Koalicioni në halle
nga Destan Jonuzi
Destan Jonuzi
Qeveritarët tanë nuk kanë dru për vete, e jo më për të shitur, realizojnë projekte të cilat janë me pasoja për ekonomin dhe interesin e qytetarëve ky është konstatimi thuaj se i të gjithëve përpos VMRO-DPMNE-së dhe BDI-së. Këta dy parti me sa duket dashurin në mes tyre e kanë vetëm për shkak të interesit, ndrëkohë që po thellohet hendeku në të gjitha sferat e jetës.

Dy partitë kryesore të koalicionit qeverisës diametralisht dallohen për sa ju përketë qëllimeve dhe aspiratave strategjike të vendit.Me këtë politikë është më se e vështirë të qëndroi edhe më tej stabil ky koalicion qeverisës.Jo vetëm se problemi është i dallimeve në sferën e integrimeve euroatlantike, dhe nuk mund të prishet qeveria, por se e gjithë kjo mund të merrë epilog tragjik. VMRO-DPMNE me sa duket cdo gjë zvarite në këtë aspekt me qëllim të përfitimit të kohës.Por a ka ende kohë BDI për të shitur kjo është çwshtje tjetër.

Ndërkohë nëse analizohen deklaratat e partnerëve të koalicionit mund të konstatohet se gjithçka shkon si uji në mulli.Krerët e BDI-së kanë përsëritur disa herë qëndrimin se ato qëndrojnw në koalicionin qeverisës nga droja e izolimit të vendit, çështje për të cilën i kanë sinjalizuar edhe ndërkombëtarët.

Ky është edhe një nga shembujt e shumtë se koalicioni midis VMRO-DPMNE-së dhe BDI-së është në hallë.Kështu mund të zvariten punët deri në fund të nëntorit kur pritet të takohen anëtarët e NATOS në Luksenburg.Por çfarë pas nëntorit ? Qeverisje teknike, tërheqje e Gruevskit nga politika, referdum i mundshëm, zgjedhje shumë alternativa të cilët priten të ndodhin pas nëntorit.Pas samitit të NATO-së gjithçka do të varet nga Ali Ahmeti, deri ateherë Nikolla Gruevski do të mundohet ta arsyetoi dështimin e tij të nëntorit.

Vetëm në rastë se nuk ndodhë ndonjë çudi në papavijë në diplomacin e fshehur, nuk ka mundësi për përparim apo sukses.Kemi qevri politike me legjitimitet politik, për të formuar qverisje teknik nuk di se kush mund ta formoi atë.

Me sa duket VMRO-DPMNE-ja përgatitet në mos sukesin e nëntorit.Në këtë drejtim qëndrimi i BDI-së është i qartë.Ata duanë që sa më parë Maqedoni të ateroi në karhërorin e NATO-së dhe tw hy në portat e Bashkimit Evropian.

Qytetarët shqiptarë me sa duket edhe këtë vitë do ta kalojnë në varfëri, ndërsa vendi ku jetojnw ata edhe më tej do të jetë oaza e joinvestimeve, me prespektiv evropiane të bllokuar dhe pa asnjë ide alternative.

(Autori është Botues dhe kryeredaktor i Alibi News)
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga ky opinionist
 
Taulant dhe Granit Xhaka janë dy vëllezërit që përballen në skuadra të ndryshme për herë tëparë në një Kampionat Evropian

Taulant dhe Granit Xhaka janë dy vëllezërit që përballen në skuadra të ndryshme për herë tëparë në një Kampionat Evropian