Aksidenti në Martanesh nga shkelja e rregullave teknike
Aksidenti në minierën e Fushë Lopës në Bulqizë ku humbën jetën dy minatorët Xhemal Sela dhe Donald Baci ndodhi si pasojë e moszbatimit të rregullores teknike. Në këtë konkluzion ka arritur ministria e Energjetikës e cila revokoi sot lejen minerare për subjektin “Alba-co” e cila kishte në administrim minierën ku një ditë më parë gjetën vdekjen 2 minatorë.


Objekti minerar ku ka ndodhur aksidenti është i përfshirë në lejen minerare nr. 548 dt.06.04.2000 që shfrytezohet nga subjekti “ALBA - CO”shpk me zotërues të lejes ixhinier miniere Shemsi Ballabani, i cili njëkohësisht kryente dhe detyrën e drejtuesit teknik të subjektit.

Mbas këqyrjes së vendit të ngjarjes, grupi i inspektorëve të RISHM-it konstaton se:

Mbas zbrazjes së grykës së traversës nga materiali, minator/zjarrmëtari Xhemal Sela dhe ndihmësi Donald Baci, kanë hyrë dhe janë ekspozuar në brendësi të hapësirës së shfrytëzuar, me qëllim për të vrojtuar për rrëzimin e mineralit. Në këto momente, nga tavani i hapësirës janë shkëputur dy blloqe masivi shkëmbor ultrabazik me përmasa të mëdha, duke i goditur dhe shkaktuar vdekje të menjëhershme të dy punëtorëve.

Nga këqyrja e dokumentacionit në subjekt u konstatua se:

Ka urdhëra punë të lëna në vazhdimësi nga drejtuesi teknik i subjektit. Urdhëri punës i lënë në objekt më datë 19/08/2014">2014, nuk ka të specifikuar proceset e punës që do të kryhen në këtë front për prodhimin e mineralit, si dhe rrugët e lëvizjes së punëtorëve.

Është bërë instruktimi teknik i punëtorëve me dt. 03/07/2014">2014.

Personat e aksidentuar janë të siguruar për jetën nga aksidentet në pune sipas VKM nr.1109, datë 30.7.2008 “Për sigurimin e punonjësve të punësuar në veprimtarinë minerare nga aksidentet në punë” dhe Udhezimit te Ministrit te METE nr.671, datë 12.9.2008.

Subjekti ka miratuar programin e zhvillimit te punimeve per periudhen prill 2014">2014 –prill 2015.

Shkaku i ndodhjes së aksidentit:

Pas veprimeve inspektuese në vendin e ngjarjes, konstatohet se aksidenti ka ardhur si pasojë e moszbatimit dhe shkeljes së Rregullores së Teknikës së Sigurimit Teknik.

Masat e marra:

Menjëherë pas ngjarjes u ndalua i gjithë aktiviteti i punës në objektin minerar të vendburimit Fushë Lopë, Batër, galeria nr. 8, qe administrohet nga subjekti “ALBA – CO” shpk.

Pas raportimit të Repartit të Inspektim, Shpëtim Minierave, Ministria e Energjisë dhe Industrisë vendosi nisjen e procedurave për heqjen e lejes minerare dhe të përdorimit të lëndës plasëse nr.548, dt.06.04.2000 për subjektin “ALBA-CO”.

Bëjme me dije se në zbatim të ligjit dhe programit të miratuar për vitin 2014">2014 të inspektimeve të subjekteve minerare, nga ana e RISHM-t, subjekti “ALBA – CO”shpk ishte kontrolluar sëfundi nga inspektorët më dt.24.03.2014">2014 dhe për të metat e konstatuara janë lënë detyra specifike dhe masë administrative me gjobë 100 000 lekë (të reja).
Shtuar më 20/08/2014, ora 13:57
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori