Çfarë e lidh vrasjen mafioze të gazetares malteze me grupet kriminale shqiptare?
Hetuesit besojnë se dy nga “kriminelët më të rrezikshëm të Maltës” mund të kenë përdorur kontaktet e tyre me mafian shqiptare për të blerë një pjesë të bombës të përdorur për të vrarë gazetaren Daphne Caruana Galizia.

Dy burime të përfshira në hetim i thanë ‘The Sunday Times’ të Maltës se pjesë të pajisjes shpërthyese të përdorur për të vrarë gazetaren e ndjerë ishin “thuajse identike” me atë të përdorur në një shpërthim të mëparshëm me bombë makine në shkurt 2017.

Vëllezërit mësohet se kanë kontakte me krimin e organizuar në Shqipëri, dhe policia po hulumton mundësinë që ky është burimi i makinës bombë.

Ishte një hetim italian që zbuloi shtrirjen e lidhjes së të dyshuarve me botën e krimit shqiptar.

Një burim i lartë hetimor tha se kishte informacione të tjera që çonin policinë të besonte se pajisja shpërthyese mund të ketë ardhur nga Evropa Lindore, por tha se ai nuk kishte liri për ta diskutuar atë në këtë pikë.

Burimi tha se të dy të dyshuarit besohej se kishin disa marrëdhënie në krimin transnacional, nga një investim në një bordello holandeze, e cila pa njërin nga dy vëllezërit të mashtruar prej rreth 100,000 €, deri në trafikun e lëndëve narkotike dhe kontrabandën e cigareve.

Burimet thanë që zyrtarët e Europol që kanë vizituar Maltën për të analizuar të dhënat në lidhje me vrasjen, po i ndihmonin ata të vendosen më pranë gozhdimit të të dyshuarve që besohet të kenë blerë pajisjen shpërthyese. Ata po ndihmonin gjithashtu në mbledhjen e informacionit nga jashtë.

Ndërkohë, materiali eksploziv, TNT, besohet të jetë blerë nga diku tjetër – dhe provat mjeko-ligjore kanë bërë që hetuesit të identifikojnë një garazh Żebbuġ si vendi ku u përgatit përfundimisht bomba.

Falë të dhënave telefonike, dy të dyshuarit që dyshohet se kanë blerë pajisjen eksplozive janë lidhur me këtë garazh në të njëjtën kohë që bomba besohet të jetë vendosur.

Të dy këta njerëz janë bashkëpunëtorë të njohur të vëllezërve Degiorgio Alfred dhe George të cilët akuzohen se kanë kryer vrasjen e Caruana Galizia së bashku me Vincent Muscat. Të dyshuarit gjithashtu përshkruheshin si figura udhëheqëse në botën e dhunshme kriminale të Maltës dhe ishin të lidhur me “të paktën dy” vrasje të tjera, megjithëse as që janë akuzuar ndonjëherë.

Hetuesit i vendosin ata më lart në urdhrin e coptimit të komplotit kriminal që vrau zonjën Caruana Galizia sesa vëllezërit Degiorgio, dhe policia beson se ata mund të kenë punuar drejtpërdrejt me një “ndërmjetës”, i cili ka vepruar si një ndërlidhje ndaj veprave të dyshuara.

Hetuesit e policisë besojnë se lidhja e ndërmjetme është thelbësore për zbardhjen e çështjes – çështje që partnerët e tjerë hetues kanë pikëpamje të ndryshme.

Një burim i fshehtë i çështjes tha mpër median malteze që partnerë të tjerë hetues mendojnë se policia ka qenë në një pozitë të mjaftueshme për të arrestuar dhe akuzuar më shumë njerëz të përfshirë në vrasje për disa muaj.

Muajin e kaluar, The Sunday Times of Malta kishte raportuar sesi hetuesit besojnë se një biznesmen i madh ishte midis tre të dyshuarve kryesorë të mundshëm pas vrasjes së gazetarit 53-vjeçare
Shtuar më 03/11/2019, ora 17:38

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori