“Rruga Drimades”, privati merr në zotërim plazhet dhe parkingjet
Aktualisht, fshati i Dhërmiut tërheq 25 për qind të kërkesave për leje ndërtimi, në raport me totalin e administruar nga Bashkia e Himarës, por në 5 vitet e ardhshme, mendohet që interesi për leje zhvillimi të arrijë me 45 për qind (në raport me totalin).

Kjo është njëra anë që tregon interesin e investitorëve për këtë zonë, pjesë e perlës së Jugut. Projekti i miratuar më 1 gusht nga qeveria, për të dhënë me koncesion një vijë pranë bregdetit me gjatësi 3 kilometra nga Dhërmiu deri në Perivello (ku futet edhe zona e Drimadhes), konsiston në ndërtimin e një shëtitoreje dhe parkingu të gjatë privat, ku palmat anash rrugës do t’i japin një tjetër panoramë zonës.

Sipas Shqip, ndonëse nuk pranohet hapur, duke parë projektin, bie në sy ndarja me parcela e plazheve private, anash shëtitores, e quajtur në projekt “Rruga Drimades”. Do të jetë pikërisht pronari i ri që do të menaxhojë, në partneritet me të interesuar të tjerë, zhvillimin e zonës. Gjithashtu, me lejen e koncesionarit, në krahun tjetër të shëtitores, pranë vijës së ullishtave, mund të ngrihen njësi akomoduese apo tregtare. Sa i takon çështjes së pronarëve të truallit, qeveria pret studimin final të OSBE-së për titujt e pronësisë (jo sipas Ligjit 7501), për të mësuar njëherë e mirë se kujt i takon toka. Megjithatë, Ministria e Turizmit pretendon se pjesa që jepet me koncesion është e shtetit dhe nuk ka konflikte prone.

Duke mbetur te projekti, qeveria mund të përfitojë një tarifë koncesionare, masa e së cilës nuk është caktuar ende, kurse Bashkia e Himarës, një tarifë qiraje, plus të tjera avantazhe nga zhvillimi i zonës, duke i qëndruar prioritetit të sektorit të turizmit.

Nga projekti mësohet se hartimi i tij, pra përfundimi është realizuar në muajin janar, kurse qeveria e ka miratuar në gusht, pra diskutohej prej kohësh. Aktualisht, kapacitetet ekzistuese turistike të bashkisë përfshijnë 1200 shtretër të shpërndarë në 80 hotele dhe rreth 3000 dhoma të veçanta, sipas një vlerësimi të përafërt të bashkisë. Kjo korrespondon me një shifër prej 7200 shtretërish. Rreth 45 për qind e kapacitetit total të shtretërve të hoteleve janë të vendosura në Dhërmi dhe 25 për qind në zonën e Himarës. /albeu.com/
Shtuar më 18/09/2012, ora 16:53
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori