Dule: Regjistrimi, ndryshimi i ligjit jashtë standardeve
Vangjel Dule
PBDNJ vazhdon të insistojë për domosdoshmërinë e mbajtjes së regjistrimit të popullsisë. Një një konferencë për shtyp kreu i saj Vangjel Dule është shprehur se regjistrimi me vetë deklarim është i vetmi element bashkëkohor në një demokraci.

Regjistrimi me vetë deklarim përbën të vetmin instrument bashkëkohor në shtetin e së drejtës që i jep mundësinë çdo shoqërie dhe vendi që të mbështesë hartimin e politikave të veta për respektimin e të drejtave të qytetarit pavarësisht përkatësisë së tij fetare, origjinës etnike, gjuhës amtare dhe veçorive të tjera mbi standarde të qëndrueshme që garantojnë koherencë sociale për çdo vend e aq më shumë për vendin tonë që aderon për në BE. Konstatojmë me keqardhje se me mendimet e fundit në ligjin mbi censusin abrogohet e drejta thelbësore e vetë deklarimit, penalizohet ajo dhe në të njëjtën kohë shkelet parimi i konfidencialitetit të të dhënave në census. Për rrjedhojë një regjistrim i tillë nuk mund të jetë i standardeve evropiane por një regjistrim hibrid ku qeveria nga njëra anë kërkon ti hedhë hi në sy komunitetit ndërkombëtar e në fakt do kemi një regjistrim të ngjashëm me ato të zhvilluar në sistemin totalitar”, theksoi Dule.

Ai gjithashtu theksoi se ligji për regjistrimin e popullsisë nuk është aspak transparent pasi ligji parashikon që tetë javë përpara regjistrimit duhet të nisë fushata informuese dhe diçka e tillë nuk ka ndodhur ende.

“Duhet të ishin funksional komisionet përgjegjëse për mbajtjen e censusit e në krye të tyre janë kryetarët e qarqeve. Tek ne ende nuk janë konstatuar këshillat e qarqeve dhe nuk janë zgjedhur kryetarët e qarqeve”, shtoi Dule. /albeu.com/

Shtuar më 10/08/2011, ora 14:01

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori