Pse është kaq i vështirë trajtimi i kancerit të mushkërive?
Pëlqej
Kanceri i mushkërive është një nga më të zakonshmit në SHBA dhe trajtimi i tij është tepër sfidues.

Një studim i ri investigon se si përgjigja imune ndaj qelizave tumorale mund të ndryshohet për të përmirësuar normat e mbijetesës.
Duke prekur burrat dhe gratë, kanceri i mushkërive përbën rreth 14 për qind të të gjitha diagnozave të reja të kancerit.

Shoqata Amerikane e Kancerit (ACS) vlerësoi se në 2018 do të ketë më shumë se 234,000 raste të reja të kanceritmushkërive dhe mbi 154,000 vdekje, transmeton KosovaPress.

Çdo vit, më shumë njerëz vdesin nga kanceri i mushkërive sesa ato nga kanceri i gjirit, prostatës dhe zorrës së trashë kombinuar.

Një arsye që prognoza për kancerin e mushkërive është kaq e dobët është se vetëm rreth 20 për qind e rasteve i përgjigjen imunoterapisë. Kjo është shumë më e ulët se sa llojet e tjera të kancerit.

Hulumtuesit në Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU) në Gjermani po përpiqen të shpjegojnë se çfarë ka të bëjë me kancerin e mushkërive, gjë që bën që trajtimet me bazë imunike të mos kenë sukses.

Susetta Finotto, kreu i Departamentit të Pneumologjisë Molekulare në FAU, thotë se ndonjëherë sistemi imunitar i trupit i përgjigjet kanceritmushkërive, por nganjëherë dështon, duke i lejuar kancerit që ta mposhtë.

Finotto ka botuar tashmë një numër letrash mbi temën “Pse rasti është provuar të jetë sfidues”. Hulumtimi i saj i fundit u botua këtë muaj në revistën OncoImmunology.

Një përgjigje e suksesshme imune ndaj qelizave të kancerit varet nga një numër i madh i molekulave sinjalizuese që punojnë në sinkron. Një komponent i rëndësishëm i përgjigjes është një faktor transkriptimi i quajtur Tbet.

Kjo proteinë inkurajon prodhimin e qelizave të tjera që janë të rëndësishme në luftën kundër tumoreve, duke përfshirë qelizat ndihmëse të grupit 1 qelizat Th1 dhe qelizat T8 CD8.

Gjatë hulumtimit të mëhershëm Finotto zbuloi se tumoret e mushkërive kanë tendencë të rriten përsëri nëse nuk ka Tbet të pranishëm në qelizat imune, duke nënvizuar rëndësinë e Tbet.

Për fazën tjetër të hulumtimit të saj, ajo bashkoi forcat me Denis Trufa dhe Horias Sirbu, të dy nga Departamenti i Kirurgjisë Thoracic në FAU. Këtë herë, fokusi ishte në një tjetër modulator të rëndësishëm imun, i njohur si Treg. Megjithëse Treg është i njohur për të ndihmuar në reduktimin e inflamacionit në mushkëri, pak dihet për pjesën që luan në kancerin e mushkërive. Sidoqoftë, hulumtimet e mëhershme kanë treguar se qelizat Treg reduktojnë reagimin antitumor në qelizat e mushkërive, duke promovuar rritjen e tumorit, transmeton KosovaPress.

Finotto dhe ekipi i saj zbuluan se tumoret e mushkërive janë në gjendje të "riprogramojnë" përgjigjen imune ndaj tumorit; ato modulojnë përgjigjen duke prodhuar TGF-beta, një proteinë me një shkallë të roleve që përfshijnë promovimin e qelizave Treg. Kjo ka efektin e rrokullisjes së sulmit imun ndaj qelizave të kancerit.

"Pikërisht qelizat Th1 me Tbet që janë përgjegjës për mbrojtjen antitumore imune, janë ato që janë fikur. Ky mekanizëm i sapo identifikuar i mekanizmit të varur nga beta TGF në kancerin e mushkërive është shumë i rëndësishëm për rregullimin e rritjes së tumorit në mushkëri dhe ofron qasje të reja për terapi të kanceritmushkërive", thotë ajo.

Studiuesit shpresojnë se duke ndërhyrë në këtë rrugë imunitare, normat e mbijetesës së pacientëve të kanceritmushkërive mund të përmirësohen.

Ata besojnë se duke u dhënë pacientëve barna që pengojnë TGF së bashku me imunoterapinë konvencionale, ata mund të heqin bllokimin e qelizës Treg që ndalon përgjigjen imune ndaj tumorit në rritje.

Ndërveprimet e sistemit imunitar me kancerin janë komplekse dhe këto zbulime janë mjaft të reja, kështu që nevojitet ende kohë para se pacientët të shohin përfitimet e këtij depërtimi të ri.
Shtuar më 24/05/2018, ora 07:16
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori