Wikileaks: SHBA, probleme me Uighurët në Tiranë
Në morinë e dokumentacioneve të bëra publike nga Wikileaks në lidhje me korrespondencat mes kanaleve diplomatike të Shteteve të Bashkuara , sot behet publike një pjesë e asaj që u konsiderua si problem Uighur. Shqipëria u bë pjesë e shteteteve që në këmbim të përfitimeve të formave të ndryshme vendosën të merrnin disa të tillë. Megjithatë, gjërat nuk shkuan ashtu sic preferonte Washingtoni. Më poshtë po sjellim në mënyrë ezkluzive pjesë të këtyre korespondencave.

Pas shumë peripecive që Washingtoni po kalonte për të akomoduar ish banorët e Guantanomos dukej se edhe fakti që disa shtete pranuan të marrin ish të burgosurit në këmbim të favoreve të ndryshme apo pagesave të majme nuk po sillte qetësinë. Fatkeqësisht, punët nuk po shkojnë sic duhet as në Shqipëri ku personeli I ambasadës në Tiranë raporton se po hasen probleme. Disa Uighurs të cilët arritën në kryeqytetin shqiptar që në Maj të 2006 duket të jenë subjekte të ankesave të vazhdueshme pasi sipas tyre Departamenti I Shtetit po thyen premtimin e bërë.

Uighuris u ankuan tek punonjësit e ambasadës sepse përpara largimit nga Guantanamo u ishte premtuar se me të arritur më Tiranë, brenda një periudhe 2 mujore, ju do keni shtëpi, punë, para dhe dokumenta. Ju do keni cdo gjë që u nevojitet. Realiteti duket ndryshe për ta pasi ata nuk kanë arritur të gjenë punë apo vendqëndrim të vazhdueshëm dhe permanent. Ata nuk arritën as të martohen pasi shqiptarët nuk duan një ish të burgosur në Guantanamo të jetë dhëndërr I familjes së tyre. Ata po ashtu u ankuan se po faturohen më shumë se cduhet nga kompania shtetërore e energjisë.

Në mes të kësaj gjendjeje, diplomatët amerikane e transmetuan shqetësimin e tyre drejt zyarve ne Washington: “ Ambasada nuk burime njerzore dhe as financiare të sigurojë asistencë sociale në kohë të plotë për ta.” Ata shprehen po ashtu shqetësimin se situate në Tiranë mund të dalë jashtë kontrollit duke hyrë në një spirale nëse nuk merren masat e duhura. “ Arritja tek një moment ku 8 ish të burgosur nga Guantanamo do ngrenë kampin e tyre në pragun e Ambasadës dhe do largohen që aty me dhunë nga ana e policisë shqiptare është një ëndërr e keqe që duhet parandaluar”
Shtuar më 30/11/2010, ora 11:34
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori