Mendoni se Covid-19 është një gënjeshtër? Këtu keni arsyet që e hedhin poshtë
Më siguri dhe ju keni dëgjuar shumë biseda si këto më poshtë:

"Virusi është thjesht një mjet politik dhe do të zhduket me magji pas zgjedhjeve."

"Virusi është krijuar nga Kina për të dëmtuar Amerikën dhe ekziston një kurë e fshehur."

"Spitalet po paguhen për të fryrë numrin e rasteve të Covid-19".

"Mashtrimi është krijuar për të fituar para depot farmaceutike.

“Vdekjet në Covid-19 janë të falsifikuara. Nuk është më e rrezikshme se gripi. ”

Nuk ka asnjë provë për të mbështetur teoritë e mashtrimit por ka shumë prova për t'i hedhur poshtë ato. E megjithatë këto pretendime vazhdojnë të përhapen si zjarri - thotë Kathy Lancaster, një epidemiolog dhe ekspert i shëndetit publik në Kolegjin e Shëndetit Publik të Universitetit Shtetëror të Ohajos.

"Promovimi i lëvizjes në rritje anti-shkencë është çështja më shqetësuese në shëndetin publik për mua tani," thotë ajo. "Shqetësohem se kjo dëmton parandalimin dhe trajtimin e jo vetëm Covid-19, por edhe të kushteve të tjera shëndetësore."

Për të qenë të qartë, ajo shton: "SARS-CoV-2 është një virus vërtetë shumë ngjitës dhe mund të ketë efekte serioze në shëndet, duke çuar potencialisht në vdekje. Nuk është një mashtrim."

Ka disa prova kryesore që hedhin poshtë gënjeshtrat e koronavirusit.

Nëse virusi ishte thjesht një mashtrim për të ngatërruar politikën amerikane, atëherë pse rastet po përhapen në të gjithë botën, pyet Carol Ëinner, një ekspert i shëndetit publik i cili ka punuar me Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) dhe Institutet Kombëtare të Shëndetit për më shumë se 30 vjet.

Harta e Qendrës së Burimeve Coronavirus John Hopkins është një nga burimet më të respektuara dhe të sakta të të dhënave Covid-19. Mbi një milion njerëz kanë vdekur globalisht.

Nuk i besoni John Hopkins? OBSH, CDC, Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve dhe Ëorldometer që operojnë në mënyrë të pavarur, të gjithë raportojnë shifra shumë të ngjashme.

Në këtë pikë, gati të gjithë njohin dikë (ose njohin dikë që njeh dikë) qëka kaluar covid-19. Gjeni një person që i besoni dhe flisni me të, personalisht, për përvojën e tij. Shumë do të raportojnë simptoma të lehta deri në ato më të rëndat. Por rreth 15% e rasteve Covid-19 janë mjaft të rënda aq sa për t'u shtruar në spital dhe një 5% shtesë kanë nevojë për trajtim intensiv, thotë Dr. Fernando.

Edhe njerëzit me raste më pak të rënda mund të përjetojnë simptoma afatgjata të Covid-19. Të gjithë ata njerëz duhet të jenë në gjendje t'ju tregojnë se është diçka e vërtetë.

Për një kontroll realiteti më të kthjellët, flisni me dikë që ka humbur një të dashur nga Covid-19.
Shtuar më 22/10/2020, ora 17:10

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori