Bukë e bardhë apo e zezë, cila është e duhura për ju
Bukë të bardhë apo të zezë?! Dilema që na tundon ccdo ditë teksa ndodhemi në furën e bukës.

Nëse keni pyetur se cila është në të vërtetë alternativa më e shëndetshme në mes të dyjave, merrni parasysh faktorët e mëposhtëm.

Vlera ushqyese

Buka e bardhë është praktikisht e zhveshur nga të gjitha cilësitë ushqyese duke përfshirë edhe fibrat. Në përgatitjen e bukës së bardhë, mielli i grurit zbardhet për ta bërë atë të bardhë duke përdorur kimikate si peroksid benzoili, dioksid klori dhe bromate kaliumi.

Megjithëse të gjitha këto kimikate përdoren në sasi më të vogla, ato ende mund të llogariten si rreziqe shëndetësore. Në krye të saj, buka e bardhë shpesh përmban sheqerna të shtuara, duke përfshirë shurupin e lartë të fruktozës së misrit.

A është buka e zezë që të jetë e shëndetshme?

Ndërsa buka e zezë thuhet se përmban fibra shumë më tepër se bukë tradicionale e bardhë, në sajë të mashtrimeve të marketingut dhe prodhimit jashtëzakonisht të heshtur, shumica e bukës së zezë që shihni në treg është buka e bardhë me ngjyrosje kafe.

Këshillë: Shikoni fjalën 'karamel' në listën e përbërësve pasi shpeshherë tregon ngjyrën e bukës për të errësuar bukën e bardhë në kafe.

Çfarë duhet të bëni?

Gjithmonë zgjedhni bukë të zezë që ka "grurë të plotë" të përmendur në listën e përbërësve pasi është më e lartë në fibër. Kjo është për shkak se ajo përmban embrion dhe krunde të grurit të grurit.

Buka e zezë ndihmon kundër kancerit të gjirit dhe sëmundjeve të zemrës.

Përveç kësaj, bukapërmban krunde ka proteina, vitaminë B, magnez, mangan, hekur, fosfor, kalium dhe zink.Shtuar më 05/07/2019, ora 15:00

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori