Një enciklopedi anglisht kundër asaj maqedonase
Muzafer Korkuti është kryetari i ri i Akademisë së Shkencave të Shqipërisë që prej ditës së djeshme. Ai është zgjedhur në mënyrë unanime duke marrë për këtë post 31 vota. Lajmi është bërë i ditur përmes një njoftimi për shtyp.

Sipas këtij të fundit, zëvendëskryetar i Akademisë u zgjodh Gudar Beqiraj, që deri dje, ishte kryetar i saj. Praktikisht, kryetari dhe nënkryetari aktual, kanë ndërruar postet me njëri-tjetrin. Ndërkaq, drejtues i Seksionit të Shkencave Shoqërore e Albanologjike është zgjedhur Ethem Likaj, pas daljes në pension të Emin Rizës.

Në votim kanë munguar 6 akademikë, të cilët duket se nuk kanë qenë të pranishëm për arsye personale.

Një ditë pas zgjedhjeve, pyetjet që shtrohen janë të shumta. Cila do të jetë udha e re e Akademisë së Shkencave? A do mundet ajo t'iu rikthehet kohëve të lavdisë, pas vitesh të tëra në një pozicion honorifik, që për shumë intelektualë ka qenë në fakt degradim i institucionit më të lartë shkencor në vend? Kryetari i ri i saj, prof.Muzafer Korkuti, shpalos platformën e vet në një intervistë për "Gazeta Shqiptare".

Mësohet se, votimi u bë pa diskutim ndërsa në ditët në vijim të gjithë akademikët do të mblidhen për të diskutuar problemet që ka institucioni dhe disa çështje të strukturës së tij e po ashtu, edhe për statutin e akademisë.

Profesor, cilat do të jenë përparësitë tuaja në krye të Akademisë së Shkencave të Shqipërisë?

Çështja themelore për mua mbetet rritja e nivelit të cilësisë shkencore në të gjitha veprimtarive tona. Këtu kam parasysh botimet që janë treguesi kryesor i veprimtarisë së akademive. Gjithashtu, të njëjtën gjë synoj edhe sa i takon pjesëmarrjes në veprimtari shkencore kombëtare e ndërkombëtare. Sigurisht, do të kontribuojmë edhe në tematikat e zhvillimit të ekonomisë dhe të tjerave fusha të jetës së vendit, si edhe problemeve që kanë aktualisht historiografia dhe gjuhësia shqiptare. /albeu.com/
Shtuar më 03/09/2013, ora 10:10

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori