Maqedonia e 103-ta, Shqiperia e 126-ta sipas indeksit për korrupsion, me "probleme shumë serioze"
Albeu.com
Maqedonia gjendet në vendin e 103-të ndërsa Shqipëria e 126-ta prej gjithsej 159 shteteve në listën e sivjeme globale për indeksin e korrupsionit të Transparensi Interneshënëll të prezantuar sot në Londër dhe Berlin, me çka bën pjesë në shtetet që kanë "problem shumë serioz me korrupsionin".Maqedonia në listën e Transparensi Interneshënëll (TI), ku indeksi 10 do të thotë se korrupsioni nuk ekziston, ndërsa zero se tërë shoqëria është infektuar me të, për vitin 2005 ka indeks prej 2.7 dhe e ndanë vendin e 103-të bashkë me Gambinë, Svazilendin dhe Jemenin.
Vitin e kaluar Maqedonia është rradhitur në vendin e 97-të, me indeks identik (2.7) si sivjet.

Shteti, sipas listës së TI-së për vitin 2005, gjendet në vendin e parafundit në rajonin e Evropës Juglindore, e fundit është Shqipëria e cila gjendet në vendin e 126 me indeks 2,4.

Sllovenia si e 31-ta është më së miri e radhitur, Greqia është e 47-ta, më pas vijojnë Bullgaria (55), Kroacia (70), Rumania (85), Bosnja e Hercegovina (88) dhe Serbia e Mali i Zi (97).

Vendet skandinave dhe Zelanda e Re edhe më tutje janë në krye të listës së vendeve me korrupsion më të ulët. Të parët janë Islanda me indeks 9,7, vijojnë Finlanda dhe Zelanda e Re me 9,6 dhe Danimarka me 9,5.

Indeks më të madh se nëntë kanë edhe Singapuri (9,4), Suedia (9,2) dhe Zvicra (9,1).

Në fund të listës me indeks më të vogël se dy janë Çadi dhe Bangladeshi (1,7), Turkmenistani, Mjanmar dhe Haiti (1,8), Nigeria dhe Guinea Ekuatoriale (1,9).

Kryetari i TI-së Peter Ajgen (Eigen) duke e prezantuar indeksin për vitin 2005 në Berlin, bëri të ditur se 70 vende kanë indeks më të vogël se 3, gjë që bën të ditur në problemin shumë serioz me korrupsionin.
Transparensi vlerësoi se ratifikimi i konventës së KB-ve kundër korrupsionit, që do të hyjë në fuqi në dhjetor të këtij viti, ka krijuar korniza juridike për përparim në luftën kundër korrupsionit.

Zbatimi i konventës do ta përshpejtojë kthimin e fondeve të grabitura, do t`i detyrojë bankat që të kyçen në luftën kundër larjes së parave, do t`u mundësojë shteteve që t`i ndjekin kompanitë e huaja dhe individët që kanë kryer vepër penale në truallin e tyre dhe do ta ndalojë korruptimin e zyrtarëve të huaj.

Transparensi bëri të ditur se korrupsionit i nënshtrohen edhe vendet e pasura dhe vendet e varfëra, veçmas nëse i kanë faktorët e rrezikshëm - jotransparencë e pushtetit, ndikim i grupeve elite mbi miratimin e vendimeve dhe financimi i rregulluar keq i partive.
Organizata ndërkombëtare joqeveritare për luftimin e korrupsionit u bëri thirrje vendeve të varfëra që të shprehin vullnet politik dhe të ndajnë para për luftimin e korrupsionit dhe të mundësojnë ekspertizë publike në informatat për rrjedhat e parave shtetërore.Shtuar më 19/10/2005, ora 19:23
Tage: arkiv

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori
Indeksi i Korrupcionit per vitin 2005 botuar nga TI
Rangu i shtetit
Shteti
2005
Skori i CPI
Rangu i Konfidences
Surveje te perdorura
1
Iceland
9.7
9.5
- 9.7
8
2
Finland
9.6
9.5
- 9.7
9
New
Zealand
9.6
9.5
- 9.7
9
4
Denmark
9.5
9.3
- 9.6
10
5
Singapore
9.4
9.3
- 9.5
12
6
Sweden
9.2
9.0
- 9.3
10
7
Switzerland
9.1
8.9
- 9.2
9
8
Norway
8.9
8.5
- 9.1
9
9
Australia
8.8
8.4
- 9.1
13
10
Austria
8.7
8.4
- 9.0
9
11
Netherlands
8.6
8.3
- 8.9
9
United
Kingdom
8.6
8.3
- 8.8
11
13
Luxembourg
8.5
8.1
- 8.9
8
14
Canada
8.4
7.9
- 8.8
11
15
Hong
Kong
8.3
7.7
- 8.7
12
16
Germany
8.2
7.9
- 8.5
10
17
USA
7.6
7.0
- 8.0
12
18
France
7.5
7.0
- 7.8
11
19
Belgium
7.4
6.9
- 7.9
9
Ireland
7.4
6.9
- 7.9
10
21
Chile
7.3
6.8
- 7.7
10
Japan
7.3
6.7
- 7.8
14
23
Spain
7.0
6.6
- 7.4
10
24
Barbados
6.9
5.7
- 7.3
3
25
Malta
6.6
5.4
- 7.7
5
26
Portugal
6.5
5.9
- 7.1
9
27
Estonia
6.4
6.0
- 7.0
11
28
Israel
6.3
5.7
- 6.9
10
Oman
6.3
5.2
- 7.3
5
30
United
Arab Emirates
6.2
5.3
- 7.1
6
31
Slovenia
6.1
5.7
- 6.8
11
32
Botswana
5.9
5.1
- 6.7
8
Qatar
5.9
5.6
- 6.4
5
Taiwan
5.9
5.4
- 6.3
14
Uruguay
5.9
5.6
- 6.4
6
36
Bahrain
5.8
5.3
- 6.3
6
37
Cyprus
5.7
5.3
- 6.0
5
Jordan
5.7
5.1
- 6.1
10
39
Malaysia
5.1
4.6
- 5.6
14
40
Hungary
5.0
4.7
- 5.2
11
Italy
5.0
4.6
- 5.4
9
South
Korea
5.0
4.6
- 5.3
12
43
Tunisia
4.9
4.4
- 5.6
7
44
Lithuania
4.8
4.5
- 5.1
8
45
Kuwait
4.7
4.0
- 5.2
6
46
South
Africa
4.5
4.2
- 4.8
11
47
Czech
Republic
4.3
3.7
- 5.1
10
Greece
4.3
3.9
- 4.7
9
Namibia
4.3
3.8
- 4.9
8
Slovakia
4.3
3.8
- 4.8
10
51
Costa
Rica
4.2
3.7
- 4.7
7
El
Salvador
4.2
3.5
- 4.8
6
Latvia
4.2
3.8
- 4.6
7
Mauritius
4.2
3.4
- 5.0
6
55
Bulgaria
4.0
3.4
- 4.6
8
Colombia
4.0
3.6
- 4.4
9
Fiji
4.0
3.4
- 4.6
3
Seychelles
4.0
3.5
- 4.2
3