Bregu: Integrimi Ballkanit, jo agjendë territoriale, por transformuese
Vjenë - "Integrimi evropian i Ballkanit Perëndimor nuk është një axhendë territoriale. Është një axhendë transformuese, e cila në orientimin më të gjerë drejt vlerave themelore evropiane ka funksionuar. BE ka qenë leva e vetme më e rëndësishme në rajon për të promovuar demokracinë, sundimin e ligjit, respektin për të drejtat e njeriut dhe minoritetet. Politika e zgjerimit të BE-së ka ndikuar në formësimin e realitetit të rajonit ", tha Majlinda Bregu, Sekretare e Përgjithshme e Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal (KBR), duke folur në Kongresin e Vjenës në Vjenë, me titull" Formimi i të Ardhmes "në Vjenë.

Sekretari i Përgjithshëm Bregu theksoi se "Evropa është mendësi. Gjuha dhe vëmendja duhet gjithashtu të ndryshojnë, nga data e hyrjes në BE, nga frika e pabazë e zgjerimit, ose nga lodhja e zgjerimit, në transformimin e vërtetë demokratik të Ballkanit Perëndimor. Një Ballkan Perëndimor i fuqizuar do të flasë gjuhën e unitetit midis qytetarëve, duke nxitur reformat kombëtare dhe bashkëpunimin rajonal me efektin e zhvillimit ekonomik të rajonit ", shtoi Bregu.

Bregu kujtoi se aktualisht njerëzit në Kosovë * (84%) dhe Shqipëria (83%) janë më entuziastë në mbështetjen e anëtarësimit në BE, ndërsa Republikaish Jugosllave e Maqedonisë dhe Mali i Zi ende kanë një përqindje më të lartë të atyre që e konsiderojnë atë një gjë të mirë 59% dhe 53%, respektivisht); 45% e njerëzve në Bosnje dhe Herzegovinë besojnë se kjo është një gjë e mirë, ndërsa Serbia është e vetmja ekonomi në rajon ku ata që janë neutralë ndaj anëtarësimit në BE (39%) i tejkalojnë ato në favor (29%), Tregon Barometri 2018 për Ballkanin.

Kongresi i Vjenës si një nga kongreset më të njohura ndërkombëtare ekonomike përfaqëson një rrjet të udhëheqësve dhe vendimmarrësve shumë të respektuar që vijnë së bashku për të diskutuar sfidat dhe perspektivat kryesore ekonomike të Evropës

Shtuar më 29/01/2019, ora 20:12
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori