Mitsotakis takohet me minoritetin grek në Shqipëri, Dulen e Fredi Belerin
Kryeministri Kyriakos Mitsotakis u takua të Mërkurën me përfaqësuesit e Unionit Demokratik të Minoritetit Grek-Omonia dhe Partisë Union for Human që mbështet pakicën GrekeShqipëri.

Në takim morën pjesë Presidenti i Omonia, Vasilis Kagios, dhe kryetarin e Partisë Bashkimi për të Drejtat e Njeriut , Vangjel Dule, si dhe Presidenti i degës Omonia në Himare, Freddy Beleri.

Gjatë takimit, përfaqësuesit e pakicës Greke prezantuan sfidat dhe problemet kryesore me të cilat përballet Shqipëria, duke theksuar se çështja kryesore është aftësia e tyre për të ushtruar lirshëm të drejtën e tyre për vetëvendosje, si në kontekstin e legjislacionit zbatues të Shqipërisë. ligji për mbrojtjen e minoriteteve, i cili duhet të ishte miratuar tashmë, dhe në lidhje me regjistrimin e planifikuar në Shqipëri në vitin e ardhshëm.

Ata gjithashtu theksuan se ishte e rëndësishme për të zgjidhur çështjen e pronës, e cila ndikonte drejtpërdrejt në aftësinë e anëtarëve të pakicave për të mbijetuar në atdheun e tyre.

Sipas burimeve qeveritare për gazetën greke ANA, çështje të tjera të diskutuara në takim kanë të bëjnë me edukimin dhe përdorimin e gjuhës greke, çështjet e pensioneve dhe të sigurimeve që lidhen me grekët e Shqipërisë dhe mbështetjen për ndërmarrësit e rinj nga komuniteti grek që duan të fillojnë aktivitete biznesi në Shqipëri.

Përfaqësuesit e pakicës falënderuan qeverinë Greke për përkrahjen e saj ndaj pakicës dhe organizatave që e përfaqësuan atë, duke shprehur shpresën se kryeministri do të vizitojë zonat e banuara nga pakica Greke, gjë që Mitsotakis premtoi të bënte së shpejti.

Nga ana e tij, Mitsotakis i siguroi ata që qeveria greke do të jetë në anën e tyre, duke nënvizuar se përparimi dhe prosperiteti i pakicës Greke është një përparësi kryesore dhe çështja kryesore në rendin e ditës sa i përket marrëdhënieve dhe dialogut midis Greqisë dhe Shqipërisë, duke shtuar se ishte gjithashtu ndër angazhimet e Shqipërisë në kontekstin e perspektivës së saj evropiane.

Mitsotakis iu referua takimit të tij të fundit me kryeministrin shqiptar Edi Rama, ku ata ranë dakord për hapa specifikë të përparimit, duke filluar me çështjet e pakicave Greke dhe me perspektivën e përfundimit të zgjidhjes së të gjitha çështjeve të pazgjidhura në marrëdhëniet bilaterale Greko-Shqipëri.

Më parë, Mitsotakis gjithashtu priti një vizitë nga Ministri Saudit i Shtetit për Punë të Jashtme Adel al-Jubeir ndërsa ai ishte planifikuar të marrë një vizitë nga bamirësia ‘Smile of Child’.
Shtuar më 13/11/2019, ora 18:29

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori