Masat kundër koronavirusit, shmangni dezinfektuesit e përgatitur nga ju!
Instituti i Lartë i Shëndetit (ISS) nuk rekomandon produkte ‘bëjini vetë’ për të dezinfektuar duart tuaja si një masë parandaluese e koronavirus. "Në vitin 2009 – mbani mend – Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH), ka vënë në dispozicion udhëzuesin ‘Udhëzues për Prodhimin Lokal, për të përgatitur produkte për higjenën e duarve.

"Prandaj, Udhëzuesi i OBSH-së, i cili gjithashtu përfshin informacione mbi përdorimin e saktë dhe etiketimin e produktit përfundimtar – nxjerr në pah ISS – ofron dy receta të destinuara për farmaci ose laboratorë specialë. Të dy recetat, të cilat kanë të bëjnë me prodhimin e vëllimeve të mëdha (10 litra), parashikojnw përdorimin e substancave të rrezikshme si nga pikëpamja e efekteve për shëndetin e njeriut ashtu edhe nga pikëpamja e rreziqeve fizike".

"Të gjitha produktet që kanë një veprim ‘dezinfektues’ në etiketë – kujton ISS – janë të autorizuara si pajisje kirurgjikale mjekësore (Pmc) në territorin kombëtar nga Ministria e Shëndetësisë pas vlerësimit të efektivitetit dhe sigurisë së tyre nga Instituti Lartë i mbi bazën e këtyre indikacioneve, prodhuesi është i detyruar të përgatisë një etiketë që tregon përbërësit e produktit, si dhe rreziqet që lidhen me përdorimin e tij dhe këshillat relative të sigurisë. Etiketë, e cila duhet të vërtetohet nga lëshimi dhe i autorizuar nga Ministria e Shëndetësisë, është thelbësore që të shmanget keqpërdorimi i produktit.

Dy lloje të dezinfektuesve të autorizuar janë në dispozicion komercial, një për lëkurë dhe një për sipërfaqe. Në përgjithësi, i pari bazohet në etanol (alkool etilik afërsisht 75%), ky i fundit bazohet në hipoklorit natriumi (zbardhues).

Në veçanti, formula 1 parashikon përdorimin e peroksidit të hidrogjenit, një substancë që mund të shkaktojë dëme serioze në sy kur është e pranishme në përqendrime midis 5 dhe 8%, dhe 96% alkool etilik, substancë e ndezshme.

Formula 2 përmban 99.8% alkool izopropil (alkool izopropil), një substancë e rrezikshme që shkakton acarim serioz të syve dhe efekte narkotike siç janë përgjumja dhe marramendja; gjithashtu ai parashikon përdorimin e peroksidit të hidrogjenit.

Bazuar në karakteristikat e rrezikshme të substancave të parashikuara në dy recetat – thekson ISS – nuk këshillohet përgatitja e produkteve në shtëpi, gjithashtu duke marrë parasysh faktin se substancat fillestare duhet të plotësojnë standarde të sakta të cilësisë, siç tregohet nga OBSH.

Sidoqoftë, duke mos qenë në gjendje të përjashtojë një përgatitje ‘bëjeni vetë’, nënvizohet se një përgatitje që përmban substanca të rrezikshme nuk duhet të ruhet kurrë në kontejnerë anonimë pa etiketë dhe informacion mbi përmbajtjen dhe datën e përgatitjes; ky lloj produkti duhet të mbahet larg fëmijëve, ushqimit dhe produkteve me përdorim tjetër.

Duke marrë parasysh rrezikshmërinë e substancave, prodhuesit e produkteve të ngjashme janë të detyruara nga legjislacioni Evropian të mbajnë indikacionet e mëposhtme të rrezikut në etiketën e formulimeve (përzierje): "Lëng dhe avuj shumë të ndezshëm; shkakton acarim serioz të syve dhe fjalitë e mëposhtme të parakushtit: ‘mbroni sytë dhe fytyrën, mbajini larg burimeve të nxehtësisë, mbajeni enën në dispozicion në rast të konsultimit me mjekun, mbajini larg fëmijëve, mos pini duhan, në rast zjarri, përdorni shkumë rezistente ndaj alkoolit, pluhur kimik, dioksid karboni; në rast kontakti me sytë, pije tërësisht për disa minuta. Hiqni çdo lente kontakti".

Prodhuesit gjithashtu duhet të sigurojnë që personeli i përfshirë në përgatitjen e këtyre produkteve të manipulojë substancat individuale (përbërësit) në kushte të sigurta duke veshur pajisje mbrojtëse individuale siç janë: doreza dhe syze mbrojtëse dhe duke shmangur avujt e frymëmarrjes.
Shtuar më 26/02/2020, ora 18:13

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori