Shqiptarët e mbetur në kufi, KKD thirrje shtetit shqiptar
Një nga çështjet që prej disa ditësh ka hapur debat në vendin tonë, është fakti sesi shtetas shqiptarë mbetën bllokuar në kufi në tokën neutrale mes Greqisë dhe Shqipërisë.

Shumë figura politike të rëndësishme të vendit e komentuan këtë si një shkelje të kushtetutës.

Kujtojmë se policia shqiptare nuk ka lejuar kalimin e tyre në kuadër të masave për mbrojtjen nga koronavirusi.

Për këtë, ka bërë një komunikatë për shtyp Këshilli Koordinues i Diasporës, e cila deklaron se i ka bërë thirrje shtetit shqiptar për të marrë masat e nevojshme.

KOMUNIKATË

Si KKD jemi duke ndjekur me kujdes situatën e paprecedentë të krijuar nga COVID-19 dhe jemi plotësisht të angazhuar me Komunitetin Shqiptar në vendet ku jetojmë në mënyrë që kjo situatë të kalojë sa më lehtë dhe me sa më pak pasoja.
Sa i përket shtetasve shqiptarë që duan të kthehen në vendlindje, kemi komunikuar me qeverinë e cila na ka konfirmuar angazhimin e saj. Jemi të informuar se deri tani janë riatdhesuar të gjitha rastet emergjente.

Me shqetësim po ndjekim situatën e krijuar për shtetasit shqiptarë në pikat kufitare me Greqinë. I kemi kërkuar shtetit shqiptar që të marrë masa urgjente dhe t’ua lejojë hyrjen në territorin shqiptar bashkëkombësve të bllokuar në zonën neutrale të kufirit me Greqinë si dhe për të evituar një transmetim të mundshëm të virusit, të siguroj qëndrimin e tyre në izolim për një periudhë prej 14 ditësh brenda territorit të Shqipërisë. Për këtë, i kemi ofruar qeverisë shqiptare ndihmën tonë në mënyrë që kjo situatë të marri zgjidhjen e duhur sa më shpejt.

Në kushtet që ndodhemi, i bëjmë apel të gjithë bashkëkombasve tanë që përpara se të vendosin për t’u kthyer në Shqipëri, të mirëinformohen pranë selive diplomatike apo Njësisë së Emergjencës së Ministrisë së Punëve të Jashtme, informacionet e të cilës janë dhënë në faqen zyrtare:
https://punetejashtme.gov.al/numrat-e-emergjences-ne-mepj-dhe-te-perfaqesive-se-rsh-se-ne-bote

KKD bën thirrje që situata të tilla të mirëmenaxhohen nga konsullatat dhe ambasadat e shtetit shqiptar duke i mirëinformuar dhe iu qëndruar më pranë shtetasve tanë.

Si KKD jemi totalisht të përkushtuar të ndihmojmë jo vetëm bashkëkombasit tanë, por edhe të kontribojmë në menaxhimin e kësaj situate të vështirë në vendlindje. Për këtë arsye jemi në kontakt me qeverinë në mënyrë që të gjejmë mekanizmat më efikas për arritjen e këtij qëllimi.

Kjo situatë e paprecedentë është sfidë për të gjitha shtetet, jo vetëm Shqipërinë, prandaj inkurajojmë të gjithë që t’a përkrahim njëri-tjetrin brenda mundësive në kapërcimin sa më të lehtë të situatës.

Shtuar më 06/04/2020, ora 20:19

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori