Arsyeja pse anashkalimi i mishrave të dhëmbëve është më i rrezikshëm se sa mendoni
Mishrat e dhëmbëve janë pjesa e cila mund të neglizhohet më së lehti gjatë ditës kur vendosni të pastroni dhëmbët, transmeton Gazeta Metro.

Mirëpo, nëse e lini të paprekur këtë pjesë, e cila është e rëndësishme për gojën tuaj, mund të jetë më e rrezikshme se sa mendoni.

Rreth 30 deri 45% e popullsisë në botë vuan nga presioni i lartë i gjakut, që është shkaku kryesor i sëmundjeve kardiovaskulare. Inflamacioni në mishrat e dhëmbëve është gjithashtu një problem i madh.

Rreth 50 përqind e popullsisë së botës preket nga kujdesi i dobët i furçës, dhe studiuesit kanë dyshuar prej kohësh se mund të ketë një lidhje midis presionit të lartë të gjakut dhe sëmundjes së mishravedhëmbëve.

Studiuesit britanikë në Institutin dentar ‘Eastman’ hulumtuan nivelet e presionitgjakut në disa prova. Rezultatet zbuluan se presioni mesatar i gjakut ishte 4.5 mmHg më i lartë në pacientët me sëmundje të dhëmbëve sesa te njerëzit pa sëmundje të mishravedhëmbëve.

Sidoqoftë, nuk është vërtetuar përfundimisht që sëmundja e mishravedhëmbëve shkakton rritje të presionitgjakut.


Studiuesit ende nuk kanë një përgjigje të saktë për shkaqet dhe arsyet e rritjes së presionitgjakut.

Shtuar më 28/12/2019, ora 23:24

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori