Kur i pandershmi nderohet edhe prej të ndershmëve
nga Iljasa Salihu
Të jesh sot i pandershëm është bërë një nder i madh. Nderin e të pandershmëve e mbron vetëm ai që pohon se rojtari i vreshtave duhet të vëhet edhe aty ku vërshimi i ujit që moti e ka trajtësuar atë vend në moçalishte. Në këtë mendësi të pamend, të nderojnë edhe të ndershmit, ulesh në vendin ku natyrshëm i përket të ndershmëve, të jepet fjala falas për t’i dhënë këshilla gjithashtu falas atyre që historikisht kishin mohuar dukurinë e pandershmërisë dhe për pasojë kishin ndërtuar diga të çeliktë në rrugë, që pastaj me shumë gulçe bëhej e mundur ecja përpara, ose me shumë pengesa lihej i qetë në rrugë, qoftë edhe nëse nuk kishte ndërmed në ato çaste të ecte.

Ju ka rastisur të jeni i pranishëm nëpër dasma, ndeja, konferenca, tubime politike, përurime librash, xhamia, shkolla e një varg institucionesh e vendesh që në spikamë kanë përurimin e vlerave njerëzore, t’i shihni seç nderohen ata që në kopshtin e jetës së tyre mbollën dhe korrën vetëm dëme, lemeri dhe përgjim, mbase edhe duke i epërsuar dukshëm kundrejt atyre që në arat e tyre mbollën dhe korrën njerëzi dhe për pasojë të atyre qëndrimeve në atë kohë, kuptohet edhe në këtë kohë që mbërthehet me shumë pak njerëzi, hoqën të zitë e ullirit, mbase edhe sot, shumë pakë për të mos thënë aspak nuk nderohen, apo nuk u caktohet vendi i duhur, edhe pse këtyre të sfiliturve shihet se ngjeshur u mungon aftësia e përshtatjes në llojllojshmërinë e mjediseve.

Që çështja të bëhet edhe më e rëndë, kjo shprehi, tashmë e mishëruar në çdo cep të përditshmërisë sonë, arsyetohet me plot vetëdije prej atyre që janë të vetëdijshëm se njeriu që është duke u nderuar fare pa vend, bëhet me qëllim të mbërritjes së një qëllimi të mirë. Sa e habitshme! Si u bëka që mjeti i keq ta arsyetojë qëllimin e mirë. Vallë, është kjo cilësi e njerëzorës, edhe pse bëhet prej njerëzve? Mbase duhet ditur edhe atë se jo çdo njeri është i përthekuar me njerëzi, madje mos të harrojmë se edhe budallai i bërë dhe jo i lindur është i pajisur me kokë të njeriut. Duke e përdorur si fjalëkalim nderimin e të pandershmëve, gjoja se për ta kryer një vepër të mirë, në të vërtetë lloji i përkrahësve të këtij koncepti nuk janë duke bërë gjë tjetër, pos duke kultivuar të keqen në kopshtaqet e përgjithshme, loza e së cilës shumë shpejtë mund të mbërrijë në maje të sythit dhe padyshim se do ta kalbte edhe atë, për të cilin thanë se është produkt i qëllimit të mirë. Shtrohet pyetja se çka do të bëhet pastaj, kur dihet mirëfilli i harlisjes së të keqës për arsye të mbërritjes së një të mire, kur është e njohur se molla e kalbur në mesin e nëntë mollave të tjera do ta ketë fjalën kryesore.

Puthadorësi i cili me fjalë të tjera mund të quhet edhe doras i një vrasjeje me paramendim, që për dekada me radhë gjuajti në ndërgjegjen e atyre që kërkonin drejtësi për vete, për familjet e tyre dhe për shoqrinë që i përkisnin, me nderin që i bëhet, nënvetëdijshëm do të mendojë se paska qenë dhe ende qenka njeri i drejtë, paska punuar për të mirën e këtij vendi dhe të kësaj shoqërie, ndaj këtë metodologji dhe koncept të të menduarit dhe të të vepruarit me vrull qenka e nevojshme ta përurojë dhe ta kultivojë, ngase kështu njerëzimi paska mundësi me ecë përpara, duke krijuar kështu mjegull në kokat e brezave që pritet t’i marrin mbi supet e tyre bjeshkën e derteve që natyrshëm i ka dhe do t’i ketë çdo popull. Me këtë lloj nderimi kushtuar të pandershmëve, do të bëhet e mundur rrezatimi i shembullit të keq, prej të cilit fitojnë vetëm keqbërësit. Përmes kësaj mendësie nuk do të mbërrijmë që ta tërheqim kënaqësinë e Krijuesit, mbase edhe ta arsyetojmë ëmbëlsinë e detyrave që Ai prej neve kërkon, sepse botëkuptimi i hakut do të pështjellohet në strumbullarin e krijuar prej keqbërësve dhe atyre që pandehin se janë njerëz vepërmirë, por që për hir të një interesi të ultë të kësaj bote e heshtin dukurinë e tillë, mbase shpeshë edhe praktikisht dhe sipërfaqësisht e përkrahin llojin e tyre.

Shembulli i mbërritjes së qëllimit të mirë me mjet të keq është sikur i atij që kishte vjedhur para me qëllim që t’i ushqejë skamnorët!
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga ky opinionist
 
Taulant dhe Granit Xhaka janë dy vëllezërit që përballen në skuadra të ndryshme për herë tëparë në një Kampionat Evropian

Taulant dhe Granit Xhaka janë dy vëllezërit që përballen në skuadra të ndryshme për herë tëparë në një Kampionat Evropian