Mencuria, mjeshteria e publicistit Afrim Mustafa
Albeu.com
nga Cenë PushkolliPublicisti, gazetari Afrim Mustafa, ndonëse i ri dhe i papërvojë në situata të rënda dhe luftarake, është njëri ndër gazetarët e parë që ka raportuar nga zonat e luftës ku zhvillonte luftë Ushtria Çlirimtare e Kosovës, ...Monografi historike me vlera shumëdimensionale

( Afrim Mustafa: " Bardhësitë e Atdheut"- Monografi për dëshmorët e të tri UÇK-ve, botoi Radio " Zëri i Sharrit", Kaçanik, 2008 )

Publicisti, gazetari Afrim Mustafa, ndonëse i ri dhe i papërvojë në situata të rënda dhe luftarake, është njëri ndër gazetarët e parë që ka raportuar nga zonat e luftës ku zhvillonte luftë Ushtria Çlirimtare e Kosovës, ditë më parë ka botuar librin-monografinë për dëshmorët e Kosovës, të Kosovës Lindore dhe të Maqedonisë. Publicisti Afrim Mustafa përveç kujtimeve të tija që i sjell në këtë monografi ai, aty këtu përcjell edhe kujtimet, amanetet dhe porositë e qindra e qindra luftëtarëve të lirisë.

PËRJETUES I DREJTPËRDREJTË I NGJARJEVE TË LIRISË

Afrim Mustafa ka pasur fatin që pjesën më të madhe të këtyre dëshmorëve t'i njohë për së afërmi nëpër pozicionet e tyre luftarake. Raportet e tij ishin ndër më të besueshmet informacione, jo vetëm për TVSH, por edhe për mediumet tjera, ku botoheshin dhe transmetoheshin shkrimet për luftën çlirimtare të Kosovës, të Kosovës Lindore si edhe të Maqedonisë. Duhet thënë me këtë rast se monografia “ Bardhësitë e Atdheut”, hë për hë është libri më i kompletuar sa i përket luftërave që kanë zhvilluar luftëtarët e lirisë anekënd Kosovës, Kosovës Lindore dhe Maqedonisë. Monografia është botuar në botim të radios ” Zëri i SHARRIT”. Në këtë libër me shumë vlerë për herë të parë janë dhënë, dhe publikuar shkrime rreth luftëtarëve të lirisë të gjitha trojeve shqiptare. Lexuesi nëpërmjet të kësaj monografie ka mundësi që të mësojë për të gjithë luftëtarët e lirisë qoftë në Kosovë, në Kosovën Lindore apo në Maqedoni gjë që fal z. Afrim Mustafës historiografia shqiptare qoftë ajo në Kosovë, Shqipëri apo në Maqedoni do të ketë mundësi t’i ketë të regjistruar ashtu siç e kërkon shkenca e historisë. Publicisti, gazetari i mirënjohur Afrim Mustafa këtë monografi e ka nisur qysh në vitet 2002 për ta përfunduar më 2008. Ai ka arritur që të mbledhë shënime për 2.073 dëshmorë të lirisë të rënë gjithandej trojeve shqiptare. Në të shumtën e rasteve drejtpërsëdrejti nëpër zona lufte ka arritur që t’i mbledh shënimet, kurse një pjesë të vogël të shënimeve e ka mbledhur nga bashkëluftëtarët e dëshmorëve. Është me rëndësi të thuhet se në këtë monografi janë dhënë të dhëna edhe të 89 martirëve të vrarë nëpër kazerma të ish- armatës Jugosllave.


PASURI E VEÇANTË PËR HISTORIOGARFINË SHQIPTARE

Monografia është mjaft e pasur përveç me emrat e dëshmorëve, martirëve të luftës edhe me shënime të tjera të rëndësishme për historiografinë shqiptare. Afrim Mustafa, siç thotë në këtë monografi: “Ndjehem shumë i nderuar dhe krenar, që me këtë punë nderoj sadopak ata që nderuan këtë tokë dhe për këtë truall dhe për vetë neve, dhanë edhe jetën e tyre”. “Isha gazetari i parë që shkrova dhe raportova në media të shkruara dhe elektronike, veçmas në “Fakti” për rënien heroike në Koshare të Gjakovës, të dëshmorit të kombit, Mujdin Aliu nga Poroji” . “Do të shkruhen edhe libra të tjerë në të ardhmen, por me gjuhën e argumenteve dhe fakteve konkrete dhe me hulumtime, shkrime e intervistime të personave që ishin protagonist të drejtpërsëdrejti të ngjarjeve të lavdishme. Në këtë rrugëtim aspak të lehtë,unë shkova në të gjitha familjet e të rënëve të Ushtrisë Çlirimtare Kombëtare, si dhe në shumë familje të dëshmorëve të ushtrisë Çlirimtare të Kosovës dhe mora shënimet përkatëse për secilin dëshmor, veç e veç”. Ndërkaq kryetari i parlamentit të Republikës së Kosovës z. Jakup Krasniqi për monografinë e publicistit, gazetarit Afrim Mustafa thotë: “ Libri “ Bardhësitë e Atdheut” i autorit Afrim Mustafa është i shkruar nga një autor protagonist i gjallë i rrjedhave politiko- ushtarake në dekadën e fundit të shekullit XX dhe fillimin e shekullit XXI, sidomos gjatë luftërave të fundit në Kosovë, Preshevë, Bujanoc e Medvegjë dhe Maqedoni. Autori në këtë libër trajton çështjet e panjohura gjer më sot dhe jep një pasqyrë të veçantë për të rënët në luftërat e fundit, për heronjtë dhe dëshmorët e kombit. Shumë historianë në mënyrën e vet të studimit janë përpjekur që të pasqyrojnë sadopak historinë e kombit shqiptar. Jo vetëm historianë shqiptarë, por edhe të huajt merren me studimin e çështjes sonë kombëtare, pasi gërshetimi i shumë problemeve rajonale, në një mënyrë, apo tjetër ka të bëjë me çështjen e pazgjidhur të shqiptarëve në Ballkan. Duke e pare se bota demokratike mori hapat më të qëllueshëm për ndërhyrje ushtarake për të ndalur gjenocidin dhe eksodin që po ndodhte në shekullin XX, është shumë e arsyeshme dhe e domosdoshme që autorë të ndryshëm të zbardhin të vërtetën e madhe të luftërave të pareshtura të popullit tonë dhe për të arsyetuar ndihmën e miqve tanë, duke u ofruar fakte për bëmat e ditura dhe të paditura që ndodhën ndaj një populli të tërë në Ballkan, siç ishte populli shqiptar... Libri “ Bardhësitë e Atdheut”, është një libër tërheqës, pasi në mungesë të shumë informacioneve ai trajton sidomos në pjesën e dytë ngjarjet shumë të rëndësishme, duke përfshirë eksodin e popullit shqiptar të dëbuar nga trojet e veta, nga forcat policore-ushtarake e paramilitare serbe që ishin në Kosovë, ... Intervistat e shumta, sidomos me z. Wiliam Walker dhe me z. Adem Demaçi, i japin një rëndësi të veçantë librit, gjatë trajtimit të historisë së luftërave të fundit, e sidomos të luftës në Kosovë. Autori ka bërë një punë të palodhshme, të mundimshme dhe shumë të çmuar, pasi kronologjia e ngjarjeve në Kosovë, Preshevë, Medvegjë, Bujanoc dhe Maqedoni, paraqet një luftë të vështirë, duke marrë përbazë raportin e forcave dhe hapësirën se ku ishte duke u zhvilluar ajo...Të gjithë ata që do ta kenë në dorë këtë libër, padyshim se do të gjejnë shumëçka me vlerë, e që është vështirë të përmblidhen në vetëm këtë recension. Fuqinë e këtij libri , padyhsim se pos përjetimit të drejtpëdrejtë nga autori i ngjarjeve dhe temave të trajtuara, e bën konsultimi i literatureës dhe intervistimi i drejtpëdrejtë edhe i atyre që sot më nuk janë në mesin tonë, por që dhanë jetën për lirinë e populit shqiptar dhe Pavarësinë e Kosovës. Falënderimi i shkon autorit, për punën e palodhshme që ka bërë, kurse rekomandimi u shkon lexuesve, për të parë dhe njohur historinë tonë të re e të lavdishme...shkruan pos tjerash z. Jakup Krasniqi. Ndërkaq Afrim Mustafa në fjalën e tij pos tjerash thotë: ”Dëshmorëve dhe Martirëve të Kombit, u qoftë i lehtë dheu i tokës mëmë përjetë e mot”, përfundon publicisti, gazetari Afrim Mustafa.
Shtuar më 02/07/2009, ora 01:04
Tage: arkiv

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori