Bregu: Integrimi në BE është për qytetarët dhe jo për politikanët!

Bregu: Integrimi në BE është për qytetarët dhe jo për politikanët!Sarajevo - "Ndërsa presim vendimin zyrtar të Samitit të BE për hapjen e negociatave të pranimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut sot, për ne në Këshillin e Bashkëpunimit Rajonal (RCC) dhe për të gjithë rajonin, gjithashtu është mjaft e rëndësishme të ritheksosh që Ballkani Perëndimor është një pjesë integrale e BE-së. Procesi i integrimit në BE duhet gjithmonë të ecë përpara ndërsa efektet e mosmarrëveshjes nuk do të kalojnë lehtërajonin.

56% e qytetarëve të Ballkanit Perëndimor, kanë shprehur mbështetjen e tyre për integrimin në BE, duke na treguar që ky proces nuk është ai për politikanët, por për qytetarët. Ata kanë nevojë për një nxitje ", tha sot Majlinda Bregu, Sekretare e Përgjithshme e Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal (RCC), në mbledhjen e 38-të të Bordit të organizatës në Sarajevë.

"Për më tepër, unë dëshiroj të theksoj se gjëja më e rëndësishme për ekonomitë, në drejtim të zbatimit të Planit Shumëvjeçar të Veprimit për një Zonë Rajonale Ekonomike (REA) dhe axhendave të tjera të reformës, është të përmbushin angazhimet e tyre. Nuk duhet të lejohet që mosmarrëveshjet dypalëshe të përhapen në të gjithë procesin e bashkëpunimit rajonal, pasi bashkëpunimi ecën përpara sa herë që ekziston vullneti politik. Bashkëpunimi rajonal është një element thelbësor i perspektivës së BE-së për Ballkanin Perëndimor. Deklarata e Novi Sad është një mundësi për të rinovuar shtysën për bashkëpunimin rajonal. është e rëndësishme që nismat rajonale të përfshijnë të gjithë partnerët në Ballkanin Perëndimor dhe të bazohen në angazhime të marra më parë, veçanërisht për të çuar përpara Zonën Ekonomike Rajonale përpara Samitit në vitin 2020. Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal mund të ndihmojë në këtë përpjekje. "

Përfaqësuesit e BE-së përgëzuan RCC për punën mbresëlënëse të bërë deri më tani, duke e quajtur atë qendrën e bashkëpunimit rajonal. Ata zgjeruan mbështetjen e Komisionit për të gjitha nismat e reja që çojnë në bashkëpunim rajonal më të fortë për sa kohë që janë gjithëpërfshirëse dhe nuk shpërqendrojnë punën në nismat ekzistuese, të cilat RCC mund të ndihmojë në zbatimin e saj.

Sekretari i Përgjithshëm Bregu paraqiti para bordit Tanja Miščević, Zëvendës Sekretaren e Përgjithshëm. Miščević mori detyrat e saj më 9 tetor 2019. "Megjithëse i ri për organizatën, unë jam shumë me përvojë në procesin e integrimit evropian dhe bashkëpunimin rajonal, i gatshëm ta ndaj atë përvojë me pjesëmarrësit e RCC", tha Sekretarja e re e Përgjithshme në fjalimin e saj të parë para Bordit.

Takimi i sotëm i Bordit të RCC kishte në sfond ngyrën pink si një gjest simbolik për të mbështetur të gjithë që vuajnë nga kanceri i gjirit, për të rritur ndërgjegjësimin për këtë sëmundje.

Shtuar më 17/10/2019, ora 16:38

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori