E FUNDIT/ Zaev jep dorëheqjen
"A ekziston Durrësi?", historiania shqiptare sulmon kolegët e saj
HIstoriania e njohur shqiptare, Eleni Kocaqi, me anë të një postimi në Facebook, ka hedhur një sulm kundër kolegëve të saj.

Sipas Elenit, historianët e tjerë shprehen për gjithçka që nuk është greke është një mit.

Durrësi ka një qytetërim më të hershëm se sa shekulli i 7-të, por në rastin e themelimit nga Korfuzi, thotë Kocaqi, kemi të bëjmë sërish me një popullsi që ishte Pellazge, pasi Korfuzi ka qenë historikisht Pellazg.

“A ekziston Durrësi? Jo sigurisht është mit, është përrallë. Po ka gur aty e fakte? Nuk janë të vërteta janë mite, na duket neve, nuk ekziston. Nëse nuk është Grek patjetër qe është mit, nuk është i vërtetë. Ky është varianti i shpjegimit të historisë sipas ithtarëve të Greqisë në Shqipëri që as edhe vetë historianët Grek, nuk guxojnë ta bëjnë. Totalisht qesharakë dhe amatorë deri në injorancë absolute,” – shkruan Eleni Kocaqi në facebook-un e saj.

Statusi i plotë:

Themelimi i Epidamnit( Durresit) po nga Ilirët në shekullin e VII Sipas Tukididit, Epidamnus është një koloni nga Korfuzi, e themeluar nga Fali-us, i biri i Eratocleides, nga familja e Heraklidëve, të cilët ishin thirrur për këtë qëllim nga Korinthi. Nga ana tjetër Herkuli nga origjina ishte Frigas qe kishin emigruar po nga Epidmani për në Troy dhe nga aty me Pelopsin Frigas për ne Peloponez.

Alcumena e ëma e Herkulit ka te dhëna se ishte e bija e Pelopsit Frigas me Hipodamnian. Ne epokën e luftës se Trojës, Herkuli konsiderohej si trashëgimtar i familjes se Pelopsit Frigas, pavarësisht se ka dhe një te dhëne qe rrjedh nga familja e Perseut. Të dhënat qe është nga Frigasit janë me te shumta, si nga( Plutarku, Deodor Siciliani, Dikti Kretes, Dares i Frigjise dhe Pauzania).

Durresi ka nje qytetërim me te hershem, sesa shekulli i VII por ne rastin e themelimit nga Korfuzi, kemi te bëjmë serish me një popullsi qe ishte Pellazge, pasi Korfuzi ka qene historikisht Pellazg dhe nga largësia një koloni e Korinthit po Ilire nga Frigasit. Pra, nje pjese e Frigasve qe iken nga Durresi dhe kthehen serish tek vendi i tyre nga kishin emigruar rreth 1000 vjet me parë.

Shënim. A ekziston Durrësi? Jo sigurisht është mit, është përralle. Po ka gur aty e fakte? Nuk janë te vërteta janë mite, na duket neve, nuk ekziston. Nëse nuk është Grek patjetër qe është mit, nuk është i vërtet. Ky është varianti i shpjegimit te historisë sipas ithtarëve te Greqisë në Shqipëri qe as edhe vet historianet Grek, nuk guxojnë ta bëjnë. Totalisht qesharak dhe amator deri në injorancë absolute.”
Shtuar më 12/01/2019, ora 16:53
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori