Strasburg, pritet zhbllokimi i dosjeve të pronave të shqiptarëve
Edhe dy muaj dhe Gjykata e Strasburgut për të Drejtat e Njeriut i jep fund bllokimit të vendimeve për dosjet civile të shqiptarëve, që janë ankuar ndaj shtetit të tyre, kryesisht për mohimin e së drejtës së pronësisë, një nga të drejtat themelore të njeriut, me të cilat merret kjo Gjykatë. Më pas, do të merret një breshëri vendimesh, ose një vendim i vetëm për qindra dosje të ngjashme, përfundimi i të cilëve dihet paraprakisht: ato do t’u njohin të drejtën e dëmshpërblimit pronarëve të vjetër të të patundshmeve, ndërkohë që shteti duhet, ose të kthejë pronën e njohur prerj tij, por të pakthyer, ose të bëjë gati një faturë financiare, që asnjë qeveri nuk do të ishte në gjendje ta përballonte.


Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut vendosi, më 31 korrik të vitit të kaluar, një bllokim në shqyrtimin e dosjeve me karakter civil të qytetarëve shqiptarë ose të huaj ndaj shtetit shqiptar, që lidhen me pretendime pronësie. Në vendimin e fundit pro ish-pronarëve shqiptarë, në dëm të shtetit, të lëshuar më 31 korrik 2012, Gjykata konstatoi "raste të tjera të ngjashme kundër Shqipërisë, që kishin lidhje me vonesat në zbatimin e vendimeve administrative për sa i përket çështjes së pronave".

Ajo i rikujtoi me atë rast shtetit shqiptar se, siç kishte deklaruar në rastet e ngjashme në të shkuarën, shkeljet që kishte gjetur në dosjet e njëpasnjëshme përbënin një problem shumë të përhapur, që prekte një numër të madh njerëzish: mohimin de facto të gëzimit të së drejtës së pronës, në një pronë të njohur nga vetë shteti, organet e tij gjyqësore apo ato të kthimit të pronës.

Ajo vuri në dukje me shqetësim se i kishte gjetur këto shkelje, edhe pasi i kishte sugjeruar Shqipërisë, në gjykimet e saj të mëparshme: në 2007-ën, 2009-ën dhe 2011-ën, që të merrte masat e duhura për të korrigjuar këtë problem. /albeu.com/

6 Milionë
Është numri jashtëzakonisht i lartë i çështjeve gjyqësore civile, të hapura në Shqipëri për çështje të pronësisë, në 23 vjet, nga të cilat ka që janë dhënë pro pronarëve, por nuk janë zbatuar

24.018 Subjekte
Ky është numri i pronarëvë që kërkojnë kompensimin financiar për pronat e konfiskuara nga regjimi komunist, në mungesë të kthimit fizik të pronave, siç parashikohet nga ligji përkatës në fuqi

368 Subjekte
Ky është numri i atyre kanë përfituar nga kompensimi në të holla për të shpronësuarit, por edhe kur ka ndodhur kompensim, kjo është krye në shumicën e rasteve në mënyrë të pjesshme

8.200 Vdekje
Rreth 8.200 persona kanë humbur jetën si pasojë e konflikteve të pronësisë, një bilanc i vërtetë lufte ky, që mund të ishte kursyer, në rast se organet e shtetit do të kishin kryer
Shtuar më 24/11/2013, ora 11:31

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori