Ja si të mbrohemi nga gripi në pak orë dhe pak mundime
Pëlqej
Abonohu për lajmet me e-mail:
E-maili juaj:      Tani, kontrolloni e-mailin tuaj dhe konfirmoni abonimin!
Gripi transmetohet nga njeriu tek njeriu me spërkla gjatë teshtimave, kollitjes apo gjatë bisedimit. Më rrallë një individ mund infektohet me virusin e gripit duke prekur objekte të ndotura me këtë virus dhe pastaj individi të prekë gojën apo hundën e tij me duart e infektuara.

Një individ i infektuar mund të infektojë të tjerët 1 ditë para se simptomat të shfaqen deri në 5-7 ditë pasi është sëmurë. Simptomat shfaqen 1-4 ditë pasi virusi është futur në trup. Pra ju mund ta transmetoni virusin dikujt tjetër përpara se ta kuptoni që jeni sëmurë, gjithashtu e transmetoni virusin edhe kur jeni të sëmurë.

Tre hapat që duhen të ndiqen për të luftuar gripin janë: vaksinimi me vaksinën kundër gripit, marrja e masave të nevojshme çdo ditë për të parandaluar përhapjen e virusit të gripit, si dhe përdorimi i medikamenteve antivirale nën përshkrimin e mjekut.
Veprimet e përditshme të cilat ndihmojnë në parandalimin e përhapjes së virusit të gripit.

 Mundohuni të evitoni kontaktet e afërta me individë të sëmurë.

 Nëse jeni të sëmure qëndroni në shtëpi për të paktën 24 orë.

 Nëse jeni të sëmurë evitoni kontaktet me të tjerët pasi virusi i kripit është shumë ngjitës.

 Mbuloni hundën dhe gojën me një shami kur të teshtini dhe kolliteni dhe hidheni pasi ta keni përdorur.

 Lani duart shpesh dhe me sapun dhe ujë ose përdorni solucione duarsh me alkool.

 Mos prekni sytë, hundën dhe gojën me duar pasi virusi përhapet në këtë mënyrë.

 Pastroni dhe dezinfektoni sipërfaqet dhe objektet që mund të jenë kontaminuar me virus.

Konsultohuni me mjekun për mjekimin me ilaçe kundër gripit.
 Ilaçet kundër gripit mund të përdoren vetëm nëse jeni të sëmurë me grip, dhe të rekomanduara nga mjeku.

 Ilaçet kundër gripit duhet të fillohen brenda 48 orëve të para të fillimit të sëmundjes.

 Ilaçet ndaj gripit mund ta bëjnë sëmundjen më të butë si dhe të shkurtojnë kohën që ju jeni të sëmurë. Ato mund të parandalojnë edhe komplikacionet e rënda që mund të vijnë nga gripit./albeu.com/

Burimi Shendeti +

Shtuar më 12/01/2017, ora 09:21
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori