STUDIMI/ Furça e vjetër e dhëmbëve nuk prodhon mikrobe të rrezikshme
Nje studim i ri sfidon supozimin se nje furce e vjeter dhembesh mund te prodhoje mikrobe qe shkaktojne semundje.

Nje ekip i eksperteve ne Universitetin e Teksasit ne degen mjekesore ishin ne gjendje per te gjetur ndonje mikrob ‘strep’ ne me shume se nje duzine te furcave te dhembeve te perdorura nga femijet me fyt ‘strep’. Megjithate, hulumtuesit kane gjetur mikrobet potencialisht te demshme ne dy furca te reja te dhembeve jashte nga paketa e studimit.

Sipas gjetjeve te ekipit te Shepard, teste te dhembeve nga me shume se 40 femije treguan vetem nje furce te kontaminuar me Streptokoku i grupit A, baktere qe shkakton fyt ‘strep’. Kjo furce dhembesh erdhi nga nje femije i cili nuk kane fyt ‘strep’, tha ai.

Rastesisht, asnje e furce nga 16 femijet te cilet kane fyt strep nuk kishte prodhuar baktere. Subjektet e testimit qe ferkuan dhembet per nje minute, pa perdorur paste dhembesh. Furcat e dhembeve te tyre jane ruajtur me pas ne nje qese sterile per testim.

“Ky studim mbeshtet se eshte ndoshta i panevojshem per te hedhur furcen e dhembeve pas nje diagnoze te fytit,” tha Dr Judith Rowen, nje specialist pediater dhe strep ne UTMB i cili ka punuar ne kete studim, NBC.

Nje nga surprizat me te medha per studiuesit UTMB ishte kur ata testuar dy furca krejt te reja dhe kontrolluan dhe bakteret qe gjenden ne to. “Njera prej tyre rriti aureus, e cila eshte nje forme mjaft te zakonshme e baktereve, ndersa tjetri rriti disa lloj te baciit, te tilla si embrion E. coli”-, tha ai.
Shtuar më 28/03/2017, ora 15:10

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori