Janë kanceroze: Ndalohen ilaçet që përdoren gjerësisht edhe në Shqipëri
Medikamentet që kanë përmbajtje të molekulës “ranitidinë” si Zantac, janë cilësuar kancerogjene dhe të dëmshme për shëndetin e njeriut.

Lajmi fillimisht është bërë i ditur nga Administrata Amerikane e Ilaçeve dhe Ushqimit dhe nga Agjencia Europiane e Barnave, të cila kanë saktësuar se në studime të ndryshme janë gjetur N- Nitrosodimetlamine në barna me lëndë aktive si “ranididina”.

Gjithashtu edhe Agjencia Kombëtare e Barnave dhe Pajisjeve Mjekësore në Shqipëri, në faqen e saj zyrtare ka bërë me dije se “NDMA” është një lëndë e klasifikuar prej kohësh si kancerogjene.

Sipas agjencisë, ka pasur një tërheqje vullnetare nga tregu të disa prej firmave prodhuese, ndërkohë që agjencia ka njoftuar profesionist e shëndetit për efektet anësore të kësaj lënde.

Ditë më parë Agjencia Italiane e Ilaçeve, ka njoftuar ndalimin e një sërë banave që kishin bazë lëndën e rantidinës. Këto ilaçe përdoren kryesisht për të trajtuar ulçerën, refluksin, djegien e stomakut e probleme të tjera. Ilaçet e ndaluara sipas agjencisë janë: Buscopan, Almus, Zantac, Anidil, Zenitva, Hexal, Ulcez, Raniben, Hex, RatioPharm, Mylan dhe Ranidil shurup.
Shtuar më 26/09/2019, ora 14:34

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori