LGBT mobilizoet kundër ndryshimeve kushtetuese
Aktivistë të komuniteti LGBT janë mobilizuar për të mbrojtur atë që e quajnë të drejtë të tyre për të jetuar siç duan ata e jo siç ua imponon shoqëria tradicionale.
Aktori dhe aktivisti Peter Stojkoviç dhe partneri i tij kohët e fundit me shqetësimet ndiqni këto ndryshimet në Kushtetutë. Ata janë çifti i parë i të njëjtit seks të martuar në Maqedoni.

Ata kanë aplikuar të martohen në kuadër të Paradës së Krenarisë Botërore në Toronto më 26 qershor, por për shkak të kohëzgjatjes së procedurave nuk arritën.

Tashmë, qifti është fokusuar në procedurën parlamentare do të shqyrtojë amendamentin 33 të Kushtetutës, në kuadër të të cilës është parashikuar definimi i martesës si lidhje ndërmjet partnerëve të gjinive të ndryshme.

Koço Andonovski, drejtor i programit të LGBT – Qendra për Përkrahje, thotë se qendra dhe Komiteti i Helsinkit për të Drejtat e Njeriut, në bashkëpunim me disa organizata të tjera, së bashku kanë përgatitur një dokument që analizon të gjitha ndryshimet e paraqitura për ndryshime kushtetuese.

Së shpejti ky dokument do të promovohet publikisht dhe ofrohet për debat publik, së bashku me iniciativat për të rritur ndërgjegjësimin e publikut në lidhje me pasojat e ndryshimeve kushtetuese.

"Amendamenti për të përcaktuar martesën si një bashkim vetëm midis një burri dhe një gruaje, dhe të paragrafit të dytë të ndryshimit për të futur regjistrimin e marrëdhënieve de-facto dhe përcaktojnë të gjitha komunitetet e mundshme vetëm mes një burri dhe një gruaje, Maqedonia do të bëhet i vetmi shtet në Evropë në këtë mënyrë janë duke u përpjekur për të imponuar kontrollin mbi të gjithë familjen, në krahasim me praktikën e Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut (KEDNJ) në Strasburg", shprehet Andonovski.
Shtuar më 30/08/2014, ora 13:50
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori