Genet mbrojtës të humbjes së kujtesës
Alzheimer shkakton humbje të kujtesës aktuale dhe rikthen trurin në kohën e shkuar, kjo ka një lidhje të veçantë me genet e truri. Studimet tregojnë se ka mundësi që kjo sëmundje të shmanget para se të kalojë në fazën finale siç është Alzheimer.

Studimi u realizua në më se 30 000 individëve, me moshë minimale 45-vjeç, ku u identifikuan variante të lidhura me rezultatet më të ulëta në teste mbi aftësinë për të kujtuar tregime të shkurtra.
Sipas studimit u zbulua një mutacion i lokalizuar pranë një geni, i cili u përfshi në përgjigje immune, fjalë të pakta, megjithatë, u shoqërua me një aftësi të reduktuar për të kujtuar listat e fjalëve.

Këto variante gjenetike mund të kontribuojnë në uljen e rrezikut për t’u prekur nga sindroma Alzheimer, shpjegon Stéphanie Debette, studiuese në Universitetin e Mjekësisë në Boston dhe autore i studimit.

Gjithashtu këto variante gjenetike kanë aftësi që të ndryshojnë dhe nivelet e shprehjes së disa geneve në hippocampus, (në një rajon të trurit kritik për thithjen i informacionit). /albeu.com/
Shtuar më 10/01/2015, ora 17:18
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori