Sot zgjidhen tre finalistët e konkursit ndërkombëtar të dirigjentëve (FOTO LAJM)

10 gjysmëfinalistët e përzgjedhur do të përballen sot me skenën e Universitetit të Arteve për të shkuar nesër në natën finale të këtij konkursi

Nëse dikujt në Shqipëri do t’i tregoje se në Tiranë po organizohet një konkurs mbarëbotëror i dirigjentëve, reagimi i parë do të ishte mosbesim, ndërsa ai pasardhës, habi.

Por përtej këtyre reagimeve, e përtej shprehjeve pesimiste, se Shqipëria nuk ka “staturë” të presë në konkurim dirigjentë të mirënjohur nga vendet më tradicionale të muzikës, është fakt se një aktivitet I tillë, është realitet në zhvillim.

75 dirigjentë nga shumë vende të botës, kanë zbritur në Tiranë, për të matur forcat me njëri-tjetrin, por edhe për të provuar të drejtojnë një Orkestër me shumë vite mbi supe, si ajo e Radiotelevizionit Shqiptar.

Pikërisht Radiotelevizioni Publik në Shqipëri, është bërë bashkëorganizator në këtë event unik, duke iu ofruar si vlerë e shtuar, organizatorëve prestigjozë të NRTA Conducting Competition, një emër ambicioz ku, në listën e konkurseve të këtij kalibri ndërkombetar të muzikës.

Brenda misionit të tij, për të përçuar artin e kulturën në public, Radiotelevizioni Shqiptar, ndërmori këtë inisiativë kurajoze, për të realizuar një aktivitet të këtyre përmasave, në bashkëpunim edhe me “Classics Management”.

Çfarë thanë anëtarët e jurisë?

Kryetari e kësaj jurie është Z.Zhani Ciko – Mjeshtër i Madh: “E gjitha kjo është një vlerë e shtuar e RTSH-së e cila së bashku me organizma artistike ndërkombëtare mund të zhvillojë aktivitete të nivelit të lartë artistik. Përsa i përket Orkestrës dua të them - se ajo ka elementë të rinj dhe kjo i ka dhënë orkestrës një forcë dhe entuziasmin e duhur duke krijuar një formacion të konsoliduar artistik i cili mund të bëjë akoma me shumë.”

Vittorio Parisi – Dirigjent, Docent në Konservatorin G.Verdi, Milano.

Kam shumë miq në këtë orkestër dhe ndjehem mjaft mirë mes tyre sa herë që vij. Gezohem kur shoh rritje të nivelit artistik të një prej orkestrave më të rëndësishme në vendin tuaj. Niveli I lartë artistik është ndërthurur mjaft mirë me disiplinën, gjë që mendoj është shumë e rëndësishme në artin që në bëjmë. E gjitha kjo ka bërë që konkurrentët të ndjehen mirë me artistët e orkestrës. Konkurrentët i kishim të moshave të ndryshme por sigurisht më shumë të rinj pasi janë ata që kanë nevojë të ballafaqohen dhe të marrin përshtypjet nga juria, gjë që bën që ata të jenë edhe më shumë të angazhuar në të ardhmen.

Bernt Bauge- Menaxher i Filarmonisë së Bergen

Fillimisht duhet të them që ky është një konkurs shumë i rëndësishëm për dirigjentët e rinj. Jam i befasuar me numrin e madh të pjesmarrësve dhe gjithashtu dua të them se niveli artistik i këtyre dirigjentëve është mjaft i lartë, gjë që herë pas here të vë në vështirësi kur bëhet fjala për vlerësim. Është bukur kur je pjesë e një jurie, veçanërisht kur flasim për një konkurs kaq dinjitoz ku përveç konkurrentëve kemi dhe një orkestër të një niveli kaq të lartë. E gjitha kjo sa me lart do të ndikojë në emrin e mirë të artit dhe muzikës serioze shqiptare.

Gyorgy Igric –Drejtor Artistik i Orkestrës Sinfonike të Radios, Hungari-shprehet se gjatë këtij rrugëtimi të këtyre ditëve juria ka patur shumë befasi të bukura ku përfshihen këta dirigjentë të cilët kanë një dëshirë te madhe për të qënë pjesë e elitës muzikore. Ndjehemi të gëzuar kur shikojmë dirigjentë nga e gjithë bota dhe sidomos nga Azia. Tashmë profesioni I dirigjentit nuk ju takon më vetëm djemve por edhe vajzave numri i të cilave ishte i shumtë në këtë konkurs si asnjëherë tjetër. Gjatë këtyre ditëve të qëndrimit tim këtu kam gjëra shumë të bukura por ajo që më ngroh shpirtin si muzikant që jam është përkushtimi I orkestrës. Janë artistë të vërtetë.


Maurizio Cocciolito –Drejtor Artistik i Solisti Aquilani

Zoti Cocciolito tregon se ngjarje të tilla janë të rëndësishme për gjithësecilin pasi këtu njihesh me njerëz, kultura dhe eksperienca të reja.

Ajo që më bën vërtet përshtypje- shton ai- është pjesmarrja e madhe dhe shtrirja e tyre gjeografike e cila e bën shumë interesante gjithshka që na ofrohet nga konkurentët.Ata vijnë nga shkolla të ndryshme- thote ai, dhe kjo e bën më interesante garën.

Jam shumë i lumtur që ndodhem në këtë sallë e cila mësova që ka qënë fillimi dhe vazhdimi i historisë së muzikës së vërtetë shqiptare.

Davide Cicchetti , Drejtori përgjithshëm në “Classics Management” është mjaft entuziast për realizimin e këtij konkursi në Shqipëri.

Ai vlerëson me nota maksimale Orkestrën e RTSH së si një Orkestër me një nivel të lartë artistik duke e barazuar me orkestra me emër në arenën muzikore, me një angazhim maksimal për çdo kërkesë të konkurrentëve por njëkohësisht dhe të organizatorëve.

Ai gjithashtu vlerësoi dhe buzeqeshjen dhe dashamirësinë e çdo artisti të kësaj orkestre pavarsisht lodhjes dhe tejzgjatjes në interpretim gjatë këtyre ditëve.
Shtuar më 07/03/2019, ora 15:05

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori