Marrëveshja e Ohrit doli nga lufta, apo ndërpreu atë?!
nga Destan Jonuzi
Marrëveshja e Ohrit për disa, duhet të jetë mbi ligjin, ndërsa partizimi i saj është tentativa e pushtetit. Zyrtarë të lartë kanë qëndrime hipokrite ndaj këtij dokumenti. Marrëveshja Kornizë e Ohrit po përballet me një afirmim të dyfishtë negativ.

Afirmimi i parë negativ është partia shqiptare në pushtet, i cili po merr pjesë në qeveri dhe që bënë partizimin e plotë në strukturën organizative, dhe madje edhe ekzekutimin apo dështimit të Marrëveshjes.

Së dyti, unë mendoj se është një hendikep që praktikisht Marrëveshja Kornizë të marrë vlerësime negative nga krerët e shtetit si presidenti apo kryeministri. Kjo është për shkak se ajo i dërgon një porosi shumë negativ, kjo reflektohet negativisht te qytetarët të cilët këtë marrëveshje që rrjedh nga lufta, e shohin si një akt që ndërpreu luftën.

Marrëveshja e Ohrit është një akt historik që meriton të festohet në Maqedoni, por ky mentalitet është shumë, shumë i vështirë, kështu që ne mund lirisht të themi se në vend të një kohezion kombëtar për të vendosur në situata të tilla dhe kushtet dhe festimet shkohet në skajshmërinë e thjeshtësimit më të madh të marrëdhënieve, politike, etnike dhe kështu me radhë.

Për fat të keq, qeveria e tërë është një lloj enciklopedi e injorancës.

Të mos kërkojë një qasje të ndryshme është e nevojshme interpretim i vetëm, por një diskutim të gjerë për atë se si të ketë qasje në realizimin dhe zbatimin e Marrëveshjes Kornizë. Çdo arsye absolute të mbetet pjesë e strukturave të partisë vetëm për palët që janë në pushtet.

Është shumë e dëmshme, që ajo të ketë një reagim të dyfishtë negativ. Nëse nuk kemi një konsensusi, nëse nuk ndërtohet një lloj të konsensusit si për zbatimin e Marrëveshjes Kornizë, Maqedoni nuk ka bërë asgjë.
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga ky opinionist
 
Taulant dhe Granit Xhaka janë dy vëllezërit që përballen në skuadra të ndryshme për herë tëparë në një Kampionat Evropian

Taulant dhe Granit Xhaka janë dy vëllezërit që përballen në skuadra të ndryshme për herë tëparë në një Kampionat Evropian