Dëmton trurin, çfarë është dhe çfarë shkakton virusi i Nilit

Virusi i Nilit Perëndimor shkaktohet nga një pickim nga një mushkonjë e infektuar që tashmë po mban virusin, por është e rëndësishme të mbani mend se jo të gjithë mushkonjat janë të infektuar.

Në shumë pjesë të botës, rreziku për t’u kafshuar nga një mushkonjë e infektuar është më i madhë nga korriku deri në fillim të shtatorit. Por në disa pjesë të botës, kafshimet e mushkonjave mund të jenë një rrezik gjatë gjithë vitit.

Jo gjithkush që kafshohet nga një mushkonjë e infektuar do të marrë virusin. Edhe pse fëmijët mund të marrin virusin e Nilit Perëndimor, është e rrallë që ata të bëhen shumë të sëmurë nga ajo.

Simptomet e virusit të Nilit Perëndimor me të vërtetë varen nga personi që bëhet i infektuar. Fëmijët me sistem imunitar normal (thonë: ih-MYOON), sistemi i trupit që lufton sëmundjen dhe infeksionin, zakonisht merr vetëm një sëmundje të butë “të gripit” dhe nuk mund të ndihet fare keq me infeksionin.

Njerëzit mbi 50 vjeç dhe ata me sistem imunitar të dobësuar për shkak të HIV/AIDS-it, kancerit, apo transplanteve të organeve janë më së shumti në rrezik për infeksionin.

Simptomat e Nilit të Perëndimit:

Në shumicën e kohës, simptomat e virusit të Nilit Perëndimor janë të ngjashme me gripin dhe përfshijnë:

Ethe
Dhimbje koke
Dhimbje qafe dhe prapa
Dhimbje të muskujve
Lodhje
Dhimbje të përbashkët
Gjëndra të fryrë
I nxituar


Në rastet më të rralla dhe ekstreme, virusi i Nilit Perëndimor mund të shkaktojë një gjendje të quajtur encefalit (që do të thotë: en-sef-uh-LY-tis), që është acarim dhe ënjtje e trurit.

Virusi i Nilit Perëndimor nuk përhapet nga personi në person. Kjo do të thotë nëse miku juaj në vendin fqinjë e mori atë, dhe keni luajtur një ditë më parë, nuk do ta merrni virusin. Edhe pse kafshët mund të marrin virusin, ato nuk mund ta përhapin atë tek njerëzit. E vetmja mënyrë për të marrë atë është nga pickimi i një mushkonjë të infektuar.

Kur është e mundur, vishni çorape, mëngë të gjata dhe pantallona të gjata kur jeni duke luajtur jashtë. (Fëmijët)

Nëse shihni një zog të vdekur, mos e prekni – ai mund të jetë e infektuar. Tregojini një të rrituri që të mund të largoj lehtë. /albeu.com/

Shtuar më 23/08/2018, ora 09:44

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori