Kanceri i vezores lidhet me përdorimin e pudrës?
Nuk ka asnjë lidhje shkak-pasojë midis përdorimit të pudrës dhe zhvillimit të kanceritvezores. Kjo u demonstrua nga një ekip studimor amerikan i udhëhequr nga shkencëtarë nga Instituti Kombëtar i Shkencave të Shëndetit Mjedisor në Karolinën e Veriut, të cilët bashkëpunuan ngushtë me kolegët e Qendrës së Kancerit Moffitt dhe Institutit të Kërkimeve në Tampa (Florida), Shkolla prestigjioze e Harvard TH Chan e Shëndetit Publik dhe institute të tjera amerikane.

Ky është një rezultat historik, i cili mund t’i japë fund polemikave – përfshirë ato juridike – që dolën pas botimit të studimeve të mëparshme dhe të diskutueshme, të cilat kishin gjetur një lidhje midis përdorimit të substancës (e përdorur për higjenën intime të femrës ) dhe zhvillimi i kanceritvezores.

Një studim i vitit 2013, i kryer nga Spitali Autoritar Brigham dhe Gratë në Boston, për shembull, kishte përcaktuar që gratë që përdorin pudër në baza të rregullta, kanë një rrezik 24 përqind më të lartë të kanceritvezores.

Tani shkencëtarët e koordinuar nga Profesor Katie M. O’Brien kanë përmbysur rezultatet e studimeve të vjetra dhe të kontestuara, duke përfunduar hetimin statistikor më të detajuar në lidhje me pretendimet midis pluhurit të pudrës dhe kanceritvezores.

Gjatë studimit, të porositur nga qeveria e Shteteve të Bashkuara, O’Brien dhe kolegët analizuan të dhënat e mbi 250 mijë grave (për gjithsej 4 grupe), të cilat midis 1982 dhe 2017 u intervistuan disa herë mbi zakonet e tyre në lidhje me shëndetin, përfshirë përdorimin e pudrës.

Epo, duke kapërcyer të gjitha të dhënat, shkencëtarët nuk zbuluan ndonjë lidhje të rëndësishme statistikore midis aplikimit intim të pudrës dhe zhvillimit të kancerit të vezoreve. Në përgjithësi, 2,000 gra zhvilluan sëmundjen gjatë periudhës së studimit; incidenca ishte 61 raste në vit në njëqind mijë gra në mesin e atyre që përdorën rregullisht pudrën, ndërsa rastet në mesin e atyre që nuk e përdorën ishin 55 në vit.

Ky ndryshim i vogël nuk u konsiderua saktësisht statistikisht i rëndësishëm nga shkencëtarët. Detajet e hulumtimit, të shoqëruara gjithashtu nga një editorial, u botuan në revistën shkencore autoritare Journal of the American Medical Association.
Shtuar më 09/01/2020, ora 23:30

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori