Këshillat që mund të na mbrojnë nga koronavisuri ne dhe familjen tonë
Çfarë janë Koronaviruset?

Koronaviruset janë një familje e madhe virusesh. Disa koronaviruse shkaktojnë sëmundje te njerëzit dhe të tjerët shkaktojnë sëmundje te kafshët, të tilla si lakuriq nate dhe devetë. Koronaviruset njerëzore zakonisht shkaktojnë sëmundje të lehta, me simptoma si ftohja e zakonshme. Rrallë, koronaviruset e kafshëve mund të zhvillohen për të infektuar dhe për tu përhapur në mesin e njerëzve, duke shkaktuar sëmundje të rënda si SARS (2002) dhe MERS (2012).

Çfarë është virusi COVID-19?

COVID-19 është një lloj i ri i koronavirusit që nuk është identifikuar më parë tek njerëzit. Fillimisht është identifikuar në Wuhan, Kinë, ku ka shkaktuar një përhapje të madhe dhe të vazhdueshme. Virusi COVID-19 është i lidhur ngushtë me një koronavirus të lakuriqve të natës. Ka shumë më tepër për të mësuar se si përhapet COVID-19, ashpërsia e tij dhe veçoritë e tjera që lidhen me virusin; hetimet epidemiologjike dhe klinike janë në vazhdim. Përhapja e infeksioneve të reja të koronavirusit midis njerëzve është gjithmonë një shqetësim i shëndetit publik.

Si përhapet virusi?

COVID-19 përhapet në kontakte të ngushta me persona të tjerë përmes spërklave të kontaminuara të përhapura nga kollitja ose tështitja, ose nga kontakti me duar, sipërfaqe ose objekte të kontaminuara. Koha kur një person është i ekspozuar ndaj virusit dhe kur simptomat shfaqen së pari është zakonisht 5 deri në 6 ditë, megjithëse mund të shkojë nga 2 deri në 14 ditë. Për këtë arsye, personave që mund të kenë qenë në kontakt me një rast të konfirmuar, u kërkohet të izolohen për 14 ditë.

Çfarë është një pandemi?
Një pandemi është një shpërthim i sëmundjes infektive që përhapet në shkallë globale. Pandemitë zakonisht ndodhin kur shfaqet një sëmundje e re infektive që mund të përhapet me shpejtësi në të gjithë botën. Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) shpalli COVID-19 një pandemi më 11 Mars 2020.

Cilat janë simptomat e COVID-19?

Pacientët e infektuar mund të kenë temperaturë, kollë, rrufë, probleme me frymëmarrjen dhe simptoma të tjera. Në raste më të rënda, infeksioni mund të shkaktojë pneumoni me shqetësime të rënda të frymëmarrjes akute.

Sa zgjat infeksioni COVID-19?

Periudha e infeksionit për virusin mund të ndryshojë nga personi në person. Simptomat e lehta në një individ të shëndetshëm mund të zgjidhen vetëm për disa ditë. Për individ me probleme të tjera shëndetësore, rikuperimi mund të zgjasë me javë dhe në raste të rënda mund të jetë potencialisht fatal.

Çfarë duhet të bëj nëse bie në kontakt me një person me COVID-19?
Ju duhet të izoloheni në shtëpi për 14 ditë pas kontaktit me personin e infektuar. Duhet të kontaktoni shërbimin spitalor vetëm nëpërmjet numrit 127, i cili do t’ju rekomandojë hapat e personalizuar për ju dhe t’ju sjellë ekipin profesional të mjekëve për verifikime të mëtejshme.

Si mund ta mbroj veten dhe familjen time?

Mënyra më e mirë për të mbrojtur veten është e njëjta gjë siç do të bënit kundër çdo infeksioni të frymëmarrjes: -siguroni që të pastroni plotësisht duart tuaja për të paktën 20 sekonda me ujë dhe sapun, ose me dezinfektant me bazë alkooli -mbuloni hundën dhe gojën kur kolliteni dhe tështitni me krah ose bërryl të përkulur -shmangni kontaktin e ngushtë me këdo me simptoma të ngjashme me gripin.

A mbrojnë maskat e fytyrës kundër COVID-19?

Maska e fytyrës nuk rekomandohen për popullatën e gjerë. Personat që kanë simptoma dhe që mund të jenë infektuar me COVID-19 u kërkohet të qëndrojnë në izolim dhe duhet të mbajnë një maskë për fytyrën kur ndodhen në të njëjtën shtëpi me persona të tjerë.

A duhet të jem i ndarë nga njerëzit e tjerë në shtëpinë time nëse jam duke u izoluar?

Po. Nëse po ndani shtëpinë tuaj me të tjerët, duhet të qëndroni në një dhomë të veçuar nga njerëzit e tjerë ose të ndaheni sa më shumë që të jetë e mundur. Vishni një maskë fytyre kur jeni në të njëjtën dhomë me një person tjetër, ose kur kërkoni kujdes mjekësor. Përdorni një banjë të veçantë, nëse është e mundur. Sigurohuni që të mos ndani një dhomë me njerëzit që janë në rrezik të sëmundjeve të rënda, siç janë personat e moshuar ose ata që kanë probleme të zemrës, mushkërive, veshkave dhe diabeti.

Dikush në familjen time u kthye kohët e fundit nga një vend me rrezik më të lartë ose ka qenë në kontakt me një rast të konfirmuar COVID-19 dhe është duke u izoluar. A duhet të izolohem edhe unë?


Anëtarëve të tjerë të familjes nuk u kërkohet të izolohen, përveç rasteve kur: -kanë qenë brenda ose tranzit përmes një vendi me rrezik të lartë në 14 ditët e fundit, -kanë qenë në kontakt të ngushtë me një rast të konfirmuar me COVID-19. Sigurohuni që të mbani një distancë të sigurt nga ai person në çdo kohë, por t’i mbështesni sa më shumë që të jetë e mundur për të ruajtur izolimin e tyre.

Si mund të blej ushqime dhe ilaçe gjatë izolimit në shtëpi? Nëse keni nevojë për ushqime ose ilaçe (përfshirë ilaçet pa recetë), kërkojani një anëtari të familjes ose një miku (i cili nuk është në izolim) t’i sjellë ato në shtëpinë tuaj. Për të parandaluar infektimin e njerëzve të tjerë, sigurohuni që të vendosni një maskë kur merrni ushqimet ose ilaçet, ose të lihen ato në derën tuaj.

Shtuar më 12/03/2020, ora 16:31

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori