S'bëhet dasma pa flamur
nga Destan Jonuzi
Takova xhaxhi gazetarin që preferon të pijë duhan vetëm atëherë kur shkruan. E pyeta pse sot pinë cigare e makiato e nuk shkruan? Më tha jam i frikësuar! Për momentin në cilësin e një gazetari të rinjë që është i etur të dijë shumë e pyte pse dhe nga kush? Mu përgjigj me ironin e tij të sinqert nga "flamuri". Deri sa bënim muhabetin u mundova ta dyshifrojë dhe kuptova se ku do ta hedhë topin. Nuk kam dashur asnjëher të jem ironik në punën tim e aq më pak në atë që bëjnë tjerët. Por mendoj se kur shfaqja teatrale luhet pa publik ka kundërefekt. Regjisori nuk e ka kryer detyrën si duhet.Flamurin e xhaxhi gazetarit e gjeta te Rufi Osmanin ndërsa frikën te demokratët "e vjetër". Ende pa dalur në skenën politike jepen vlersime nga më të ndryshme, madje se flamuri dëshiron të bëhet "bajrak" se nuk mundeshka të valëvitet në "milet". Madje të dilet e thuhet se ne kemi program.Po mirë de do thotë edhe ai apolitiki. Po ku janë ato programe? Athua tjerët sdin të shkruajn atë?Po pa dyshim. Por do çdo send e ka vendin e vet. Njëhere ngrihet flamuri e më pas lexohet akti i pavaresise. Ashtu na mëson historia. Apo jo?!Meqë dasma është afër ajo sbëhet pa flamur. Por çdo gjë e kam më se të qartë se për populistë krijimi i apatisë ndër popuj është vyrtyt realizimi me çdo kusht.Ndërsa në kuptimin e demokracisë, apatia d.m.th humbje e sensit tek votuesi i deridjeshëm. Pikërisht të frikësuarit nga kjo krijojn afera, muhabete nga më të ndryshmet se gjoja ne mundemi të pimë makiato edhe me laptop edhe pa laptop dhe se ne jemi më të fortët. Flamuri asnjëher nuk ka qenë i nëpërkëmbur historikisht, pasi që ardhmëria e një populli është rinia, nëse dikush tenton të përbuz, stopoj apo dëmtoj atë, vetëm se krijon me ose pa vetëdije një masë të konsideruar intelektuale por edhe shpirtërore tu përgjigjen në të njejtën mënyrë të gjitha nismave dashakeqe drejt saj.Historia tregon se shpifësit janë mposhtur gjithnjë pasi që kanë gënjyer shumë, duke e fshehur mos kapacitetin e tyre me shpifje. Përshtypja ime personale është se disa politikanë te ne kanë pasur nevojë për më shumë edukim, për formim më të mirë shkollor dhe për më tepër kulturë urbane të komunikimit.Ne edhe në kulturën gojore shqiptare kemi plot fraza e shprehje që sugjerojnë se gjithçka që fsheh truri e shfaq goja. Ashtu që në vend se të dëshpërohemi për atë gjendje, duhet të na vijë keq dhe të përpiqemi t’i edukojmë se kur dalin para kamerave, shikohen nga të gjithë qytetarët, pra jo vetëm nga kundërshtarët e tyre politikë. Po dasma pritet të filloi. Ajo ska hije pa flamur.Partitë shqiptare duhet ta dinë deri ku është vija e kuqe, por kur është fjala për çështjet madhore kombëtare, ata duhet të dinë se deri ku është kufiri dhe çka është “e tepërt”. Se, populli mban mend dhe nuk fal!
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga ky opinionist