Maqedonia e gatshme te perballet me gripin e derrit
Albeu.com
Ministria e Shëndetësisë së Maqedonisë është e gatshme të përballojë gripin e derrit, sëmundje kjo që ka nisur të përhapet në Meksikë dhe SHBA.Në mbledhjen e jashtëzakonshme që mbajti të dielën ministri i Shëndetësisë, Bujar Osmani dhe Komisioni për sëmundje ngjitëse u konstatua se sistemi shëndetësor i Maqedonisë tashmë është i gatshëm t’i përgjigjet sfidave nga gripi i tillë, me plan operativ të përgatitur paraprakisht për mbrojtjen e popullatës nga dukuria e gripit pandemik, si dhe udhëzime praktike për veprim në momentin e paraqitjes së tij. Nga Komisioni për sëmundje ngjitëse sqarojnë se mënyra e bartjes së sëmundjes së gripit të derrave bëhet gjatë kontaktit me derrin e sëmurë, ndërkaq që janë dëshmuar edhe raste të bartjes së sëmundjes nga personi i sëmurë në një person tjetër. Sipas njohurive të deritanishme të OBSH-së, sëmundja nuk bartet përmes konsumimit të mishit të derrit dhe përpunimeve të tij, nëse është përpunuar në mënyrë adekuate termike në temperaturë mbi 70 gradë celsius. Ministria e Shëndetësisë rekomandon të respektohen masat e përgjithshme, të cilat vlejnë për preventivë nga infektimi edhe nga sëmundje të tjera të sistemit respirator, siç janë ftohja dhe gripi i zakonshëm. Gjithashtu, nevojitet të respektohen masat themelore higjienike, siç janë evitimi i kontaktit të afërt respirator me persona të sëmurë nga gripi, mbulimi i hundës dhe gojës me facoletë gjatë kollitjes, larja e rregullt e duarve me sapun dhe ujë, posaçërisht pas teshtimës dhe kollitjes dhe evitimi i prekjes së syve me duar, të cilat paraprakisht kanë qenë në kontakt me ndonjë sekrecion apo pështymë.
Simptomat e gripit të derrave tek njerëzit janë të ngjashme me simptomat e gripit të zakonshëm dhe përfshijnë: temperaturë të ngritur trupore, kollitje, fyt të skuqur, plogështi, kokë dhimbje, dhimbje të trupit. Komplikim më i shpeshtë është ndezja e mushkërive. Ministria e Shëndetësisë, paralajmëron se përmes Komisionit për sëmundje ngjitëse dhe Komisionit për grip pandemik do të vazhdojë vazhdimisht ta ndjekë situatën e përhapjes së gripit të derrave në përmasa botërore dhe se do të ndërmarrë masa adekuate, në pajtueshmëri me Planin operativ të Ministrisë së resorit dhe rekomandimet e OBSH-së. Nga gripi i derrave në Meksikë vdiqën 81 persona, ndërkaq që rreth një mijë e 500 të tjerë janë të infektuar nga ky virus./lajm/
Shtuar më 26/04/2009, ora 23:52
Tage: arkiv

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori