Mos i hidhni bërthanat e avogados
Avokado është një nga ushqimet më të përdorura sidomos kohëve të fundit për shkak të vlerave ushqyese qe përmban.

Një hulumtim i bërë nga një grup i Universitetin të Pensilvanisë gjatë studimit të vlerave të avokados kanë vërejtur që edhe bërthama e tij përmban disa veti anti-nflamatore. Gjatë viteve të fundit ata kanë arritur ta përfitojnë një lëng i cili ishte derivat i këtyre bëthamave dhe i kanë studiuar vlerat e tij.

Sipas një studimi të publikuar në revistën e Shkencës dhe Teknologjisë së Ushqimeve, thuhet se historikisht disa vende të Amerikës se Jugut e kanë shfrytëzuar këtë bërthamë për të trajtuar inflamacionet dhe rastet e lidhura me sëmundje të traktit gastrointestinal dhe ineksioneve parazitale.

Edhe studiuesit e tjerë e mbështesin këtë teori duke përmendur që avokado është i pasur me polifenole, të cilat janë substanca natyrale me efekt antioksidant.

Në studimin e fundit ekipi realizoi një eksperiment in-vitro duke përdorur enzimet të cilat prodhohen si rezultat i përgjigjes së sistemit imun ndaj një sëmundje inflamatore. Më detajisht, hulumtuesit u fokusuan në reaksionin e ekstraktit të përfituar nga bërthama e avokados dhe disa makrofagëve-një lloj i qelizave të sistemit imun. Ata panë që nga përbërësit e ekstraktit të bërthamës së avokados inhibohej prodhimi i qelizave inflamatore.

“ Shkalla e aktivitetit që pati bërthama e avokados ishte në nivel të ulët, mirëpo kjo përbën një nismë të mire për të vazhduar me studime të mëtutjeshme”, tha Dr. Lamberd, një nga pjesemarrësit e këtij studimi.

Përpara se të arrihet në një përfundim, hapi i radhës i këtyre hulumtuesve është që të zhvillojnë eksperimente në modele të shtazëve për të dëshmuar mbi vetitë anti-inflamatore të kësaj bërthame.
Shtuar më 27/03/2019, ora 13:46

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori