Tullacët të rrezikuar nga prostata?
“Meshkujt tullacë duhen të jenë të kujdesshëm dhe në veçanti t’i kushtojnë kujdes shëndetit të prostatës, sepse, sipas këtij hulumtimi, kanë rrezik të shtuar nga formimi i kancerit të prostatës”, transmeton “EveryDayHealth” deklaratën e udhëheqësit të hulumtimeve, dr. Neil Fleshner.

Me një hulumtim është treguar që tek meshkujt tullacë është i rritur niveli i androgjenit të dihidrotestosteronit (DHT), i cili është i lidhur me zhvillimin e kancerit të prostatës.

Në hulumtim kanë marrë pjesë 214 meshkuj në moshën prej 59 deri 70 vjet. Pjesëmarrësve ua kanë bërë biopsinë e prostatës.

Sa më tullac ka qenë mashkulli, ka pasur rrezik më të madh nga krijimi i kancerit të prostatës.

“Në këtë hulumtim është treguar që sa më pak flokë ka mashkulli, ka rrezik më të madh nga krijimi i kancerit”, ka shtuar prof. Fleshner.

Edhe pse shkaku kryesor nuk dihet ende, shkencëtarët pohojnë se si hormoni mashkullor, i njohur si androgjen, luan rol kyç te tullacët, por edhe te krijimi i kancerit të prostatës.

Androgjeni, i cili përfshin testosteronin, mund të parandalojë rritjen e fijeve të reja, ndërsa po kështu mund të aktivizojë edhe rritjen e qelizave të kancerit.
Shtuar më 01/06/2012, ora 20:15

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori