Avokati i Frrokajt: Çfarë ndodhi në "darkën e gabuar" me Ramën
Pëlqej
Bashkë me Neshat Fanën, Adrian Leka është avokat i Fran Frrokajt, kryetarit të Bashkisë së Lezhës.

Pedagog në Fakultetein juridik në universitetein e “Luigj Gurakuqi” në Shkodër.

E veçanta është se Leka ka qenë për 8 vjet kryetar I degës së PS në Mirditë dhe kjo nuk e ka penguar të jetë avokat i një kryebashkiaku të PD.

Ai hedh poshtë zërat se ky është një proces politik por është I bindur që Frokaj është i pafajshëm. Leka ndërkohë nuk e lidh këtë arrestim as me darkën që kryeminsitri Rama pati në Lezhë dhe në të cilën ishte ftuar dhe kryebashkiaku Frrokaj.

Eksklzuivisht për gazetarin Roland Qafoku në emsionin Debati në Channel one Frrokaj dha detaje nga ky proces.

Zoti avokat, çfarë ka ndodhur me procesin e tokave në Lezhë?

Së pari ju falenderoj për ftesën. Jam I habitur nga disa lajme siaps të cilave kryetari ka dhënë udhëzim për punët në bashki. Kjo nuk është e vërtetë.

Zoti avokat, si ka mundësi që I njëjti gjyqtar jep masën ok për arrestimin e kryetarit Frrokaj dhe të tejrvëe dhe masën e sigurisë arrest dhe pas dy ditësh I njëjti gjyqtar jep masën e sigurisë arrest shtëpie?

Sot është dhënë masa e siguirsë arresh shtëpie. Dukenë se jemi në ngushtëmri. Sot ptroktuitoia ka vënë ën dipziocion aktete e ekseoprisës dhe aty ka patur ngutje.

Sepse nuk mund të themi ne që një kryeatr bashkie ka rrezik ikje. Ai është zgejdhur për të drjetuar komunitetein. Unë jam I aopkënaaur nga vendimi I sotëm.

Argumentetet ishin të llojit që ne kishim vërtetitmet të cilat vërtetuan sepse aty ishte një lapsus ose një keqdashje unë nuk e di si mund ta quaj sepse bashkia nuk prodhon tapi, as me ligjin e vjetër, me ligjin e ri po.

Akuza ishte për rastin e tapive dhe regjistrit kadastrial. E cila sipas ligjeve në fuqi dhe ligjeve që kanë qenë më parë nuk I ka në kopetencë pushteti vendor. Lind pyetja tjetër Këtë dokumentin ku e ka marrë?

Sipas ligjit të famshëm 7501 me të cilin unë nuk jam dakord ka pasur rregull që të prodhohej në dy kopje autentike tapia dhe poshtë tapisë shkruhet:

Kjo prodhohet në dy kopje, një kopje e mban qytetari, një kopje I dorëzohet zyrës së regjistrimit të pasurisë së paluajtshme. Nuk ndodh dhe nuk ka për të ndodhur që në asnjë pushtet që të zvendësojë zërin kadastral sepse sot ndryshohet sipas VKM. Nuk mund të ndryshojë askush tjetër.

Zoti Leka çfarë ndodhi sot në Lezhë. Përse pas evidnimit për arrest shtëpie, u vonua zbatimi I këtij dënimi?

Kjo shihet edhe arsyeja përse erdha pak me vonesë në emision. Unë ju falenderoj për ftesën dhe dua të them se ky është një process I gabuar dhe pa asnjë arsye prokuroria kërkoi arrest me burg dhe gjykata në fillim dha ok ndërsa sot në njohjen e kësaj ane dha arrest shtëpie.

Jam shumë I pakënaqur nga vendimi I sotëm por edhe nga vendimi I parë. Ky është një proces penal I nisur nga prokuroria e Lezhë mbi bazën e disa denoncimeve të bëra nga disa qytetarë të ndryshëm që janë ndjerë të mashtruar për tjetërsim të prones.

Deklarojme se kryetari I bashkisë Fran Frrokaj nuk ka asnjë lidhje me këtë proces dhe nuk ka asnjë përgjegjësi. Ëshët zyra e Regjistrimit të Pasurive të Paluajtshme që ka kryer veprime dhe shkelje të ligjit dhe më pas ka tentuar tia ngecë bashkisë.

Kjo është e papranueshme. Sa për veprimet e punonëjsve të bashkisë ato janë individuale dhe përgjegjësia ështtë po individuale. Nuk mban përgjegjësi Fran Frrokaj për përgjegjësitë e të tjerëve.

Unë ju njoftoj se nesër do depozitoj në Gjaykëtën e Apelit të Shkdorës kërkesën për ndrysnhimin e masës së sigurisë për Franj Frokaj dhe jam I bidnur se ai do lirohet.

Zoti avoakt, a është ky një process politik siç kanë thënë disa eksponentë të Partisë Demorkatike meqënëse Frrokaj është kryebashkiak I caktuar nga PD?

Unë nuk bëj deklarata politike dhe them se ky nuk është një process politik. E thashë edhe më lart që është Hipoteka ajo që ka bërë veprime për tia ngecur bashkisë e cila nuk ka asnjë përgjegëjsi dhe detyrim.

Po vendimi i sotëm a u ndikua nga protesta e banorëve?
Jo nuk besoj në këtë. Ata janë dis banorë të Lezhës që e quajnë të padrejtë arrestimin e kryetarit. Unë e them me bindje që Frrokaj është I pafajshëm dhe nuk ka të bëjë me këtë cështje.

Nuk mund të themi që bashkia zhvendosur në qeli,. Bashkia është bashki , dhe është në shërbim të qytetartëve. Kryetari Fran Frrokaj aktualisht nuk ka të drejtën e frimës.

Përderisa sot jemi në një masë arrest shtëpie me mbikëqyrje që në fakt ka një problem se nuk është e prcaktuar se si do të jetë kjo masë arrest shtëpie. Nuk e dimë ende nëse do jetë me byzylykë apo me policë. Aktualisht sot janë lënë dy policë te banesa e kryetarit Fran Frrokajt. Mbikëqyrje do të thotë se nëse unë dyshoj se ti ke ikur unë të vi të kontrolloj banesën,.

Atëherë nëse ti nuk je I bie ke thyer urdhërin dhe jep përgjigje. Kjo ishte arsyeja që uë u vonova për të ardhur në emision sepse aty janë stacionaur dy policë te shtëpia e cila është një banesë private, jo në pallat.

Çfarë është mbikëqyrje,. Mbikëqyrje është rasti tipik që policia mund të shjkojë në çdo orë edhe në në orën 24.oo dhe nëse ka dyshime mund të shkojë të bëjë sondazhe nëse ndodhet në banesë apo kemi një vëzhgim 24 orë që do ketë pasoja. Atëherë përse nuk e la në Shën Koll dhe vjen dhe e lë aty?

Si funksionon aktualisht bashkia e Lezhës? A ka të drejtë kryetari Frrokaj të ushtrojë detyrën, të hedhë firmë apo të japë udhëzime?

Aktualisht bashkia ka struktura dhe persona të tjerë që drejtojnë dhe funksionojnë. Ka nënkryetarë që bëjnë punën e kryetarit. Derisa nuk kemi një vendim të formës së prerë të fajësisë apo të pafajësisë nuk mund të firmosë. Kjo ndodh vetën nëse do ketë një ndryshim të masës së sigurisë.

Nëse Gjykata e Apelit vendos që të mos jetë kjo masë sigurimi por përshembull detyrim paraqitje, garanci pasurore apo bllikim të pasaportës apo urdhër për të mos dalë jashtë shtetit .
Po si duhet të hetohet?

Për mua duhet të hetohet bashkia, Këshilli I Qarkut dhe ZRPP por përse duhet të aplikoj masën arrest në burg kur ti masën shtrëngues e ke, kallëzimin e ke, akt skepertimine ke. A keni dëgjuar në ndodnjë vend që fluturon prona?

Zoti Leka, përse piëkrisht lezha u bë targeti I drejëtsisë duke arerstaure dhe kryetarin e bashkisë?

Kjo sepse Lezha është një lloj epqiendre e Veriut. Lezha ka edhe fushën edhe malin. I Ka edhe detin.

Kthehemi përsëri te pyetja që lidhet me politikë. Para disa javësh kryemsintri Edi Rama ka qenë në Lezhë. Përveç një proteste që u zhvillua atje në mbrëmje Rama organizoi një dakrë. Në media këto ditë është shkruar se pjesmarrja e Fran Frrokajt në këtë darkë ishte gabim madje e cilësuan si darka e gabuar sepse prej Ramës mund ti ndodhte diçka.

A ishte kjo arsyeja politike e këtij arerstimi siç është shkruar në media? Çfarë ishte kjo darkë?

Kryetari Frrokaj ka qenë I pranishëm në darkë e zgjeruar. Kryemisntri Rama ka bërë praktikë tashmë që në disa qytete ka zhvilluar mbledhje të qeverisë. Një prej tyre ishte edhe Lezha. Mendoj se kjo praktikë e Ramës është pozitive.

Tani të shkojë kryeminstri në Lezhë, të zhvillojë një mbledhje qeverie, ta ftojë kreyatrin e bashksië dhe ai të mos shkojë kjo nuk është normale. Për mua si kryemisntri që e ftoi dhe kryetari I bashkisë që pranoi ftesën kanë treguar vlerë qytetare duke respektuar isntitucionet .

Unë kam qenë vetë i pranishëm në atë darkë. Ishte në një lokal dhe unë isha ulur në tavolinën e drejëtsisë që quhej, pra me juristë sepse kishte disa tavolina një ishte e arsimit, një tjetër me të bujqësisë dhe me radhë. Diksutimet ishin nromale se çmund të bëhej për Lezhën se çfarë mund të bëhet më mirë. Kryemisntri me kryetarin e bashkisë ishin në një tavolinë dhe qendronin përballë.

A ka lidhje ky arrestim me këtë darkë?

Unë nuk e mendoj se ka lidhje. Most a politizojmë rastin.
Unë I ftoj me shumë dëshirë avokatët në studio edhe për çështje konkrete si kjo e juaja por nuk I lë pa pyetur se sa kanë marrë dhe marrin për procesin.

Konkretisht ju avokat sa lekë do merrni nga ky process si avokat I kryetarit të bashkisë së Lezhës?

Është një përgjigje që lidhet me tarifat e përcaktuara me ligj dhe çdokush e di se sa janë ato. Nisin nga 50 mijë lekë të reja. Dhe aktualisht për këtë proces nga fillimi deri në fund në të gjitha shkallët shkojnë deri në 150 mijë lekë të rinj.

Këto janë tarifa fikse dhe nuk ka vend për zbulime sepse unë I nënshtrohem taksave dhe faturës tatimore. Kështu që nuk ka ndonjë zbulim apo dicka të re.

Por kjo pagesë është nëse fiton. Por nëse e humbet?

Nuk ka përcvaktime të tilla. Por pagesa ëhstë mbi abzën e shëbrimitq ë kryen.Unë kam marërdhënie shumë korrekte me ligjin dhe detyrimet financiare. /albeu.com/

Shtuar më 20/03/2018, ora 11:15
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori