Amnisti apo perseritje e gjykimit per rastin e Sopotit
Albeu.com
Lirimi i banorëve të Sopotitit dhe mbyllja e këtij rasti, mund të bëhet shumë lehtë. Ose me shpalljen e amnistisë ose me kthimin e lëndës gjqysore në fillim për të dëshmuar pafajësinë e tyre.Eksperti jurdik, Jeton Shasivari, vlerëson se për zgjidhjen e këtij problemi duhet vetëmse vullnet i mirë politik.
“Mendoj se rasti i Sopotit mund të zgjidhet në dy rrugë. E para nëse insistohet në pafajsiëne sopotasve, atëherë është rruga juridike përmes ripërsëritjes së procedurës gjygjësore dhe rruga e dytë nëse insistohet në lirimin nga vuajtja e dënimit 104 vjeçar, atëherë është rruga politike që nënkupton amnisti nga parlamenti ose falje nga kreu i shtetit", thotë Jeton Shasivari, ekspert juridik.
Shasivari vlerëson se për t'u arritur rezultati i duhur, lirimi i banorëve të pafajshëm duhet përdorur paralelisht dy rrugët, juridike dhe politike.
“Kur nisemi nga fakti se rasti i Sopotit dhe shumë raste tjera janë raste të montuara politike, atëherë është vështirë që përmes rrugës juridike të vihet deri te lirimi i të dënuarve politik, sepse vet praktika disa vjeçare e rasteve të tilla të montuara politike flet qartë se këto raste më lehtë dhe në mënyrë efikase zgjidhen përmes rrugës politike pra amnistisë ose faljes se sa përmes rrugës juridike rrespektivisht procedurave gjyqësore.”, sugjeron Jeton Shasivari.
Rasti i Sopotit përsëri u aktualizua pas publikimit në ALSAT të deklaratës së dëshmitarit kryesor për procesin e Sopotit, Ramadan Bajrami. Dëshmia e tij dhënë për Alsat, nxiti debat dhe inicitiva në Parlament për zbardhjen e plotë të këtij rasti. Kështu deputeti Abedin Zymberi nga DR dhe deputeti tjetër i pavaruru Daut Rexhepi, kërkuan që në rend dite në parlament të hyjë pika për të debatuar për Sopotin, por e njëjta nuk u mbështet nga shumica. Për Rastin e Sopotit, me kërkesë të familjarëve të të burgosurve dhe dy deputetëve, nesër do të debatohet në Komisionin e përhershëm anketues për mbrojtjen e lirive dhe të drejtave të qytetarit. 11 banorë të Sopotit, janë dënuar me gjtihsej 156 vjet burg për rastin e shpërthimit të një mine në fshatin e tyre në vitin 2003, kur humbën jetën dy ushtarë të NATO-s. (alsat)
Shtuar më 06/07/2009, ora 14:52
Tage: arkiv

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori