Pse duhet të ruani dhëmbët e qumështit të fëmijëve tuaj
E mbani mend dhëmbin tuaj të parë që po bie? Për disa prej nesh, ishte e frikshme dhe e dhimbshme, ndërsa të tjerët morën një dhuratë të këndshme.

Disa prindër mbajnë dhëmbët e fëmijëve të tyre më pas. Ndërsa mbajtja e dhëmbëve të fëmijëve tuaj mund të duket e çuditshme, është gjetur një arsye pse mund të ia vlen të bëhet.

Bright Side ju prezantoj me një arsye shkencore pse mund të jetë me vlerë të ruani dhëmbët e fëmijëve tuaj:

Mbajtja e dhëmbëve për qelizat dentare

Mund të ketë disa arsye që prindi të mos hedhë dhëmbin e rënë nga një fëmijë. Sidoqoftë, një arsye për ta ruajtur atë ka një lidhje me shëndetin e ardhshëm të të riut. Shkencëtarët rekomandojnë mbajtjen e dhëmbëve për të marrë më vonë qelizat burimoredhëmbëve prej tyre. Më vonë, këto qeliza madje mund të shpëtojnë jetën e personit.

Çka janë qelizat dentare dhe si mund t’i ruajmë ato?

Trupi ynë është i ndërtuar prej tyre në të njëjtën mënyrë një shtëpi është e ndërtuar nga tulla. Qelizat ndahen në 3 grupe të ndryshme dhe secila prej tyre mbart një funksion të veçantë. Qelizat burimore janë qeliza të reja të cilat më vonë do të rriten në një nga këto grupe.

Qelizat e gjakut rriten dhe zhvillohen në një pjesë të sfungjerit të kockave të quajtur palcë kockore. Qelizat burimore mund të merren nga dhëmbët, si dhe nga pjesët e tjera të kockave. Mos harroni, dhëmbët duhet të ruhen siç duhet për t’u bërë të dobishëm. Mjekët dhe shkencëtarët përdorin disa lloje të teknologjisë për të ruajtur dhe prodhuar më vonë qelizat burimore.

Si mund të ndihmojnë?

Qelizat burimore mund të riprodhojnë çdo lloj tjetër qelizash në trupin tuaj. Prandaj, ata mund të zëvendësojnë të dëmtuarit. Hulumtimet tregojnë se qelizat burimore mund të ndihmojnë për të luftuar kancerin. Studime po bëhen gjithashtu për të kuptuar potencialin e qelizave burimore kur bëhet fjalë për trajtimin e sëmundjeve të tjera.Shtuar më 04/03/2020, ora 15:59

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori