Gruevski i gatshem te perfshije shqiptaret ne bisedimet per emrin
Albeu.com
Të gjithë faktorët e jashtëm janë duke ushtruar presion ndaj Greqisë dhe Maqedonisë që sa më shpejtë të arrihet një zgjidhje rreth kontestit me emrin që Greqia ka me Maqedoninë.Kështu ka deklaruar kryeministri Nikolla Gruevski sipas të cilit ndërtimi i hapave të mëtejmë rreth çështjes së emrit do të varen nga propozimet e ndërmjetësuesit Metju Nimic, i cili planifikon të vizitoj Shkupin dhe Athinën në gjysmën e parë të muajit të ardhshëm.
“Ka presion edhe deri tek Greqia edhe deri tek Maqedonia që sa më shpejtë të zgjidhet kjo çështje, që Maqeodnia të hyj në NATO dhe në Bashkimin Europian, që të përmbyllet kontesti. Po ka presion të këtillë nga të gjithë faktorët e jashtëm”, deklaroi Nikolla Gruevski, kryeministër i Maqedonisë.
Gruevski nuk përjashton mundësin e kyçjes së faktorit politik shqiptarë në negociatat për emrin, poqëse ata shprehin dëshirë për të kontribuar në zgjidhjen e këtij kontesti. Ndërkohë që nënkryetarja e BDI-së Teuta Arifi ka deklaruar se BDI-ja është e gatshme për të ndihmuar që sa më shpejtë të zgjidhet kontesti me fqinjin jugor.
“Nuk kemi biseduar për kyçje të posaçme, por nuk kam asgjë kundër në rast së është në pyetje që shqiptarët të kyçen. Dëgjoj kohëve të fundit se nëpër mediume flitet se shqiptarët kanë qenë të anashkaluar, absolutisht nuk kemi asgjë kundër, kushdoqoftë nga faktori shqiptarë, apo partitë politike shqiptare që të kyçen", shtoi kryeministri Nikolla Gruevski.
“Në radhë të parë unë mendoj se shqiptarët janë tejet të interesuar për tu tejkaluar ky problem i cili është i hapur me Greqinë, a do të kalohet me përfshirjen e drejtpërdrejtë apo në ndonjë mënyrë tjetër konsiderojmë se shqiptarët janë një faktor konstruktiv dhe i rëndësishëm në Maqedoni dhe mund të japin kontribut të rëndësishëm në tejkalimin e këtyre problemeve.”, theksoi Teuta Arifi, nënkryetare e BDI.
Ndryshe ndërmjetësuesi për emrin, Metju Nimic planifikon që në gjysmën e dytë të muajit të ardhshëm t’i vizitojë Athinën dhe Shkupin. Kështu shkruan sot gazeta greke “To Vima”. Qëllimi i Nimicit, thekson gazeta, është që të shikojë tek të dy palët se a ka gatishmëri për marrjen e nismës së re për mbylljen e kontestit. Gazeta “To Vima” vë në dukje edhe se kohët e fundit janë intensifikuar deklaratat e përfaqësuesve të lartë amerikanë dhe evropianë se çështja e emrit duhet të zgjidhet sa më shpejt në mënyrë që të hapet rruga për anëtarësimin e shtetit në NATO dhe për caktimin e datës për fillimin e bisedimeve me BE-në deri në mbarim të vitit. (Bedri Rexhallalri, alsat)
Shtuar më 20/05/2009, ora 22:28
Tage: arkiv
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori