Gjosha, për të cilën kam shumë respekt, ashtu edhe ministrat e tjerë të cilët i respektoj.

- Ndaj jush si kryetare e TASK Force një akuzë ka qenë se jeni kreu i GESTAPO-s që po ushtroni gjenocid në administratën publike..

- Në fakt unë i kam dëgjuar këto. i konsideroj deklarata politike. Në fakt është e qartë se Task Force nuk ka bërë shkarkime.

Task Force ka koordinuar procesin e monitorimit. Kuptohet që ministrat dhe titullarët ushtrojnë funksionet e tyre në bazë të Kushtetutës dhe në bazë të ligjit, dhe kuptohet që një drejtor drejtorie shkarkohet mbi bazën e një procedure ligjore, ashtu sikundër shkakohet edhe një nëpunës civil. Kështu që Task Forca nuk mund të bënte shkarkime.

Është e vërtetë që Task Forca ka marrë denoncime nga qytetarë të ndryshëm të cilat ja ka përcjellë ministrive përkatëse, të cilat kur kanë analizuar rastin kanë ndërmarrë edhe veprime të tjera administrative, apo kanë referuar çështjet në Prokurori. Unë e kam bërë një gjë të tillë…

- Nga rezultatet konkrete dhe nga komunikimet që ju keni bërë u krijua një perceptim që TASK Forca, është aty për të spastruar zyrtarë në administratën publike që vinin nga LSi. Është një perceptim që nuk u krijua nga asgjëja.

- Kjo nuk është e vërtetë. Kjo nuk është e vërtetë. Unë e kam thënë edhe në deklaratat e tjera që unë kam bërë. Ndoshta media ka bërë punën e saj, sepse ministrat kanë përdorur strategjinë që çdo rast të abuzimit të administratës në fushatë elektorale, ta denonconin, ta tregonin në TV, dhe kjo është bërë në media dhe kjo është bërë që në një farë mënyre të stoponin pjesën tjetër të administratës të përfshihej në fushatë elektorale dhe kjo ka patur efektin e saj pozitiv.

Ndoshta nga disa të tjerë është lexuar sikur po bëhet nami, po dëmtohet me dashje administrata dhe sidomos për disa figura që i përkisnin LSi-së. nuk ka patur një ndarje të tillë. Ne ishim aty për të krijuar kushte të drejta dhe të barabarta, për të gjitha focat politike.

Një nga qëllimet që ju sapo përmendët ka qenë parandalimi dhe injektimi frikës në administratë..

- Parandalimi. Parandalimi..

- A mendoni se LSI përveçse akuzuese, në një farë mënyre u kthye edhe në aleatën tuaj më të madhe duke përhapur opinionin se jemi në vëzhgim, dikush po na sheh dhe po mban shënim nëse thyejmë ligjin?

- Masat, nëse i marrim. Të them të drejtën unë e kam thënë edhe herë të tjera, që në asnjë rast nuk e kam ditur se kujt i përket, një drejtori apo një drejtori tjetër…të paktën unë personalisht. Në rastet kur kanë ardhur edhe në telefonin tim, edhe në emalin tim apo edhe me shkrim, unë i kam adresuar në ministritë përkatëse.

Dhe vetëm më pas, pas deklaratave publike kam mësuar se kujt force politike i përket. Në fakt, ka patur të shkarkuar edhe nga PDiU, ka patur të shkarkuar edhe nga PS. Dhe unë e kam thënë që raporti nuk ka qenë i zhdrejtë nga sa kam mësuar më vonë, por gjithsesi, unë i konsideroj ato deklarata politike…

- U krijua një ide se vetëm LSi është delja e zezë …për shkak se edhe në referimet mediatike, përmendeshin vetëm zyrtarë të LSi dhe në anën tjetër duket se njerëz të administratës thyenin ligjin vetëm aty ku ishin ministrat teknikë, ndërsa në dikasteret e tjera nuk ka ndodhur gjë…

- Atëherë, zoti Dervishi, procesi monitorimit, është një process i vështirë për t’u realizuar në terrenin shqiptar. Nëse ne do ti referohemi VKM-së, aty thuhet që ngrihen grupe monitorimi me persona të cilët ndjekin, pjesëmarrjen e administratës në fushatë elektorale.

Është edhe çështje vullneti, përveç të tjerash. Administrata jonë, unë e them me plot gojën që është e politizuar, ka nepotizëm brenda, ka edhe paaftësinë brenda dhe jam dakord që duhet të reformohet dhe në këto kushte mund të konsiderohet mjaft mirë që sekretarët e përgjithshëm që në fakt janë emëruar në mënyrë politike në vitin 2013 kanë marrë një status të nivelit më të lartë në administratën shtetërore dhe në këto kushte e kanë luksin për të ushtruar trysni edhe mbi administratën më poshtë, dmth tek nëpunësit më të ulët civil, referuar edhe ligjit, se si funksionon ligji për nëpunësin civil. Kështu që kuptohet që procesi monitorimit është një proces që kërkon vullnet, por është edhe i vështirë…

- A kishte vullnet? A gjetët vullnet për të kryer detyrën sipas përcaktimit të Vendimit të Këshillit Ministrave nr 473?
- Ne ishim aty për ta bërë këtë gjë, sepse ne ishim me detyrë të posaçme për ta bërë këtë gjë.

- Cila ishte pengesa më e madhe për të bërë këtë detyrë?

- Keni parasysh se nëse një ministër, për shembull
ministrit të shëndetësisë po i referohem, do të bëj monitorime nëpër spitale, për pjesëmarrje të drejtorit në fushatë elektorale gjatë orarit të punës dhe ushtron trysni edhe mbi doktorët apo personelin aty është pak e vështirë sepse ministri ka sekretarin e përgjithshëm dhe administratën nga mbrapa dhe kuptohet se ministri nuk mund të rrijë gjithë kohën duke monitoruar në Berat, në Fier etj me radhë. informacionet kanë ardhur me email, kanë ardhur foto të ndryshme, këto informacione janë analizuar, kur kanë qenë të paqarta nuk është marrë asnjë masë. Për shembull, ministri i Shëndetësisë ka raportuar 20 raste. Nga këto 5 i ka ndjekur që ka marrë masë administrative dhe 3 i ka referuar në Prokurori.
-
Në gjykimin tuaj, a funksionoi Task Forca, ishte një model, ishte një sukses që ja vlen të përsëritet apo një sukse që mirë është të mos përsëritet?

- Zoti Dervishi unë dua të filloj nga gjërat positive jo nga ato negative, duhet të kuptojmë se një situatë qetësie gjatë këtyre zgjedhjeve e pamë, jo si më parë, kjo edhe falë ndryshimeve ligjore që u bënë, pra nuk kishte më flamuj e mjete propaganda, nuk kishte më presion mbi administratën sepse presion ka patur, por ky presion u minimizua le të themi…dhe ne ishim aty për t’i krijuar këtë rehati administratës që të besonte dhe të denonconte raste kur titullarë ose persona politikë u bënin presion atyre për të dalë në fushatë elektorale. Kjo ishte ideja, dhe tjetra ishte për të denoncuar raste kur përdoreshin fonde publike. E them këtë që në lidhje me qetësinë e këtij procesi, apo në lidhje me një farë sigurie sado të vogël mund të themi se këtë radhë kjo u krijua. Po ashtu edhe pastërtisë së rrugëve nga flamuj dhe propaganda edhe këtë e kemi parë.

- Funksionoi…

- Pra funksionoi, edhe strategjia jonë me daljet mediatike, duke denoncuar raste të ndryshme, pra qëllimi nuk ishte të nxirrnim një emër, ose të thonim u procedua ky person…
- ..qëllimi ishte t’i trembnit?

- Qëllimi ishte të kuptohej që zbatohej ligji. Ligji është kryesori dhe ato janë atje për të bërë punën e tyre, që ushtrojnë në administratë.

Të kalojmë pak konkretisht te puna e task forcës, përpara se të flasim për vlerësimin e përgjithshëm. Në gjykimin tuaj a veproi TASK FORCE në përputhje me ligjin apo në kufijtë e ligjit dhe në ndonjë rast në shkelje të tij?

- Në dijeninë time Task Forcë nuk e ka shkelur ligjin. Në dijeninë time shkarkimet apo propozimet për shkarkime janë bërë përmes procedurave për punonjës që kanë marrë pjesë në fushatë elektorale, kjo ka qenë, ndërkohë janë bërë referime në organin e prokurorisë kur ka patur indicie, ju thashë edhe njëherë jo të gjitha rastet…

Po marrë një rast që duket pa shumë lidhje, por a është normale, morale dhe e ligjshme të pengosh dikë të bëj lejen e zakonshme?
- ka një vkm në lidhje me lejet e zakonshme, me mënyrën se si organizohen …

- Por VKM nuk është fjala e fundit në kuptimin e respektimit të të drejtave kushtetuese…

- …ju kuptoj, mbi bazën e kësaj VKM-je organizohen edhe lejet e zakonshme në Republikën e Shqipërisë. Kuptohet që një rioorganizim i lejeve në administratën shtetërore dhe unë kam provuar të jem në administratë dhe kryesisht lejet e zakonshme janë kryesisht për periudhën korrik-gusht dhe kjo nuk është vetëm në Shqipëri, por edhe në vende të tjera, në Europë dhe në botë. Por di të them se në një situatë të tillë që ishte alarmante. Kishim informacione që 1/3 e administratës, e Shërbimit Civil do të merrte lejen e zakonshme dhe do të përfshihej në fushatë elektorale.

- Mirë, një nënpunës i shërbimit civile, lejohet të përfshihet në fushatë elektorale pas orës 4 të ditës së punës, por nuk lejohet të përfshihet në fushatë në një periudhë që nuk ka lidhje me punën siç është leja e zakonshme.

- Në rastin e lejes së zakonshme ai përfshihet dhe në këto kushte meqënëse ne kishim informacione që 1/3 e nëpunësve do të shkonin me leje të zakonshme, kjo ishte, le ta marrim në sensin pozitiv të gjërave, diçka pozitive në lidhje me riorganizimin e lejeve nëpër institucione.

- Pozitive gjykuar nga rrethanat. A është ligjore të nxirren urdhëra ditën e dielë?

- Një ministër edhe mund t’i nxjerrë. Nuk jam në dijeni për çfarë bëhet fjalë…

- Po kush punon ditën e dielë?

- Nuk e di për çfarë bëhet fjalë konkretisht.
- Urdhër nga ministria e Drejtësisë gjatë fushatës..
- Çfarë urdhëri…

- Diçka në lidhje me burgun e Rrogozhinës. Është një urdhër i dalë ditën e dielë.

- Varet nga rrethanat dhe nga çështja sepse mund të jetë në mirëadministrimin e institucionit.

- Ju personalisht, gjatë fushatës, keni akuzuar zëvendësministren e Financave, irena Beqiraj se po nxit administratën të marrë pjesë në fushatën elektorale. Nëse në një qeveri ka shkëmbim akuze në këtë nivel, çfarë mesazhi përcillet…

- Atëherë më lejoni t’u sqaroj në lidhje me këtë. Në lidhje me rastin e zonjës Beqiraj, ka qenë një konfrontim në lidhje me ministren e Financave.

Pra që në momentin që ministrja e financave ka marrë atë pozicion, zonja Beqiraj nuk ka patur frymën e bashkëpunimit, me ministren e financave, të paktën nga raportimet sepse unë nuk kam qenë prezente, por nga raportimet e ministres së Financave, ku ajo nuk ka mbajtur një etikë komunikimi ndaj saj duke i treguar cakun deri ku e ka dhe kur do të ikë nga zyra dhe askush nuk do t’i bindet asaj. Më pas ky debat mes tyre është përcjellë..

- … në këto raste duket se bishti është më i rëndë se sqepari…, një zëvëndësministre që i tregon ministres se çfarë duhet të bëjë?

- Tani këto janë gjëra që kanë ndodhur…

Le të qëndrojmë pak te një çështje, në linjën që po thoni ju. Më datë 25 qershor, ditën e zgjedhjeve, ora 17 pasdite, ju keni zhvilluar mbledhjen e 6 të Task Force dhe keni dalë me një komunikatë kritike për rolin e policisë në trajtimin e denoncimeve. Komunikatën e kam përpara, por e kam marrë atë ditë me email. Dhe një nga pikat e VKM-së ka qenë që komunikimi me publikun realizohet përmes faqes së kryeministrisë. A mund të thoni se pse kjo komunikatë nuk është publikuar në faqen zyrtare të kryeministrisë?

- Në radhë të parë kjo mbledhje u bë urgjente sepse unë kisha vendosur një numër për komunikimin me publikun dhe subjekte elektorale, për adresimin e çështjeve të ndryshme dhe atë ditë në numrin e instaluar nga ana ime kanë qenë 20 kërkesa dhe është kërkuar nga policia që kërkesat të trajtoheshin dhe të merrej një përgjigje në fund të ditës. Në fund të ditës unë nuk kam marrë përgjigje për 20 kërkesa, vetëm për dy kërkesa dhe kjo ka qenë shqetësuese sepse qytetarët vazhdonin dhe telefononin. Dhe përsa kohë ne kishim miratuar një ditë më parë…

- …ju portalin e keni bërë publikë më 24 qershor, një ditë më parë.

- Po ka qenë një ditë më parë dhe një numër telefoni.

- Një pikë kontakti për partitë dhe qytetarët…

- Dhe numër telefoni. Dhe një ditë më parë është bërë mbledhje dhe janë miratuar masa operacionale, sipas këtyre masave operacionale, policia e shtetit do të ishte në bashkëpunim të plotë me Task Forcën për të gjitha rastet e komunikuara nga e saj dhe nga ana e gjithë ministrave për sa kohë kishte qoftë raste të shitblerjes së votës apo raste të pjesëmarrjes së policisë dhe raste të administratës në intimidim dhe përfshirje në shit-blerjen e votës. Ne kemi parë që ka patur raste të intimidimit apo përfshirjes së administratës dhe të policisë në shitblerjen e votës. Janë referuar këto raste tek unë..

- Përfshirje e policisë në shit-blerje të votës..

- Janë komunikuar këto raste dhe në fund të ditës unë nuk kisha një informacion. Mund të them se bashkëpunimi me zotin Çako ka qenë shumë korrekt, gjatë gjithë kohës së ekzistencës së TASK Forcës, sa herë janë kërkuar raporte zoti Çako ka raportuar, kuptohet që për çdo informacion unë do të merrja për bazë raportet që sillte policia e shtetit.

- Ju, në këtë komunikatë thoni: policisë së shtetit ju kërkua informacion dhe sqarime për raste konkrete dhe pastaj thoni ..”nga policia nuk u dhanë sqarime konkrete, nëse rastet e dërguara nga kryetari i Task Force ishin verifikuar në vend dhe nëse ishin marrë masa për parandalimin e shitblerjes së votës, siç pretendohej nga denoncimet.

- Në fakt nuk kam marrë përgjigje se në atë mbledhje nuk erdhi vetë zoti Çako, erdhi zoti Qato, i cili referoi që kishin qenë në pamundësi për të bërë verifikimin e 20 rasteve por që do të raportohej më tutje. Në fakt më pas unë kam verifikuar dhe më është thënë me shkrim që janë verifikuar 16 raste, nga 20, por nuk kam informacion se si kanë rezultuar…

- …por pyetja e parë ishte: pse mendoni se kjo komunikatë nuk është publikuar në faqen e kryeministrisë.

- Në fakt zyra ime e shtypit ka komunikuar me zyrën e sekretarit të përgjithshëm, për ta publikuar, kjo është bërë natën vonë. Nuk e di për çfarë arsyesh. Aty çdo gjë është reale bazuar mbi një procesverbal i cili është i transkiptuar, pra i regjistruar më parë dhe më pas i transkriptuar dhe ka gjëra të cilat janë të vërteta. Jo çdo gjë është e thënë aty, por është një përmbledhje e asaj çfarë është diskutuar atë ditë.

Një shifër e dhënë nga ju është 3580 punësime në administratë… në kundërshtim me ligjin. A keni adresuar në prokurori këto raste të thyerjes së ligjit?

- Më lejoni të sqaroj diçka. Unë ju thashë që mënyra e monitorimit ka qenë përmes kërkesave, informacionet që vinin nga zyrat, sepse unë e kisha të pamundur që të bëja audite, sepse periudha ishte tepër e shkurtër dhe kjo nuk mund të realizohet…unë e kam thënë se nëse në të ardhmen do të ekzistojë një Task Forcë ose një model i tillë, qoftë me përfshirje ministrash apo me një formë tjetër, nuk e di se si se kjo mbetet për t’u vlerësuar, por është e nevojshme që të ekzistojë do të ishte e mira që të ngrihej 6 muaj më parë apo minimum tre muaj më parë.

- Pra që një task forcë të funksionojë ka nevojë për më shumë kohë dhe ju thoni se minimum 3 muaj janë të domosdoshëm…
- ..ose maksimumi 6 muaj, sepse përndryshe është e pamundur të realizohet…

- ju besoni se brenda këtyre 3 muajve ministrat teknikë e kanë tashmë autoritetin që të mos bllokohen nga sekretarët e përgjithshëm?

- Ky është problem tjetër që duhet të reflektohet edhe në reformën në administratën shtetërore, mendoj unë, ashtu siç do të reflektohen edhe probleme të tjera në reformën zgjedhore, por mendoj se është një kohë më e mirë, e thashë maksimumi 6 muaj, minimumi 3 muaj që të sillet një produkt më i vlefshëm. Dhe siç po u thoja, rastet e punësimeve ishin marrë me shkrim, secila nga ministritë apo institucionet thoshte se nuk ka punësime, nuk ka shkarkime …

- Ministrat thonin nuk ka punësime…

- Kini parasysh, neni 88 i kodit zgjedhor.

- Po si arritët ju tek shifra 3580?

- Atëherë, një subjekt elektoral, kemi patur subjekt elektoral PD apo edhe LSi, të cilat kanë denoncuar raste të shkarkimeve dhe punësimeve gjatë fushatës elektorale…

- Domethënë në këtë portal dhe në këtë linjë telefonike erdhën më shumë denoncime nga qytetarë apo nga subjekte politike?

- Nuk kanë ardhur këto në portal, por në telefon ose me shkresa zyrtare. Portal është krijuar, në fakt në faqen e kryeministrisë, por nuk funksionon as sot, sepse unë kam dashur të bëj publike gjithë kërkesat për informacion që janë drejtuar ministrive apo institucioneve, të cilat të jenë të aksesueshme për publikun, gjë të cilën e kam deklaruar edhe gjatë mbledhjeve të task forcës, është një problem me iT mesa jam vënë në dijeni nga personat në kryeministri, por ka ardhur përmes shqetësimeve në telefonin tim personal, sepse kërkesat vinin edhe në telefonin tim personal dhe më kanë thënë që ka..(punësime), unë kam çuar stafin tim për të bërë verifikim, duke koordinuar kuptohet.

Zoti Agaçi më ka vënë në dispozicion mjetin nga ana e kryeministrisë dhe është bërë verifikimi në vend, në lidhje me protokollin dhe në lidhje me list-pagesat. Dhe është vënë re që ka patur punësime apo shkarkime nga detyra.

Duke u nisur nga kjo unë kam marrë shkas që të kërkoj në tatime, informacione në lidhje me list – pagesat. Domethënë se aty del edhe numri i personave.

Aty mund të ketë edhe një marzh gabimi, se kjo është për tu vlerësuar sepse 3000 e ca janë bashkë të gjitha, transferime, largime, punësime, të gjitha me radhë. Por ajo duhet të lexohet ndryshe.

Në këto kushte për ta lexuar ndryshe dhe për të bërë një hetim të mëtejshëm unë i jam referuar edhe organit të prokurorisë. Dhe i kam drejtuar shkresën prokurorisë për të hetuar më tej dhe për të kuptuar se çfarë ka ndodhur. Kjo mund të realizohet edhe nga ana e KLSH-së në të ardhmen përmes…

- ..auditimit.

- auditit të performancës përsa i përket punësimeve dhe largimeve gjatë fushatës elektorale për ta kuptuar se çfarë ka ndodhur në të vërtetë.

- Janë të gjithë denoncimet tuaja në prokurori?

- Unë kam patur një numër prej 10 denoncimesh në prokurori. Kam marrë përgjigje prej tyre që më ka ardhur përgjigja, që janë regjistruar procedime penale, por kuptohet që kjo do të marrë kohën e saj.

Kjo është arsyeja që unë ju thashë që duhet një periudhë më e gjatë për të bërë monitorimin, sepse edhe në lidhje me fatin e një kallzimi apo adresimi të një çështje në prokurori, kuptohet që merr kohën e saj që unë nuk mund ta ndjek në momentin që nuk do të jem më aty. Ose në lidhje me procedurat e DAP-it.

Ka ministra që kanë nisur procedurat disiplinore pranë DAP-it sepse çdo procedurë merr kohën e saj për t’u trajtuar dhe për të dalë në një vendimmarrje konkrete.

Dhe unë mendoj se nëse nuk do të ketë një vendim-marrje konkrete nga ana e organit të prokurorisë për të gjitha rastet, jo vetëm për çështjet e referuara nga ne, por edhe ato të referuar nga organi policisë, apo edhe nga qytetarët.

Të gjitha këto duhet të maten në një kohë të dytë, dhe tani nuk mendoj se është momenti dhe të bëhet një analizë. Me të vërtetë a pati raste të shitblerjes së votës se denoncime ka patur shumë, por e rëndësishme është provimi i kësaj e rëndësishme është hetimi dhe në fund vendimi gjyqësor.

- Çfarë do të sillte ndëshkimi sipas jush?

- Nëse do të kishte ndëshkim, atëherë në të ardhmen do të ketë më pak propabilitet të shitblerjes së votës. Unë mendoj se një rol të rëndësishëm në këtë drejtim luan organi i prokurorisë, gjithashtu edhe gjykata.

Ju keni deklaruar: “Unë jam e keqardhur që nuk kam marrë asnjë rast denoncimi të vërtetë që para nga burime kriminale të jenë përdorur për këtë apo atë subjekt politik”.

- Është e vërtetë e kam thënë, e kam thënë sepse është një akuzë, e cila është bërë jo vetëm nga politikanë, por edhe nga qytetarë të ndryshëm. Unë e kam dëgjuar edhe nga qytetarë të ndryshëm dhe unë e kam dëgjuar edhe nga ministri i Brendshëm në mbledhjen e Task Forcës, i cili e ka sjellë edhe me shkrim këtë gjë …
- …çfarë ka thënë ministri i Brendshëm?
- Ministri Brendshëm ka thënë që ka patur përdorje të parasë që vjen nga veprimtari kriminale, ka thënë që ka implikim të forcave të policisë në mbështetje të subjekteve elektorale dhe…
- Janë këto raste të referuara në Prokurori?

- Janë,nuk janë tonat…

- ..apo janë thjesht zëra të dëgjuar.

- Ka raste të referuara nga ana e policisë. Sepse policia vetë ka deklaruar për një polic të arrestuar të përfshirë në shit-blerje të votës, por gjithsesi akuzat janë të rënda, sepse paraja që vjen nga veprimtaria kriminale, nga korrupsioni, nga tenderat, nga konçesionet apo paraja që nga droga, nga kanabis, apo paraja që vjen nga trafiqet e ndryshme, mund të jetë përdorur… nuk është në qarkulllim, më falni nuk është në sistemin bankar, por mund të jetë në qarkullim në mënyrë të paligjshme dhe është vënë në dispozicion të subjekteve elektorale për t’i mbështetur ato gjatë fushatës elektorale. Unë i kam kërkuar KQZ-së të më sjellë një informacion në lidhje me auditin e bërë përsa i përket financimit të partive politike. KQZ është përgjigjur se ky raport do të jetë pas 4 muajsh.

- Pas 60 ditësh sipas ligjit…

- Kështu kam përgjigjen nga ana e kryetarit të KQZ-së. do të thotë që për të kuptuar gjithë këtë çfarë ka ndodhur, për të audituar me të vërtetë aktivitetin e partive politike, gjatë fushatës elektorale dhe paranë e harxhuar…
- ..por por si juriste ju e dini që në gjykatë nuk ka vlerë ajo që dimë, por ajo që mund të provojmë.
- E kuptoj zoti Dervishi…
- ..Po flasim për atë që dimë, apo për atë që mund të provojmë.
- Në bazë të VKM-së këtu thuhet diçka që lidhja me paratë të cilat mund të vijnë nga veprimtaria kriminale, policia e shtetit dhe drejtoria e pastrimit të parave kanë për detyrë të raportojnë në task forcë. Unë kam një rast…

- …kanë raportuar?

- Unë kam një rast që është raportuar për transaksione të dyshimta nga ana e një kandidati për deputet nga drejtoria e pastrimit të parave, por nuk jam njoftuar për ndonjë rast tjetër. Domethënë unë nuk kam mundësinë për të hetuar dhe monitoruar se ku është kjo para e cila vjen nga veprimtaria kriminale. Ka organe të tjera të cilat mund ta bëjnë këtë dhe janë në funksion të tyre.

Një nga çështjet që ka shqyrtuar TASK FoRCe ka qenë edhe “mosdhënia e sheshit në Vlorë apo më saktë dhënia e një leje dy mujore për Sheshin e Flamurit që do të përdoret vetëm nga Partia Socialiste. Në çfarë përfundimi arritët kur shqyrtuat ankesën e Lëvizjes Socialiste për integrim?

- Kjo ishte kërkesë e LSi dhe ju tashë ne ishim për të krijuar një barazi mes subjekteve elektorale. Pra ne i kemi trajtuar gjithë kërkesat e LSi, madje unë kam bërë edhe mbledhje jashtë radhe, pikërisht nisur edhe nga ajo që asnjë ministër i tyre nuk ishte pjesë e Task Forcës, çdo kërkesë që adresohej unë kam realizuar një mbledhje task force ku është raportuar nga autoritetet e përfshira. Në rastin konkret, LSi thoshte nuk na është dhënë sheshi. Unë e kam verifikuar dhe vetë kryetari bashkisë Vlorë ka pranuar që e kishte dhënë për dy muaj për PS-në. /albeu.com/


Shtuar më 15/07/2017, ora 16:13

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori