Revolucioni Portokalli: Dita e lirisë dhe dinjitetit, dëshira për të kërkuar të drejtën e fjalës
Nga Marina Kerceli:


Revolucioni portokalli ose i ashtuquajturi" revolucioni me ngjyra", nuk ishte gjë tjetër veçëse një koleksion i mitingjeve të mbajtur, protestave, grevave dhe veprimeve të tjera të mosbindjes universale, organizatorët kryesorë të cilët ishin mbështetës të kandidatit të opozitës për postin e presidentit në garën zgjedhore në vitin 2004-Viktor Jushçenko.

Ukraina, si një shtet i ri dhe i pavarur, duke u rritur gradualisht në ekonomi dhe mirëqenie sociale. Ku bazat e kësaj mirëqenie vinin drejtpërsëdrejti nga sistemi politik i vendit. Por shfaqja e atij lloj sistemi nuk u prit edhe aq në mënyrë paqësore nga populli.

Pika e kthesës në historinë politike të Ukrainës filloi në vitin 2004, kur vendi zgjoi revolucionin portokalli. Ç'ka u bë një parakusht për një kryengritje popullore? Ndoshta, fokusi kryesor u bë komponentin ekonomik. Por mbi të gjitha, etja për prosperitetin ekonomik, ndryshimi social ishte duke lëvizur njerëzit në atë kohë.

Eshtë quajtur" Orange Revolution", me shumë mundësi, sepse skema me ngjyra nga simbolet kandidate , u miratuan nga populli, domethënë tonet portokalli, si shirita, balona portokalli, si dhe portokalle, fruta që nuk u rritën kurrë në Ukrainë, u bënë një shenjë dalluese gjatë fushatës elektorale të Viktor Jushçenkos, i cili u mbështet në mënyrë aktive dhe me pasion nga Julia Timoshenko me gjithë karizmën e saj. Ishte ajo që u bëri thirrje mbështetësve të dilnin në rrugë dhe sheshe në protestë kundër mashtrimit të pretenduar monstruoz të zgjedhjeve.

Ky lloj revolucioni ishte ndër të parët , ku për qëllim kishte demostrimin e lirisë së fjalës dhe të shprehjes, duke u pasuar edhe më pas me rezultate pozitive, siç ishte fakti se dhe protestat ishin të qeta dhe nuk u përdorën metodat e dhunshme.
Gjithashtu vlen të përmendet edhe fakti se revolucioni portokalli, ishte ndër më të popullarizuarit, ku populli ukrainas nëpërmjet fuqisë së fjalës, vendosi mendimin prodemonstirirovat botëror, ku gjasat janë që vetë populli të ketë qenë i motivuar nga pakënaqësia me pozitën e tyre sociale dhe ritmin e ngadaltë të reformave ekonomike. Edhe pse u desh kohë për t'u vënë re rëndësia e ngjarjeve të 22 nëntori-8 dhjetorit 2004 për të ardhmen jo vetëm të Ukrainës, por edhe të Europës Lindore si një e tërë, vështirë se mund të mbivlerësohet, megjithëse pasojat e tyre u bënë të dukshme më vonë, mbas dy ose tre vite.

Shkaku i fillimit i këtyre protestave masive, ishte falsifikimi masiv i shprehjes së vullnetit njerëzor gjatë raundit të dytë të zgjedhjeve presidenciale në Ukrainë më 21 nëntor 2004, të rregjistruara në mendjen e publikut.

Por, vlen të përmendet se faktori më i rëndësishëm dhe ai që pati ndikimin më të madh ishte kërcënimi i të ashtuquajturës ardhje e "Donetisk"- një grup politik dhe ekonomik në të cilin Viktor Janukoviç, ishte i lidhur fort, formuar gjatë në ndërgjegjen e publikut. Ndonëse ky revolucion erdhi si pasojë e kushteve dhe lëvizjeve të krijuara në vendet e Europës Lindore pas shpërbërjes së ish-BS në vitet 30', tipari kryesor i kësaj lëvizje ishte përmbajtja e regjimeve pa gjakderdhje dhe me përkrahje politike financiare të perëndimit.

Sfidat për liri dhe pavarësi të popullit ukrainas kanë qenë vlerësuar si kryengritje a rebelime ndaj një sistemi autoritar si ai rus që ka patur politika pushtuese dhe mohuese të drejtave të popullit ukrainas për tu vetëqeverisur dhe për të shprehur liritë dhe të drejtat themelore të njeriut të njohura e të mbrojtura ndërkombëtarisht nga Karta e të drejtave të Njeriut.

Historia e tregoi populli ukrainas nuk trembet dhe nuk intimidohet as nga financimet e paramilitarëve në ukrainën lindore dhe as nga aktetet e agresionit rus si në Krime që kishin të vetmin qëllim “ destabilizimin e ukrainës dhe shkeljen e të drejtave të popullit të lirë ukrainas

Megjithë politikat dhe agresionin ndaj Krimesë, kundërshtimet e Kishës Ruse për të mohuar shkëputjen e pavarësinë e Kishës Autoqefale Ortodokse Ukrainase, populli ukrainas nuk reshti kurrë së luftuari për tu shkëputur një herë e mirë nga agresori, mohuesi i lirive e të drejtave të tij. Është në ADN e ukrainasve që të luftojë kundër cdo uzurpatori ekonomik, politik e shpirtëror.

Revolucioni Portokalli konfirmoi dëshirën e masave jo vetëm për të kërkuar, por edhe për të kërkuar nga qeveria aktuale të respektojë shtetin e së drejtës me mjete paqësore.
Sa për rezultatet e Revolucionit Portokalli, pra, para së gjithash, ishe një demonstrim i lirisë së fjalës dhe të shprehjes, siç ishte i qetë dhe metodat e dhunshme nuk janë përdorur praktikisht.

Fitorja në shtëpi ishte fakti që njerëzit e kanë kuptuar fuqinë e fjalëve të tyre dhe veprime, ishin në gjendje të përcjellin pikëpamjet e tyre për gamë të gjerë të njerëzve, mundësinë për të ndjekur më vonë atë.

Duke marrë parasysh nga ajo që u sipërpërmend, në përgjithësi protestat "portokalli", mund të karakterizohen si një lëvizje e fuqishme proteste që siguroi mbrojtjen e të drejtave elektorale të qytetarëve dhe fitoren e njërit prek fraksioneve të institucioneve ukrainas. Por në të njëjtën kohë, këto ngjarje nuk çuan në një prishje rrënjësore të sistemit socio-politik dhe vështirë se mund të vlerësohet si një revolucion.

Por ajo që do e karakterizojë dhe do e veçojë këtë revolucion nga të tjerët është fakti se: "Revolucioni solli shumë gjëra. Solli demokracinë, lirinë e fjalës, dhe zgjedhje demokratike, si rezultat i të cilave qeveria dhe opozita shkëmbejnë pushtetin."
Shtuar më 25/11/2020, ora 21:38

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori