Universitetet shqiptare, kuotat për çdo degë
Albeu.com
Kuotat e pranimit, shënojnë ulje krahasuar me një vit më parë, kur gjithsej UT-ja kishte pranuar 5000 studentë. Rrokaj: Kaq janë mundësitë e fakulteteve. Ulje, sepse nuk u plotësuan kërkesat me pedagogë, ambiente e infrastrukturë.Vetëm 4208 studentë do të presë gjatë vitit akademik 2006-2007, Universiteti i Tiranës. Përfshirë në këtë shifër edhe numrin e studentëve nga trojet si dhe 100 përfituesit e kuotave të filialit të Fakultetit të Ekonomisë në Tiranë. Gjithmonë, nëse propozimet e bëra nga vetë fakultetet, do të marrin firmën e Ministrit të Arsimit dhe Shkencës, Genc Pollo. Sipas rektorit të universitetit më të madh në vend, Shezai Rrokaj, kanë marrë fund të gjitha përllogaritjet e bëra nga dekanatet për secilën degë të fakulteteve. “Propozimet e bëra mbi bazën e llogaritjeve të mira infrastrukturore, kapaciteteve dhe stafeve akademike, do të dërgohen në Ministrinë e Arsimit dhe Shkencës, e cila padyshim do të thotë fjalën e saj lidhur me këto propozime”- tha dje për “Shekullin, Rrokaj. Sipas tij, me gjithë synimin e mirë për shtim të numrit të pranimeve, asgjë nuk mund të bëhet tej mundësive reale që kanë vetë universitetet.
Pse në ulje!
Kuotat e propozuara nga Universiteti i Tiranës, shënojnë ulje, krahasuar me ato të një viti më parë. Po të kesh parasysh se, në vitin akademik 2005-2006, kuotat e pranimit në këtë universitet ishin rreth 5000. “Janë në ulje, sepse gjatë këtij viti nuk u plotësuan një sërë kërkesash që kishin universitetet”,- thotë Rektori i UT-së, Shezai Rrokaj. “Gjatë këtij viti nuk na u shtuan pedagogët dhe asnjë ambient, apo zgjerim ambienti për zhvillimin e mësimit. Pra, duhet pasur parasysh se vështirësitë janë të shumta. Madje, po t’i shtosh mungesave edhe mësimin me turne e në kushtet e mungesës së energjisë elektrike, kuptohet lehtësisht situata”,- thotë ai. I pyetur nëse propozimet e tyre nuk do të gjejnë mirëkuptimin e Ministrisë, Rrokaj pohon se përballë një situate të tillë duhet të merren masa. “Është mirë që masat të merren që tani, sepse në kohën kur gjithçka do të jetë përcaktuar, e kur viti i ri akademik është në fillim, do të jetë e kotë”,- thotë ai.
Larg standardeve
Në kushte të tilla, me stafet aktuale akademike, është e pamundur të përballohet një numër më i madh studentësh. Të së njëjtit mendim janë thuajse të gjithë rektorët edhe në rrethe. Sipas rektorit të Vlorës, Bilal Shkurti, situata e viteve të shkuar ka qenë tejet negative për Universitetin e Vlorës. “Në kushte të tilla, vetë dekanët janë shfaqur hezitues për shtim të numrit të pranimeve”,- thotë Shkurti. Ndërkaq edhe rektori i UT-së, Rrokaj, pohon të njëjtën gjë, madje shton se me ritme të tilla, po dëshmojmë se jemi shumë larg standardeve të përcaktuara për arsimin e lartë. “Raporti mes pedagogëve të brendshëm e atyre të jashtëm është krejtësisht jonormal”- thotë ai, duke theksuar se trupat akademike të këtij viti nuk janë shtuar me pedagogë të rinj. “Aktualisht, ne kemi 802 pedagogë të brendshëm dhe 870 të jashtëm, që është e papranueshme”,- thekson Rrokaj.
Së paku, 250 pedagogë më shumë
Që të jemi krah standardeve të përcaktuara, duhet që Universiteti i Tiranës të ketë së paku 250 pedagogë më shumë se aktualisht. “Kjo është shifra e pedagogëve të rinj që duhet të shtohen, në mënyrë që ne të respektojmë standarde, të cilat nuk i kemi vendosur ne”,- thotë Rrokaj, duke theksuar se sipas llogarive shumë të sakta, që numri i stafit të jashtëm të jetë 25%, shtimi i profesoratit, duhet të jetë me 400 hyrje të reja.

Universiteti i Vlorës
Shkurti: Shtimi i kuotave, i vështirë
Ngurrim, përballë synimit për të shtuar numrin e kuotave të pranimit. Në këtë situatë janë gjendur dekanët e Universitetit të Vlorës, gjatë propozimeve për kuotat e pranimit për vitin akademik 2006-2007. “Ende jemi në përpunimin e të dhënave dhe propozimet do të bëhen të ditura në mbledhjen e senatit. Por mund të them se do të qëndrojmë në nivelin e vjetshëm, madje në disa raste priten edhe zbritje”,- thotë rektori i Vlorës, Bilal Shkurti. Sipas tij, përvoja e viteve të shkuara, me shtimin e pranimeve, nuk la shije të mirë në universitet. Përballimi i fluksit sipas tij, ka qenë shumë i vështirë. “Ne vjet kemi pasur në total rreth 3000 pranime të reja, përfshirë kuotat kryesore dhe ato part-time. Por gjithë kjo nuk u shoqërua me mbështetje financiare. As ambiente, as pedagogë”- thotë Shkurti. Ndërsa sipas rektorit të Universitetit të Elbasanit, Jani Dode, pranimet këtë vit pritet të shtohen në masën 15-20%. Duke arritur në tërësi, në rreth 2500 pranime të reja. Por natyrisht, detajet për të gjitha degët pritet të publikohen ca më vonë.

nga Bruna Prifti, Shekulli
Shtuar më 25/02/2006, ora 10:23
Tage: arkiv

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori