A shkaktohet artriti duke kërcitur gishtat?
A është kërcitja e nyjeve thjesht një ves irritues apo shkakton edhe dëme?

A shkaktohet artriti nëse kërcisni nyjet? Kërcitja e nyjeve nuk shkakton Artritin.

Si funksionojnë nyjet? Nyja krijohet nga bashkimi i dy eshtrave.

Fundi i të dy eshtrave mbulohet nga kërca artikulare. Kërca rrethohet nga kapsula nyjore.

Brenda kapsules nyjore ndodhet lëngu sinovial që shërben si lubrifikues për nyjet dhe si burim i ushqimit për qelizat që mbrojnë kërcet nyjore.

Lëngu sinovial përmban gazra të tretura në të – oksigjen, nitrogjen, dhe dioksid karboni. Kur kërcisni nyjet apo kur i bëhet presion nyjes, ai presion brenda kapsulës nyjore përhapet mirëpo është e kufizuar varësisht nga lëngu sinovial në nyje. Lëngu sinovial mund të shpërndahet vetëm nëse presioni brenda kapsulës nyjore bie dhe gazrat e tretura në të derdhen jashtë lëngut.

Ajo zhurmë e kërcitjes vjen nga gazrat të cilat lirohen nga lëngu në mënyrë të shpejtë.

Janë bërë disa studime ndër vite se a shkaktohet Artriti nga kërcitja e nyjeve. Një studim zbuloj se nuk kishin artrit ata që kërcisnin gishtat, mirëpo kërcitja e nyjeve shkakton të ejntura dhe ua humb forcën në duar./albeu.com/


Shtuar më 03/01/2017, ora 17:42

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori