Vendet me më shumë gjasa për t'u infektuar me koronavirus
Një pjesë e vogël e vendeve ku njerëzit shkojnë shpesh, përbën një shumicë të madhe të infeksioneve të koronavirusit në qytetet e mëdha.

Studimi, i botuar në revistën Nature ditën e martë, 10 nëntor, sugjeron që ulja frekuentimit të vendeve si: restorante, palestra, kafene dhe hotele, mund të ngadalësojë përhapjen e sëmundjes.

Modeli ynë parashikon që mbulimi i pikave të interesit në 20% të përdorimit maksimal, mund të zvogëlojë infeksionet me më shumë se 80%”, tha Jure Leskovec, një autor i studimit dhe profesor i asociuar i shkencave kompjuterike në Universitetin e Stanfordit, gjatë një konferencë për shtyp të martën.

“Puna jonë thekson se s’duhet të jetë ‘e gjitha ose asgjë’ “, tha ai.

Modeli gjeti gjithashtu pabarazi të konsiderueshme racore dhe socio-ekonomike në infeksionet e koronavirusit.

Ky studim vë në pah vendet e mundshme me potencial të madh përhapjeje (superspreaders)

Studiuesit, nga Universiteti i Stanfordit dhe Universiteti Northwestern, përdorën të dhëna të vendndodhjes nga celularët për të modeluar përhapjen e mundshme të Covid-19 brenda 10 zonave më të mëdha metropolitane në Shtetet e Bashkuara.

Të dhënat, që përfaqësojnë lëvizjet për orë të 98 milionë njerëzve, përfshinin lëvizjen nga marsi në maj.

Studiuesit ekzaminuan numërimin e rasteve Covid-19 për secilën zonë dhe hodhën një vështrim të afërt se sa shpesh njerëzit udhëtonin në vende të caktuara. U vu re se këto vendndodhje përfshinin dyqane ushqimore, qendra fitnesi, kafene, zyra mjekësh, institucione fetare, hotele dhe motele dhe restorante me shërbim të plotë.

“Mesatarisht të gjitha zonat e metrosë, restorantet me shërbim të plotë dhe të kufizuar, palestrat, hotelet, kafenet dhe organizatat fetare prodhuan rritjen më të madhe të parashikuar të infeksioneve kur u rihapën”, shkruajnë autorët në studim.

Modeli tregoi që "infeksionet po ndodhin në mënyrë shumë të pabarabartë dhe se rreth 10% të këtyre zonave po zënë mbi 80% të të gjitha infeksioneve.

Ai parashikoi gjithashtu që njerëzit që jetonin në lagje me të ardhura më të ulëta kishin më shumë të ngjarë të ishin të infektuar, nxitur pjesërisht nga mënyra se si vendet në ato zona kishin tendencë të ishin më të vogla në madhësi, duke çuar në grumbullim dhe rritje të rreziku i përhapjes.

Studimi vjen me kufizime, duke përfshirë që modeli është një simulim - jo një eksperiment i jetës reale - dhe të dhënat bazohen në 10 zona metropolitane dhe nuk kapin të gjitha vendet që dikush mund të frekuentojë, të tilla si shkolla, shtëpi kujdesi për të moshuarit dhe burgje, të cilat gjithashtu janë shoqëruar me shpërthime të Covid-19.

Nevojiten më shumë hulumtime për të përcaktuar nëse zbulime të ngjashme do të shfaqeshin midis popullatave dhe vendeve të tjera.

Qasja maksimale e shfrytëzimit në studimin e ri "mund të zgjatet për të vlerësuar llojet e tjera të strategjisë së rihapjes. Për shembull, vizitat me kohë të kufizuar në vende të tilla si palestra dhe muze mund të modelohen duke ulur gjatësinë mesatare të vizitës", shprehen studiuesit.
Shtuar më 26/01/2021, ora 14:54

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori