Si bëhej Vettingu në drejtësi 100 vite më parë në Shqipëri

Tashmë prej disa kohësh, Vettingu ka vënë në sitë prokurorët dhe gjyqtarët.

Ka qenë studiuesi Hasan Bello i cili më anë të një statusi në rrjetin social Facebook ka treguar një shembull nga viti 1925.

Sipas tij nëse gjysmat ose më shumë se gjysmat e proceseve të gjykuara nga një gjyqtar, hidheshin poshte nga gjykatat e shkallëve më të larta atëherë gjykatësit përjashtoheshin nga sistemi gjyqsor.

"Për Vetingun!
Në procesin modernizues dhe reformues të një vendi nuk duhet anashkaluar përvoja dhe tradita juridike e krijuar ndër vite...Kështu, si model do të sjell vetëm një aspekt nga ligji për riorganizimin e sistemit gjyqësorë të vitit 1925, i cili me disa modifikime të bëra herë pas here hodhi bazat e drejtësisë shqiptare. Sipas këtij ligji, kur gjysma ose më shumë se sa gjysma e proceseve të gjykuara hidheshin poshtë nga gjykatat e shkallëve më të larta, Ministria e Drejtësisë merrte masa duke i përjashtuar gjykatësit nga sistemi gjyqësorë. Mjafton vetëm ky kriter dhe Vetingu mund të bëhej pa shumë probleme. Po pas Vetingut a do të ketë imunitet sistemi ynë gjyqësorë nga korrupsioni? Prandaj, kriteri që vendoste ligji i vitit 1925 ishte dhe mbetet super modern për kohën." /albeu.com/
Shtuar më 16/06/2018, ora 21:35

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori