RENEA shpallet forca më efektive kundër terrorizmit në Ballkan
Departamenti i Neutralizimit të Elementeve të Armatosura. i njohur zakonisht nga akronimi i saj RENEA, është njësia kryesore kundër-terroriste shqiptare dhe reagimi kritik ndaj incidenteve.

Forca u krijua në fillim të viteve 1990 në përgjigje të niveleve në rritje të krimit në vend pas rënies së komunizmit. Përgjegjësitë e RENEA janë operacionet e shpëtimit, situatat e pengjeve, kundër-terrorizmi dhe reagimi ndaj formave veçanërisht të dhunshme të krimit. Që nga viti 1991, njësia ka humbur katër burra në veprim dhe më shumë se dyzet të plagosur.

Aftësitë e tyre konsiderohen dhe konsiderohen shumë mirë brenda Shqipërisë dhe në Perëndim dhe janë trajnuar nga GSG. Pas daljes së kapitalizmit në Shqipëri pas vitit 1990 dhe me qëllim të çrrënjosjes së të gjitha dukurive dhe shoqatave me shtetin komunist, shumë hetues, avokatë dhe oficerë policie thjesht u shkarkuan. Kjo situatë konfuze shpejt e lejoi krimin e organizuar dhe individual të lulëzonte deri në atë pikë sa që shpejt u bë normë e jetës së përditshme.

Rrëmbyesi, zhvatja, krimi i lidhur me drogën, vrasjet dhe trafikimi i qenieve njerëzore ishin në një kohë të gjatë dhe demokracia e re shqiptare nuk pati përvojën ligjore, administrative dhe organizative për të luftuar këto probleme – në fakt, infrastruktura e saj ishte pothuajse jo -existent.

Gjatë komunizmit, forca që iu besua CT dhe misioneve të tjera të veçanta ishte Njësia 326, por për shkak të rolit të saj në shtypjen e trazirave publike gjatë kryengritjes popullore kundër komunizmit, ajo ishte lënë pas dore.

Autoritetet e reja të rendit publik e kuptuan nevojën për një forcë të vogël profesionale, dhe pas gjyqeve dhe trajnimit të shterur më në fund krijuan atë që më pas u bë e njohur si RENEA. Ajo njihej edhe si Njësia 88.

Ajo përbëhej nga tetëdhjetë anëtarë, ose operativë, të cilët u zgjodhën nga 600 anëtarët origjinale të Njësisë 326. Pjesa tjetër e operatorëve u bashkua me grupet e ndërhyrjes speciale të mëvonshme që erdhën në ekzistencë

Procesi i përzgjedhjes mbahet vetëm një herë në vit dhe zgjat dymbëdhjetë javë. Më pas, rekrutët trajnohen për nëntë muaj të tjerë në aftësi të tjera të tilla si gjuhësia, sinjalet, fotografimi dhe bisedimet me pengjet.

Kandidatët gjithashtu vazhdojnë t’i nënshtrohen testeve strikte psikologjike dhe fizike. Vetëm pas një periudhe prej tre vjetësh rekrutimi mund të bëhet operatori RENEA i pastruar në pjesëmarrjen në operacionet e shpëtimit të pengjeve.

Rreth 90 përqind e kandidatëve vijnë nga degë të tjera të policisë dhe të Gardës Kombëtare, ndërsa pjesa tjetër janë ushtarake. Kandidatët ushtarakë që kalojnë përzgjedhjen duhet gjithashtu të përfundojnë një kurs gjashtë mujor mbi jurisprudencën. Mosha maksimale për përzgjedhje është 26 vjet dhe kandidatët pritet të jenë anëtarë të njësive përkatëse të mëparshme për jo më pak se dy vjet.

Dy javët e para quhen “shkundur”, në të cilën pothuajse të gjithë marrin pjesë. Vetëm negociatorët dhe një pjesë e grupit logjistik (pa përfshirë shoferët) përjashtohen. Kandidatët i nënshtrohen testeve të gjata dhe të komplikuara psikologjike dhe qëndrueshmërie të dizajnuara për të pastruar aplikuesit më të dobët. “Shakedown” është i ashpër, i përbërë nga marshime të detyrueshme në veshje të plotë luftarake. Vërtetë për origjinën e tyre SAS, operativët duhet të mbajnë një shpinës prej 35 kg, AK-47 me tetë revista të plota, pistoleta dhe revista, thika, maskë me gaz dhe radio. Rrugët e tyre të stërvitjes marrin pjesë në motin më të keq, në disa prej terreneve më të vështira që Shqipëria ka për të ofruar: në verilindje malore (kulmi më i lartë është Korabi, në 2.751 metra) kënetat e Durrësit dhe të Lezhës.

Përafërsisht 75 përqind e kandidatëve dështojnë në këtë fazë fillestare. Dita e fundit është e rezervuar për testet e infiltrimit. Kandidatët që kanë përfunduar me sukses fazën e parë mbeten të pafuqishëm në një pjesë të largët të Shqipërisë, në një distancë të sigurt nga kryeqyteti, me 200 komando dhe roje kombëtare në këmbë.

Secili prej tyre pritet ta kthejë atë në selinë e Tiranës të kapur. Nëse ata kapen, ata kthehen në shtëpi. Trajnimi, përgatitja dhe testimi ndryshojnë sipas dëshirave të instruktorëve, të cilët vetë janë veteranë të njësisë.

Ata kanë një reputacion për të qenë i patundur dhe i pamëshirshëm. Sheepie ishte trajner për rreth 20 vjet derisa ata mendonin se taktikat e tij të trajnimit ishin të vështira dhe joefikase.Ferriku është komandanti aktual i njësisë.

Roli i negociatorëve.

Prej vitit 1991, negociatorët e njësisë kanë zgjidhur, pa përdorur dhunën, më shumë se 500 nga 600 rastet që kanë të bëjnë me rrëmbyesit dhe profesionet e armatosura.

Të gjithë negociatorët duhet të kenë shërbyer për një minimum prej dhjetë vjetësh me forcën policore dhe janë persona me temperament të mirë dhe balancë mendore, me njohuri të të gjitha dialekteve dhe mentaliteteve rajonale.

Ata të gjithë kanë një diplomë në ligj ose kanë marrë pjesë në akademinë e policisë. Përveç kësaj, ata përfundojnë kurse trajnimi me FBI në Akademinë Quantico FBI dhe me agjencitë federale të Shteteve të Bashkuara.

Negociatorët janë të parët që ndërhyjnë në rastet e një okupimi me ose pa pengje.

Askush nuk ndërhyn pa urdhërin e tyre të qartë, përveç rasteve kur peng është tashmë i vdekur.

Janar 1991:

Në trazirat në burgun maksimal të sigurisë në Shenkoll (Shën Nikollë), një i burgosur i armatosur mori disa roje peng. Vëmendja e mediave kombëtare dhe të huaja u tërhoq nga kriza.

Qeveria e kohës dërgoi në njësinë 326, paraardhësi i RENEA, i cili ndaloi trazirat duke përdorur gaz lotsjellës dhe plumba gome, pa gjakderdhje. Një operative u plagos lehtë në këtë proces.

Nëntori 1992:
Shqipëria u rrënua nga përmbytjet masive, të cilat përmbytën shumë pjesë të vendit. RENEA shpërndau ushqim dhe siguroi strehim dhe ndihmë mjekësore për shëtitjen e shpejtë me anije me motor dhe helikopter.

Një operativ (i vrarë në rreshtin e detyrës në gusht 1993) u zhyt në vetëmohim në ujërat e akullta dhe shpëtoi tre barinj të mbytur.

Prill 1996: Në një takim diplomatik të nivelit të lartë midis presidentit italian Oscar Luigi Scalfaro dhe Sali Berisha në Tiranë, një individ i çmendur i armatosur me një granatë me shiritin e sigurisë kërkuan t’i afrohej dy presidentëve.

Të dy zyrtarët u hoqën menjëherë nga vendi i ngjarjes, ndërsa një negociator i RENEA iu afrua vazhdimisht autorit të veprës dhe bëri kontakt duke e rrotulluar krahun, duke marrë granatën nga dora e tij dhe duke e vendosur spinën e sigurisë në armë.

Janar 1997:

Një student femër në shtetin depresiv ecën nëpër rrugët e Tiranës me një granatë në dorë.

Një operator RENEA iu afrua asaj dhe e çliroi situatën pa gjakderdhje. 1997: Gjatë krizës që e hodhi Shqipërinë në një gjendje anarkie si rezultat i rrënimit të skemave të ndryshme piramidale, ku tre të katërtat e popullsisë humbën kursimet e tyre, RENEA u besua detyrën e ruajtjes së rezervave monetare dhe ari të Banka Kombëtare dhe institucionet e tjera financiare. RENEA e realizoi këtë detyrë duke hequr të gjitha sendet e vlefshme nga objektet në furgonë IVECO të paarmatosur. Nuk ka pasur para në këtë proces.

Ky operacion, në një kohë kur shumë oficerë policie u vranë nga civilë të zemëruar, mbahet mend nga njësia si Operacioni Kamikaze. Gjatë të njëjtit vit, 90 për qind e të gjitha stacioneve policore u plaçkitën dhe u morën nga individë të armatosur.

RENEA rimori posedimin e këtyre objekteve, kujton të gjithë oficerët për të punuar, dhe rivendosi sistemet e komunikimit dhe të sigurisë. Në shumë raste, operatorët riparuan vetë pronën e dëmtuar.

1998-1999:

Gjatë këtyre viteve, RENEA u angazhua në luftime me banda të shumta anembanë vendit, të cilat, si rezultat i anarkisë së vitit të kaluar, ishin të armatosur me armë që varionin nga pajisjet personale deri te artileria dhe bateritë anti-avionë të grabitura nga depot ushtarake.

Korrik 1998:

Njësia kreu një mision CT duke arrestuar pesë terroristë egjiptianë të lidhur me Al-Kaidën e Bin Ladenit.

Mars 1999:

Tre kriminelë të armatosur vranë tre policë dhe katër civilë. Më pas, ata u barrikaduan në një shtëpi, duke marrë peng një çift dhe vajzën e tyre 7 muajsh. Një ekip RENEA hyri, liroi pengjet dhe në proces vrau kriminelët.

Maj 1999:

Një emigrant shqiptar në Greqi, i pakënaqur me pagesën me punëdhënësin e tij, pasi u ankua tek autoritetet greke dhe u shoqërua në kufi dhe u deportua në Shqipëri.

Pas blerjes së një AK-47 dhe dy granata, ai u kthye në Greqi dhe shkoi në Selanik, ku mori peng një autobus që mbante katërmbëdhjetë njerëz. Qeveria greke i dha atij $ 250,000 që ai kishte kërkuar dhe e lejoi atë të hyjë në Shqipëri me pengjet e tij.

Në afërsi të Tiranës, negociatorët kërkuan ta bindnin që të liroja pengjet. Ai plagosi një dhe u vra në këmbim nga një snajper RENEA.

1999:

Zani Çaushi, udhëheqës i një prej bandave më të pamëshirshme shqiptare, u arrestua. I njëjti fat i bëri udhëheqësit e lartë të shumë bandave të tjera. 9: Një bandë që kishte mbajtur peng dhe më pas lëshoi një zyrtar të lartë të policisë u arrestua. 1999:

Duke vepruar sipas kërkesës së qeverisë italiane, u arrestua një individ i dyshuar për vrasjen e tre policëve në Udine. Megjithëse u lirua nga kjo vrasje, individi mbeti prapa hekurave për shkak të aktiviteteve të tjera kriminale.

2000-2001: Në tre operacione të ndara, u arrestuan tre individë të kërkuar për vrasjen e Azem Hajdarit, një deputet shqiptar.

Ky mision ishte i rëndësishëm sepse Hajdari ishte një nga udhëheqësit më joortodoks dhe polemikë të opozitës politike në atë kohë.

Shkurt 2001:

Gjatë operacionit Italia udhëtim, RENEA mori kredi për shkatërrimin e një bande shqiptaro-amerikane, e cila, në partneritet me kartelin e drogës Medellín dhe mafien italiane dhe shqiptare, po eksploronte mundësinë e kthimit të Shqipërisë në një ndërhyrje të rëndësishme ndërkombëtare për trafikimin e kokainës. RENEA arrestoi të gjithë të dyshuarit, duke përfshirë një ish oficer të lartë të policisë.

Janar 2002:

RENEA shkatërroi një bandë të trafikantëve të narkotikëve, e cila ishte trafikim se 100 kg (202.5 lb) heroinë për udhëtim.

Më shumë se 1.000 kg (2.205 lb) heroinë të pastër u konfiskuan. Gjatë dekadës së fundit, RENEA ka siguruar siguri për shoqëruesit e zyrtarëve të nivelit të lartë si: ish Sekretarët e Shtetit të Shteteve të Bashkuara James Baker dhe Madeleine Albright, Papa Gjon Pali II, ish kryeministri britanik Toni Bler, italian Presidenti Oscar Luigi Scalfaro dhe kryeministra të ndryshëm italianë dhe grekë, përveç zyrtarëve shqiptarë dhe zyrtarëve ndërkombëtarë në misionet qeveritare në Shqipëri.

Qershor 2014:

RENEA në një operacion të kombinuar me policinë shqiptare e vuri fshatin mashtrues të Lazaratit në rrethim për disa javë. Rreth 800 oficerë dhe agjentë të policisë morën pjesë në operacion.

Operatorët e RENEA luftuan kundër trafikantëve të drogës të armatosur me RPGs, AK-47 dhe me armë të tjera të lehta. Dhjetëra u arrestuan dhe tonat e marihuanës dhe heroinës u konfiskuan dhe u dogjën.

Nuk pati viktima nga të dyja palët. Qershor 2015: Për të dytin vit radhazi, fshati Lazarat u vra nën rrethim pas një operacioni të RENEA u vra dhe dy të tjerë u plagosën.

Pas një përpjekjeje intensive, të dy sulmuesit u dorëzuan. Operacioni po vazhdon.
Shtuar më 25/02/2018, ora 15:16

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori