Maqedonia e Veriut kalon provën e parë për hapjen e negociatave
Komiteti i Përzier Parlamentar i cili sot e ka mbajtur takimin e tij të 16-të nën kryesimin e përbashkët me Alojz Petrle (EPP, Slloveni) dhe Goran Milevski (Partia Demokratike Liberale, Republika e Maqedonisë së Veriut), këmbyen mendime për marrëdhëniet midis Bashkimit Evropian dhe Maqedonisë së Veriut, pas çka u miratua seria e rekomandimeve, njofton korrespondenti i MIA-s nga Strasburgu.

Në rekomandimet përshëndetet hyrja në fuqi e Marrëveshjes së Prespës, që e zgjidhi çështjen dhjetë vjeçare për emrin dhe i përforcoi perspektivat e Maqedonisë së Veriut për inkuadrim në BE dhe në NATO. Më tej përkujtohet në Raportin e Komisionit Evropian nga 17 prilli i vitit 2018 dhe rekomandime për hapjen e negociatave për inkuadrim, mendon se hyrja në fuqi e Marrëveshjes së Prespës e tregon përcaktimin e qartë të Maqedonisë së Veriut për avancimin e pajtimit rajonal dhe marrëdhënieve të mira fqinjësore, si dhe për vazhdimin e zbatimit të reformave lidhur me BE-në, thekson se Maqedonia e Veriut është mirë e përgatitur për negociatat për inkuadrim, duke e pasur parasysh statusin e saj shumëvjeçar dhe se reformat në sferën e qeverisjes së të drejtës, siç janë projektuar në kapitujt 23 dhe 24, do të vazhdojnë të jenë në qendër të fazës së ardhshme nga procedura për inkuadrim.

Eurodeputetët dhe deputetët e Maqedonisë së Veriut u bënë thirrje kryeqyteteve të BE-së “ta njohin avancimin konkret siç bëri vendi për reformat lidhur me BE-në, veçanërisht në sferat e konfirmuara me Konkludimet e Këshillit dhe t’i hapë rekomandimet për inkuadrim në BE në qershor të këtij viti, është i bindur se hapja e negociatave në qershor të vitit 2019 do të sigurojë nxitje të mëtutjeshme për konsolidimin e demokracisë dhe qeverisjes së të drejtës, si dhe përforcim të mbikëqyrjes dhe përgjegjësisë”.
Shtuar më 28/03/2019, ora 17:17

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori