Analistet: EULEX-i si UNMIK-u
Albeu.com
EULEX -i nuk ka të drejtë të nënshkruajë kurrfarë marrëveshje me shtete të tjera në emër të Kosovës. Kështu është shprehur për Radion Blue Sky analisti Ramush Tahiri pas paralajmërimeve se EULEX do të nënshkruajë me Serbinë marrëveshje për bashkëpunim policor.“EULEX është mision monitorues dhe nuk ka të drejtë të nënshkruajë marrëveshje me shtete të tjera”, thekson Ramush Tahiri. Sipas tij EULEX- i nuk duhet të marrë rolin e UNMIK-ut, sepse është mision i cili ka ardhur me dëshirën e institucioneve të Kosovës.

“Pala kosovare duhet të jetë nënshkruese gjithmonë. Jo ta zëvendësojë UNMIK-un, sepse është mision i cili ka ardhur me dëshirën e Kosovës", thotë Tahiri.

Ndërsa, juristi Muhamet Kelmendi, thotë se nënshkrimi i një marrëveshje të tillë do të thotë shkelje e sovranitetit të Kosovës dhe sipas tij EULEX- i dhe asnjë mekanizëm tjetër ndërkombëtar nuk ka të drejtë të lidhë asnjë marrëveshje me shtete tjera.

Sipas profesor Kelmendit Qeveria e Kosovës duhet të intervenojë në mënyrë urgjente që marrëveshja mos të nënshkruhet. “Marrëveshje të tilla ka bërë edhe UNMIK-u, por s’kanë qenë të suksesshme, sepse bëhet pa palën kosovare. Pa marrë parasysh suksesin apo jo, Qeveria nuk duhet të lejojë nënshkrimin e një marrëveshje, aq më pak me Serbinë, e cila është përgjegjës për enklava dhe institucione paralele”, thotë juristi Kelmendi.

Marrëveshja të cilën pritet ta nënshkruajë EULEX-i, ka të bëjë me bashkëpunimin policor me Serbinë. Protokolli në fjalë synon bashkëpunimin policor dhe shkëmbimin e informatave me qëllim luftimin e krimit të organizuar dhe krimit kufitar. Ndërkohë, Qeveria e Republikës së Kosovës ka deklaruar se EULEX-i nuk ka mandat për nënshkrimin e marrëveshjeve ndërkombëtare dhe se nuk është informuar lidhur me nënshkrimin e marrëveshjes me MPB të Serbisë. (express)
Shtuar më 15/08/2009, ora 22:48
Tage: arkiv
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori